Nemam šta tražiti u Hrvatskoj

Mira Furlan će ponovo igrati u hrvatskom pozorištu zbog uloge u predstavi „Kasandra“, prema istoimenom romanu njemačke književnice Kriste Volf, ali je iz Kalifornije poručila da u Hrvatskoj više nema šta da traži.

Region 15.06.2017 | 12:57
Nemam šta tražiti u Hrvatskoj
“Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti, nemamo drugog izbora“, zaključila je.

Šezdesetjednogodišnja Mira ističe da za njen status koji je imala u bivšoj Jugoslaviji u Americi niko ne mari.

“Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ni ne zna gdje je tačno bila Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali ogroman broj njih nema ni pasoš jer im nikad nije palo na pamet da izlaze iz svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, potpuno jedna neuvjerljiva i mutna priča“, rekla je za portal "Azra“.

Mira dodaje da je emigracija teška disciplina jer čovek mora da promijeni sopstveni stav i pristane na tuđu sliku o sebi.

(Frontal.rs)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Odlično

15.06.2017 11:52

Odlična i tužna ocijena nekada čuvene zagrebačke i jugoslovenske glumice.Gdje su sada oni iz nekog evropskog turističkog časopisa koji preporučuju Zagreb kao jedan od gradova koji treba posjetiti jer je to kosmopolitski grad.Zagreb nikada nije bio istinski kosmopolitski grad čak ni u vrijeme komunizma.Jedini grad koji je to bio jeste Beograd

ODGOVORITE
Name

cdbluka

15.06.2017 12:16

Upravo tako.

Name

Mato

15.06.2017 13:23

Lijepo se ti vrati u Kaliforniji i vrati stan koji si dobila od KPJ,a prije svega plati režije za zadnjih 20 godina pa ćeš onda moći prodati stan i živi gdje hoćeš.

Name

Dušan Lojpur

15.06.2017 18:10

Mira je, kao i mnogi veliki umjetnici, bez predrasuda i širokih pogleda, te kao takva neshvaćena i progonjena u ovim našim primitivnim, zatvorenim ili uskim prostorima...

Name

Mato/majmune Hrvatski

15.06.2017 20:41

Vjerovati je da si uletio u njen stan ili neko tvoj pa sad šalješ ovaj glupi i otrovni komentar.Mato za Miru Furlan ti si jedna pozitivna nula,nikogovic,bednik.

Name

ŽIKA Ž

15.06.2017 12:12

NALJUTIĆE SE ŽELJKO KERUM!!!!

ODGOVORITE
Name

Неће

15.06.2017 20:51

Није он(Жељко Керум)нико и ништа за једну Миру Фурлан.Нула од човјека,биједа људска,фукара. Мира је нешто друго Керуму недостижно.

Name

Popovič Pero BLAZUJ kod Sarajeva Iliti ILIDŽE

15.06.2017 15:06

U PRAVU SI GOSPODJO MIRO. ALI OVE BUDALE NEČE DA PRIZNAJU. JEBAOOOOO IH ZAGREB......

ODGOVORITE