Tamnićemo bez izlaganja suncu

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici su otkrili supstancu koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraviolentnim zracima sunca čime se izbegava opasnost razvoja raka kože.

Zdravlje 14.06.2017 | 13:17
 Tamnićemo bez izlaganja suncu
Za razliku od tradicionalnih krema za samopotamljivanje, koje potamne samo površinu kože, ovaj molekul deluje stimulisanjem stanica koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.

Istraživanje je objavljeno u utorak u američkom časopisu Cell Reports. Nov molekul još mora klinički da se testira da bi se potvrdilo da nije štetan za ljude. Nanosi se kao krema i omogućuje tamnjenje epiderma jedne vrste miševa koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod delovanjem ultraljubičastih zraka.

S obzirom na to da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža morala je da razvije odbranu protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.

Doktor Dejvid Fišer, šef dermatološkog odeljenja bolnice Masačusets Dženeral i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsetio je da je ljudska koža odličan bedem u koji je teško prodreti.

Naučnici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da potamnjuju kožu u zavisnosti od količine i učestalosti primene. To veštačko tamnjenje traje nekoliko dana.

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istaknuo je doktor Fišer.

"Koža je najveći organ našeg tela koji može oboleti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zracima", zaključio je.

 

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

18.06.2017 20:00

Koja jednom proba crnu cokoladu vise nece da jede bijelu :)

ODGOVORITE