Ovsene pahuljice za dobro varenje

Ovsene pahuljice su pravi prirodni tonik za nerve, krvne sudove i srce.

Zdravlje 14.06.2017 | 13:10
Ovsene pahuljice za dobro varenje
Ovas i ovsene pahuljice su pravi prirodni tonik za nerve, krvne sudove i srce, tvrde stručnjaci za narodnu medicinu. Dokazano je da ove izuzetno blagotvorne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi, stabilizuju krvni pritisak, pospešuju varenje, otklanjaju zatvor i grčeve. Dobre su za zdravlje kože i protiv hemoroida, a poseduju određeno laksativno i umirujuće dejstvo.

Po rečima nutricionista, u svakodnevnom jelovniku trebalo bi da se nađu i proizvodi od ovsenih pahuljica u obliku krekera. Bogati lecitinom, natrijumom, kalijumom, cinkom, manganom, kalcijumom, bakrom, kao i biotinom i nijacinom, krekeri od ovsa su idealna hrana za doručak, najbolje u kombinaciji sa jogurtom, kiselim mlekom ili mladim sirom. Za večeru se preporučuju uz čašu crnog vina ili piva i paštetu od ribe.

A onima koji pate od nesanice stručnjaci za narodnu medicinu savetuju da popiju ovseni čaj koji se spravlja na sledeći način: u 500 ml hladne vode dodajte 2 kašike opranog ovsa i kuvajte od 10 do 15 minuta. Potom ostavite da odstoji od 5 do 10 minuta, procedite i pijte pre spavanja.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar