Pritvor za 20 maraka i kiflu

Zato što je pokušala kupiti kiflu sa lažnom novčanicom od 20 KM, državni tužilac je zatražio pritvor od 30 dana za Mirelu Smajlović. Žurnal podsjeća na slučajeve višemilionskog kriminala čiji vinovnici uživaju na slobodi.

Bosna i Hercegovina 12.06.2017 | 16:42
Pritvor za 20 maraka i kiflu
Prvo je kupila kiflu, a onda kutiju Yorka. Ukupno je stavila u promet dvije lažne novčanice od po 20 KM. Ona je neprocjenjiva opasnost za bh. društvo i njom se bavi Tužilaštvo BiH. Stoga je državni tužilac Kasim Halilčević odlučio da predloži trideset dana pritvora za Mirelu Smajlović iz Vogošće.  

“Dana 19. marta 2014. godine, u Maglaju, s ciljem da se lažan novac stavi u opticaj, Mirela Smajlović i Suad Ćesko dovezli su se do pekarske radnje “Non-stop broj 3” gdje su predali falsifikovanu novčanicu od 20 KM na ime plaćanja kupljenog peciva od dvije KM”, piše u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora koji je krajem prošle sedmice upućen Sudu BiH.

Prethodno je za Mirelom Smajlović bila raspisana potraga, a Tužilaštvo BiH je nakon njenog hapšenja ekspresno  podiglo optužnicu. Da dokaže da pravna država, ipak, postoji.

O Siniši Dodiku, biznismenu i kadru SNSD-a, nedavno smo pisali na Žurnalu. Dodik je u bjekstvu Srbiji, a osumnjičen je da je davanjem mita rukovodstvu Kancelarije za žalbe BiH nezakonito iz Puteva RS izvukao 3,5 miliona maraka. Glavna državna tužiteljka Gordana Tadić, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, zabranila je postupajućem tužiocu da traži određivanje pritvora osumnjičenom Dodiku, a samim tim i raspisivanje potjernice za njim.  Pričinjena šteta od tri i po miliona maraka, očito, nije dovoljan razlog za pritvor. Za razliku od 40 KM štete koju je pričinila Mirela Smailović.

Ni slučaj Bobar Banka i kriminal  procijenjen na 64 miliona evra ne uklapaju se u pritvorske kriterije pravosuđa na nivou BiH.  Nakon hapšenja u akciji Lavina, Sud BiH nije odredio nijedan dan pritvora osumnjičenim Slavici Injac i Snežani Vujinić, direktoricama Agencije za bankarstvo RS, odnosno  Investicijsko-razvojne banke RS. Kasnije su osumnjičenima ukinute i sve mjere zabrane. Ali su zato uvedene Mireli Smajlović.

Predmet Pavlović banka, poznatiji kao “vila” Milorada Dodika, dokaz je da pravosuđe BiH ima ujednačene kriterije. Bankar Slobodan Pavlović koji je osumnjičen da je vladaru Republike Srpske preko svoje banke omogućio pranje skoro dva miliona marka, uhapšen je 11. februara 2016. godine. Sedam dana kasnije već je bio na slobodi. Za kriminal od preko milion maraka pritvor je nepotreban. 

Kemal Čaušević i veterani carinskih prevara Anes Sadiković i Sedinet Karić na suđenje dolaze sa slobode. Osumnjičeni za organizirani kriminal vrijedan tri milijarde, pa optuženi za zlouptrebe vrijedne milion i po maraka, u pritvoru su proveli tri mjeseca.  Šezdeset dana više od Mirele Smajlović, optužene da je pričinila štetu u iznosu od 40 KM. 

Dragana Čovića i Edhema Bičakčića Tužilaštvo BiH je prije desetak godina optužilo da su, kao federalni ministar finansija i federalni premijer, nezakonito odobrili nekoliko miliona maraka za  kupovinu stanova podobnim kadrovima. Prijedlog za pritvor nikad nije upućen. Jer Čović i Bičakčić nisu opasnost za bh društvo. Za razliku od Mirele Smajlović koja oštetila državu tako što je lažnim novčanicama od 20 KM kupila kutiju Yorka i kiflu. Pa, onda, u pritvor.

(zurnal.info)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

šumar

12.06.2017 14:48

Ima i gori primjer, za 2 metra drva 2 mjesca zatvora..

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

12.06.2017 15:16

Džeri - idejni tvorac zaštite kriminala na državnom nivou.

Name

Mrcevci

12.06.2017 15:11

POSTENE LJUDE JE SRAMOTA STO ZIVE U OVAKVOJ DRZAVI GDJE VLADAJU KRIMINALCI A NAROD CUTI I ODLAZI KAZU NEMOGU NISTA .MA MI SMO DOCEKALI DA POGINJEMO GLAVE PRED KRIMINALCIMA A NISMO IH POGINJALI KAD SMO STVARALI RS SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

Tako Nam I Treba

12.06.2017 15:14

Glasali smo tako, pa smo dobili što smo zaslužili. Niko nam nije kriv, treba još da nas pritežu i da j..u u zdrav mozak- mi to očigledno volimo.

ODGOVORITE
Name

Radnik

12.06.2017 15:37

Treba je zatvoriti,radnik bi taj novac morao namiriti a ona bi i dalje varala.

ODGOVORITE
Name

Vip

12.06.2017 16:11

Tako je veliki radniče! Čim su organi gonjenja primijetili da je kupila kiflu trebalo ju je odmah konsfiskovati i dati Siniši Dodiku da napravi hot dog. U tom slučaju pritvor bi mogao biti van snage. A za york, za york se mogla iskupiti da ga je poklonila Željki. Nije se snašla i sada neka ispašta za ovoliku prevaru. Zakon je zakon pa i za gladne. Neka živi pravda!

Name

USA

12.06.2017 20:10

U americi ti laznu novcanicu koju ti je neko podvalio ili nije znao da je lazna zamijene za pravu i niko nema razloga da vara i podvaljuje. Naravno evidentiraju to i time je iskljuce iz prometa ako nisi slucajno rasturac falsifikata.

ODGOVORITE
Name

Vip

12.06.2017 21:42

Pa prijatelju moj, u Amerci se dolar svakako štampa bez pokrića. To što oni falsifikat zamijene pravom novčanicom je zbog toga da bi eliminisali konkurenciju.

Name

istina

12.06.2017 20:40

Za sto godina ce biti tamo a mozda nikad vikali divlji zapad u americi tamo je divlji zapad pozdrav iz Chicago

ODGOVORITE
Name

....

12.06.2017 20:41

Al se vlastodrzci sprdaju sa nama obicnim narodom oni barataju milionima kradu I Niko nista sramota..

ODGOVORITE