Integracija u EU važna za region

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim

Bosna i Hercegovina 12.06.2017 | 15:29
Integracija u EU važna za region
Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlјe, stanje u regionu, bilateralni odnosi BiH i Bugarske, kao i mogućnosti za pridruživanje regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik i premijer Republike Bugarske saglasili su se da je integracija ovog regiona u Evropsku uniju veoma važna.

U tom svjetlu, bugarski predsjednik Rumen Radev naglasio je da će to biti prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine i da BiH ima snažnu podršku ove zemlјe za dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da pridruživanje Evropskoj uniji za BiH predstavlјa mogućnost za prevazilaženje mnogih internih sukoba, te izrazio uvjerenje da će BiH dobiti kandidatski status tokom bugarskog predsjedavanja.

Ivanić je rekao da, bez obzira na brojne unutrašnje razlike, BiH ipak može da bude primjer relativno brzog postkonfliktnog oporavka.



Bilateralni odnosi BiH i Bugarske ocijenjeni su izuzetno dobrim, te je naglašeno da ova posjeta predstavlјa samo nastavak prijatelјske saradnje.

Sagovornici su konstatovali da je Bugarska politički vrlo bliska BiH, te da je jedno od važnih pitanja zajednička borba protiv terorizma, i to ne samo u oblasti političke, već i direktne saradnje nadležnih službi.

Zaklјučeno je da na bilateralnom planu postoji trgovinska razmjena koja pruža prostor za dalјe unapređenje, a istaknuta je i potreba razvoja saobraćajne infrastrukture i bolјeg povezivanja.

Ivanić je informisao bugarskog predsjednika i premijera o unutrašnjoj političkoj situaciji i stavovima unutar BiH u vezi sa aktiviranjem MAP - Akcionog plana za članstvo, te pristupanjem NATO.

Podsjetio je da je u oblasti obrazovanja Republika Bugarska finansirala obnovu više školskih objekata u BiH, među kojima se posebno ističe Osnovna škola „Georgi Stojkov Rakovski“ u Banjaluci (tzv. Bugarska škola).

Premijer Borisov rekao je da su pred regionom veliki izazovi, među kojima je i nedovolјno zapošlјavanje, što sve zajedno donosi i izazove po stabilnost. On je predsjedavajućem Predsjedništva BiH prenio iskustva Bugarske o korištenju EU fondova i naglasio da bi i BiH trebalo da iskoristi što bolјe tu mogućnost, te da Bugarska može da bude dobar primjer.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predvodi delegaciju BiH koja boravi u uzvratnoj posjeti Republici Bugarskoj.

Tokom posjete Republici Bugarskoj, delegacija BiH će se u Sofiji sastati i sa predsjednikom bugarske Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim, a planirana je i posjeta opštini Veliko Trnovo.

(BN)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tupavci

12.06.2017 13:46

Srpska cuda i plitka pamet. BiH je vec davno mogla biti u EU da nije srpske politike nece hoce.

ODGOVORITE
Name

Pendula

12.06.2017 15:00

Sad ce na da nas pogura Tuta Bugarin u EU hahahahahaah...

Name

Srbi krivi

12.06.2017 16:41

Jel to opet Srbi krivi.Ma ja.Ko ce drugi.Mora da su i u Kataru Srbi nesto zakuhali.

Name

re_srbi krivi

13.06.2017 01:11

Pusti Katar gledaj svoje dvorište. Jeste li 20 godina ponavljali necete u nacisticku organizaciju koja se zove EU a sada svi sa torbama na ramenu idete preko slovenackih firmi u tu istu EU samo umjesto 20 eura po satu dobivate 7 eurica.

Name

Realan

12.06.2017 18:15

Neznam što govori o NATo kad srbi tu organizaciju ne podrzavaju.

ODGOVORITE