RG: Grad svjetlosti se poklonio kralju šljake - Rafaelu X!

Sjajni Nadal piše istoriju – deseta titula na Rolan Garosu! Španski teniser Rafael Nadal osvojio je titulu na Rolan Garosu pošto je u finalu pobedio Švajcarca Stena Vavrinku sa 6:2, 6:3, 6:1.  Španski teniser Rafael Nadal bez izgubljenog seta osvojio svoj omiljeni grend slem Rolan Garos, što mu je čak DESETI put da je podigao pehar najvažnijeg turnira na šljaci. Sten Vavrinka nemoćan u finalu, Španac u vrhunskoj formi.

Tenis 11.06.2017 | 18:00
RG: Grad svjetlosti se poklonio kralju šljake - Rafaelu X!
Nadal u furizonom stilu stigao do jubilarne i rekordne 10. titule na Rolan Garosu pobedivši u finalu Vavrinku sa 6:2, 6:3 i 6:1!

Rafael Nadal je uradio nemoguće! Bik sa Majorke je postigao ono što niko nikada nije - osvojio je jedan gren slem 10. put. Pukla je LA DECIMA! Naravno, u pitanju je Rolan Garos na kojem je sada već krunisani kralj šljake u finalu savladao bez većih problema pomalo indisponiranog Stena Vavrinku sa 3:0, po setovima 6:2, 6:3, 6:1. Neverovatni as je tako uspeo da podigne Kup musketara bez izgubljenog seta!

Na samom startu meča Švajcarac je uspeo da drži balans, čak i da stigne do prvih brejk lopti. Čak 35 stepeni celzijusa na centralnom terenu kompleksa u Parizu, stadionu Filip Šatrije više je odgovaralo ravnim, snažnim udarcima Vavrinke. Kako je vreme prolazilo tako je Rafa preuzimao kontrolu nad susretom, ali i samim protivnikom koji je gubio živce u neverici šta as sa druge strane mreže postiže i stiže.

U drugom setu Vavrinka, kojem je ovo prvi poraz u gren slem finalima (do sada 3 od 3) je krenuo na sve ili ništa, uvidevši da mora da bude maksimalno agresivan ne bi li nešto mogao da uradi protiv ovako raspoloženog Kralja šljake. Logika je jasna pošto mu je upravo takav stav doneo pobedu nad Đokovićem u finalima u Parizu 2015. i Njujorku 2016. godine. Protiv takvih asova puca se iz svih oružja, pa ako krene onda imate šansu, a ako ne... A upravo je ovaj drugi scenario viđen danas u Gradu svetlosti. Isfrustrirani Sten je u besu slomio reket, jer je to bilo jedino što je mogao da uradi protiv onakvog, razbijački raspoloženog Nadala.

Treći deo finala je doneo malo spuštanje nivoa igre Španca, što je dalo nadu navijačima da će meč potrajati. Pužali su na Filip Šatrijeu podršku Stanimalu, ali nije mu se dalo.Rafa je bio spreman za krunisanje!

Zahvaljujući ovoj pobedi Nadal, koji je ujedno stigao i do 15. gren slem titule čime se probio na drugo mesto večne liste iza Rodžera Federera (18) zauzeo je drugo mesto na ATP listi koje će do ponedeljka ujutru držati Novak Đoković. Naš as će skliznuti na četvrto mesto, a Vavrinka ostati između njega i Nadala. Španac će do kraja sezone imati dobru priliku da se vrati na lidersku poziciju na svetskoj lestvici, pošto Endi Mari, koji je trenutno prvi, brani mnogo poena, a Nadal praktično ništa. Bik sa Majorke je poslednji put bio na "vladarskom mestu" još jula 2014.

“Kralj“ šljake je tako osvojio deseto Otvoreno prvenstvo Francuske i postao prvi teniser u istroji “belog sporta“ sa dvocifrenim brojem jednog od četiri Grend slemova.

On je postao tek drugi igrač koji je na jednom grend slem turniru osvojio deset ili više titula. Pre njega je to pošlo za rukom jedino Margaret Kor koja je 11. puta osvajala Australijan open od 1960. do 1973. godine.

'Bik sa Maljorke' je na neverovatan način postao ponosno vlasnik ’Decime’ jer je od početka turnira odigrao 19 setova i svih 19 je i dobio.

Špancu je ovo ukupno 15. Gren slem trofej u karijeri, a ispred njega je sada jedino Švajcarac Rodžer Federer sa 18.

Vavrinka je, na drugoj strani, doživeo prvi poraz u svom četvrtom grend slem finalu.

I Nadal i Vavrinka su u prvom setu bili sigurni na svoj servis sve do šestog gema, kada je Španac iskoristio prvu brejk priliku i poveo sa 4:2. Taj brejk je samo bio uvod u ono što sledi - Nadal je osvojio i naredna dva gema i posle 43 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Nadal je u drugom setu nastavio gde je stao u prvom. On je vrlo brzo osvojio prva tri gema i prednost brejka je bez problema sačuvao do kraja seta.

Rafael Nadal je na početku trećeg seta, u prvom gemu, oduzeo servis Vavrinki i to je praktično bio kraj meča. Španac je do kraja odigrao besprekorno, nije dopustio Švajcarcu da meč učini neizvesnijim.

BOG šljake!

Sjajni španski teniser Rafael Nadal došao je do rekordne desete titule na Rolan Garosu pošto je u ovogodišnjem finalu na vreme pravio brejkove protiv Stena Vavrinke i bez izgubljenog seta na turniru podigao novi pehar.

Istovremeno, Nadalu je ovo 15. osvojeni grend slem turnir (2x Vimbldon i US Open, 1x Australija Open) i tako je preskočio Pita Samprasa i stao iza najboljeg Rodžera Federera (18).

Rafa je tako nastavio briljantan niz koji ima na pariskoj šljaci i na kojoj je u deset finala došao do isto toliko pobeda (i uopšte je samo dva puta izgubio mečeve na ovom turniru), a slavlje nije mogao da mu pokvari ni Sten Vavrinka koga niko ne bi poželeo u finalu ovako važnog takmičenja.

Na kraju, u meču koji je trajao dva sata i sedam minuta:

RAFAEL NADAL - STEN VAVRINKA 3:0 (6:2, 6:3, 6:1)

Početak susreta obeležili su dugi poeni i uopšte dugi gemovi, delovalo je kao da će ovo biti jedno od dužih finala, ali je Sten Vavrinka neočekivano podbacio na svoj treći servis kada je Rafa Nadal iskoristio prvu od tri brejk-lopte, u tom gemu, a prethodno je Vavrinka spasao još četiri.

I sam propustio priliku da povede...

Kao da je tada Nadal dobio dodatnu energiju i vezao je četiri gema za slavlje u prvom setu 6:2.

Tu nije bio kraj jer je serija potrajala do 3:0 u drugom setu, da bi se Vavrinka tek povremeno "pojavljivao" u tom setu u kome smo viđali veoma brze razmene, svaki gem se završavao posle najviše pet poena, a Nadal je bio ubedljiv rezultatom 6:3.

Brejkom je počeo Nadal i treći set, uspeo je Vavrinka da ga namuči u jednom od narednih gemova kada je propustio briliku da stvori brejk-šansu, da bi Španac uzvratio na takav način i lako dobio meč.

Nadal je tako "preuzeo krunu" od Novaka Đokovića koji je bio šampion prošle godine, ali je ove sezone zaustavljen u četvrtfinalu od strane Dominika Tima.

Španac je od ponedeljka drugi teniser sveta, iza Mareja, dok je treći Vavrinka.

Novak Đoković je pao na četvrto mesto.

Pobedniku finala sledi 2.000 ATP poena i čak 2.100.000 evra, a poraženi dobija 1.200 bodova i 1.060.000 evra.

SVE RAFINE TITULE U PARIZU

2005. Marijano Puerta (Argentina) 6:7 (3) 6:3 6:1 7:5
2006. Rodžer Federer (Švajcarska) 1:6 6:1 6:4 7:6 (4)
2007. Rodžer Federer (Švajcarska) 6:3 4:6 6:3 6:4
2008. Rodžer Federer (Švajcarska) 6:1 6:3 6:0
2010. Robin Soderling (Švedska) 6:4 6:2 6:4
2011. Rodžer Federer (Švajcarska) 7:5 7:6 (3) 5:7 6:1
2012. Novak Đoković (Srbija) 6:4 6:3 2:6 7:5
2013. David Ferer (Španija) 6:3 6:2 6:3
2014. Novak Đoković (Srbija) 3:6 7:5 6:2 6:4
2017. Sten Vavrinka (Švajcarska) 6:2 6:3 6:1

PUT DO FINALA

1. kolo B. Per (Francuska) 6:1 6:4 6:1
2. kolo R. Hase (Holandija)  6:1 6:4 6:3
3. kolo N. Basilašvili (Gruzija) 6:0 6:1 6:0
4. kolo R. Bautista Agut (Španija) 6:1 6:2 6:2
1/4 finale P. Karenjo Busta 6:2 2:0 predaja
1/2 finale D. Tim (Austrija) 6:3 6:4 6:0
Finale S. Vavrinka 6:2 6:3 6:1

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar