Moto GP: Doviciozo "ukrao" Hondi pobjedu na Katalunji!

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo slavio je na Velikoj nagradi Španije na Katalunji u Moto GP šampionatu.

Ostali sportovi 11.06.2017 | 16:30
Moto GP: Doviciozo "ukrao" Hondi pobjedu na Katalunji!
Italijan je startovao kao sedmi u Barseloni u nedelju, ali je uspeo da u finišu prestigne Danija Pedrosu i aktuelnog šampiona Marka Markesa, za drugu uzastopnu pobedu u sezoni.

Očajan dan na Katalunji imali su vozači Jamahe, Valentino Rosi je stigao osmi, dok je lider Moto GP šampionata Maverik Vinjales bio tek deseti.

Iza dve Honde bez pobedničkog postolja ostao je Doviciozov timski kolega Dani Pedrosa, iako je krenuo sa pol pozicije, peti je bio Joan Zarko, šesti Jonas Folger, sedmi Alvaro Bautista, a između dve Jamahe našao se Ektor Barbera na Dukatiju.

Pedrosa je čuvao lidersku poziciju u uvodnim krugovima, ali nakon što je Markes posle kontakta sa Danilom Petručijem obišao rivala, Horhe Lorenco je preuzeo prvo mesto.

U međuvremenu, Markes takođe obilazi timskog kolegu iz Honde Pedrosu, pa je bilo jasno da Lorenco neće moći dugo da opstane na čelu karavana.

Na 20 krugova pre kraja Markes na oduševljenje svojih navijača obilazi zemljaka, a ispred Lorenca uleće i Pedrosa. Vozač Dukatija je nastavio da pada, jer ga obilazi i timski kolega Dovicizo, koji je maksimalno koristio snagu svog motora i konstantno napredovao od starta trke.

Pobeda na Muđelu mu je očigledno dodatno podigla samopouzdanje, pa je Italijan brzo sustigao Honde kojie su predvodile trku. Na 13 krugova pre kraja disao im je za vrat.

Doviciozo je maksimalno iskoristio borbu za prvo mesto, nakon što se Pedrosa vratio na čelo, i Italijan obilazi Markesa, pojačava tempo i devet krugova pre kraja obilazi i drugog Španca te stiže na prvu poziciju.

Markes je u međuvremenu došao do drugog mesta, ali kako se bližio kraj trke, tako je Doviciozo povećavao razliku na svom Dukatiju ispred Honde.

Drugom pobedom u nizu, četvrtom u devet godina u Moto GP, Doviciozo se uključio u borbu za titulu jer je na svega sedam bodova iza lidera Vinjalesa, a 21 ispred Rosija.

Osma trka Moto GP šampionata na programu je 25. juna u Asenu za Veliku nagradu Holandije.

VN Španije, Katalunja:

1. A. Doviciozo (Dukati) 44:41,518 minuta
2. M. Markes (Honda) +3,54 sekundi
3. D. Pedrosa (Honda) +6,77
4. H. Lorenco (Dukati) +9,60
5. J. Zarko (Monster Tech 3) +13.83
6. J. Folger (Monster Tech 3) +13.92
7. A. Bautista (Aspar) +16,76
8. V. Rosi (Jamaha) +20,82
9. E. Barbera (Avintija) +23,95
10. M. Vinjales (Jamaha) +24,18

Moto GP, plasman:

1. Maverik Vinjales (Jamaha) 111 bodova
2. Andrea Doviciozo (Dukati) 104
3. Mark Markes (Honda) 88
4. Valentino Rosi (Jamaha) 83
5. Dani Pedrosa (Honda) 68

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar