Guga: Rafa i Rodžer su bogovi - poput mačke i miša su!

Gustavo Kerten, trostruki osvajač Rolan Garosa, razgovarao se s novinarima u Parizu o pohodu Rafaela Nadala na deseti 'Kup musketara', ali i Rodžeru Federeru.

Tenis 10.06.2017 | 16:45
Guga: Rafa i Rodžer su bogovi - poput mačke i miša su!
Neverovatni Španac savladao je u petak Dominika Tima, što mu je bio šesti uzastopni meč u Bulonjskoj šumi koji je dobio u tri seta.

"Pre dve godine, niko nije verovao da će on ikada više osvojiti Grend Slem, a posebno Rolan Garos. Moje mišljenje je da se vratio i da je favorit – u istoj meri kao i kada je bio na vrhuncu", jasan je Guga.

"Mislim da nije nemoguće da do 2022. godine još pet puta osvoji titulu u Parizu, iako će tada imati 36 godina. On nije samo odličan teniser, on je i divna osoba. Potpuno je posvećen, a mislim i da ima šansu da se ponovo vrati na prvo mesto na svetu. Zašto da ne? Delovalo je da nećemo više imati priliku da gledamo ono što nam je pružio u petak, ali – to je njegov mentalitet. Voli izazove, voli da pokuša da ostvari nemoguće i mislim da to nije daleko od istine. Jer, u njegovom umu nemoguće ne postoji. Ne postoji još jedan Rafa i mislim da ga nikada nećemo ni videti. Neverovatan je, imajući u vidu šta radi – posle 11, 12 godina i devet titula ovde".

Brazilac je potom uporedio 'Bika sa Maljorke', kome će rival u nedeljnom finalu biti Stan Vavrinka, sa još jednom živom legendom – Rodžerom Federerom.

Švajcarac je rekorder sa 18. titula sa četiri najveća turnira, dok Španac, koga je pobedio na startu godine na Australian Openu, deli drugo mesto sa Pitom Samprasom sa po 14.

"Da li može da ponovi ovo? Isto važi i za Rodžera, a videli ste i šta on može... Divno je videti njih dvojicu kako igraju. Uveren sam da jedan čini ovog drugog boljim, mnogo boljim. Ne znam šta mi je fascinantnije – da li Rafina potencijalna deseta titula ili Rodžerov trijumf u Australiji. Mislim da je tu najfascinantnija ta trka, neverovatno, zar ne? Njih dvojica, odnosno ta međusobna potera – poput mačke i miša su. Zaista su sjajni. Ko je uspešniji? Ko je veći? Ako gledate širu sliku i sve brojke – Rodžer ima više delova veličanstvenog scenarija, ali osvojiti deset titula na jednom Grend Slemu... To je nešto, posebno... Teško je čak i pojmiti tako nešto, za početak... Prosto, ne vidim da će iko u budućnosti stići do, recimo, 22, 25, 26 GS titula...", ističe nekadašnji prvi igrač planete.

Za kraj, Gustavo kaže da ne veruje da će se Rafael zaustaviti na 10. tituli, pošto smatra da je, u slučaju takvog scenarija, 11. odmah 'iza ćoška'. S druge strane, postavlja i pitanje 'šta ćemo da radimo' ukoliko Federer osvoji rekordni rekordni osmi Vimbldon.

"A, šta ćemo ako Rodžer osvoji Vimbldon? Mislim da je Australian Open trebalo da zaustavimo pre početka finala – da obojici damo titulu i kažemo im da idu kući jer su bogovi. Samo zbog toga šta nam priređuju i prikazuju. Zbog svega se zapitamo da li su oni uopšte ljudi? Neverovatno. Meni su lično ogromna inspiracija – ne možete naći bolje uzore", zaključio je Kerten sa karakterističnim osmehom.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar