RG: Spektakularna pobjeda Vavrinke nad Marijem za finale!

Sten Vavrinka plasirao se u finale Rolan Garosa pošto je posle pet setova i velike borbe savladao Endija Marija, 7:6, 3:6, 7:5, 6:7, 1:6

Tenis 09.06.2017 | 18:00
RG: Spektakularna pobjeda Vavrinke nad Marijem za finale!
Bio je ovo 18. međusobni susret Britanca i Švajcarca, a Vavrnika je uspeo da ostvari osmi i da se tako revanšira za poraz u Bulonjskoj šumi prošle godine, takođe u borbi za finale.

U drugom polufinalu, koje je na programu odmah po okončanju prvog, takođe uz direktan prenos na B92, Rafael Nadal igraće protiv Dominika Tima, koji je u četvrtini finala eliminisao našeg Novaka Đokovića.

Ovim trijumfom Vavrinka će se preskočiti srpskog tenisera Novaka Đokovića na ATP listi.

Zaista smo prisustvovali neverovatnom meču, možda i najboljem u dosadašnjem delu 2017. godine. Tokom svih pet setova prštalo je na sve strane, a na kraju je ipak presudio četvrti set koji je Vavrnika dobio u taj-brejku. To je sasvim slomilo Marija, koji u petom setu nije imao nikakvu šansu protiv Švajcarca.

Već od starta meča videlo da bi ovo mogao da bude veoma dugačak i spektakularn meč, a upravo to se i desilo u nastavku duela. Koliko je Vavrinka bio dobar pokazuje broj vinera, pošto je uspeo da ostvari čak 87. Kada dodamo da je igrano na šljaci ovo nam deluje kao nemoguća brojka.

Ovim trijufom Švajcarac se plasirao u drugo finale Rolan Gorasa, pošto je prethodno 2015. godine u borbi za trofej pobedio Novaka Đokovića.

Vavrinka je otvorio meč servisom bez izgubljenog poena, da bi mu Mari uzvratio na sličan način za prvo izjednačenje. Ipak, nismo morali mnogo da čekamo na prvo uzbuđenje – pošto je Britanac već u narednom gemu imao priliku da rivalu oduzme servis, ali je Švajcarac uspeo da se spase dobrim servisima – 1:2.

Posle jedine brejk lopte u uvodnom delu susreta, nastavilo se u istom ritmu kao i u prva dva gema. Obojica su bila poprilično sigurna kada su započinjala poene, s tim da je nešto uzbudljivije bilo pri rezultati 3:3, kada je Mari stigao do dva đusa, ali ne i šanse da sada on napravi prednost – 3:4.

Kazna za propušteno stigla je već u narednom gemu, kada je Stan fenomenalnom defanzivom stigao do nove dve brejk lopte. Prvu nije iskoristio, pošto je pogodio sam vrh mreže, ali drugo zato jeste – maestralnim bekhendom poslao je dijagonalu pravu na liniju, koju je Endi mogao samo pogledom da isprati – 3:5.

Delovalo je da će Vavrinka uspeti da zadrži momentum i stići do vođstva, ali se Mari nije predavao. Poput onog gorespomenutog bekhenda, Škot je takođe u svom stilu odigrao savršenu defanzivu, a iako se Švajcarac trudio da bude maksimalno agresivan i da on kontroliše poene – Mari je odbio sve napade, dočekao grešku i ostao u prvom delu meča – 4:5.

Pokušali su i jedan i drugi da stignu do ključnog brejka u samom finišu seta, ali je taj-brejk ipak bio neminovan. A, tamo se Britanac bolje snašao. Najpre je naterao Stana da pošalje lopticu u aut za mini brejk i 3:2, a zatim i odservirao za potvrdu stečene prednosti.

Međutim, ni to nije bio kraj preokretima, šta više – tek su počela. Vavrinka odmah vraća mini brejk i dolazi do 4:4, ali onda odigrava previše non šalantno na mreži, pa Endi stiže do novog poravnanja.

Ni sledeća dva poena nisu se previše razlikovala, takođe su bili mini brejkovi, a posebno spektakularan bio je onaj za prvu set loptu Vavrinke – koji posle dinamične razmene na mreži pogađa samu liniju – 6:5.

Ali Stan ni sada nije uspeo da završi posao, Endi se još jednom odlično odbranio i uspeo još jednom da se spase, pre nego što je kaznio sve promašaje rivala za vođstvo posle tačno 70 minuta igre – 7:6(6)!

Početak drugog dela igre doneo nam je nastavak sjajnog tenisa u režiji oba igrača, a, kao i na početku susreta, ni ovoga puta u uvodna četiri gema nije bilo previše uzbuđenja – 2:2.

Kao i u prvom setu, ponovo je Švajcarac bio taj koji je prvi pripretio – stigao je od 40:30 do brejk šanse, ali je Britanac onda vezao nekoliko dobrih poena i ponovo uspeo da pronađe rešenje, dok je Vavrinka nastavio da igra u istom ritmu, poprilično ubedljivo osvajajući svoje servis gemove – 3:3.

Ipak, Mariju u osmom gemu i definitivno nije bilo spasa, pošto je maksimalno fokusirani Stan išao agresivno na svaki servis i svaku lopticu, a takav pristup doneo mu je tri vezane šanse da protivniku, posle čega koristi već prvu – 3:4.

Vavrinka nipošto nije želeo da mu se ponovi situacija od pre sat vremena, kada je olako ostao bez stečenog brejka, pa je zadržao pristup iz sedmog gema i novim brejkom stigao do izjednačenja u setovima – 3:6.

Švajcarac je odlično otvorio treći set pošto je posle sjajne igre uspeo da dođe do prednosti od 2:0. Međutim u nastavku meča viđena je velika borba dva tenisera.

U petom gemu prvi igrač sveta napravio je veliki pritisak na servis Vavrinke i uspeo da vrati brejk. Ipak, obojica su nastavili sa spektakularnim tenisom, a Sten je ponovo uspeo da oduzme servis Btirancu, 4:2.

Pobrinuo se Endi da Vavrinka ponovo ne ode na dva gema prednosti i već u narednom, iskoristio treću brejk loptu u gemu. Posle tri uzastopna gema u kojima su međusobno jedan drugome oduzimali servise, Mari je konačno uspeo da potvrdi brejk i izjednači na 4:4.

Usledio je servis gem Švajcarca gde je Mari imao dve brejk lopte, međutim odličnom igrom sa osnovne linije uspeo da spasi i da povede sa 5:4. Ali, tada je usledila furiozna igra prvog igrača sveta koji je dobio tri gema zaredom i poveo sa 2-1 u setovima.

Početak četvrtog seta nije ličio na prethodna tri, pošto se teniseri relativno lako dobijali svoje servis gemove. Posle 17 minuta igre rezultat na semaforu u četvrtom setu bio je 2:2.

Lavovska borba ponovo je krenula u narednim gemovima, pošto je prirezultatu 3:3 viđeno nekoliko prelepih poena. Jedan od njih bio je na 30:30 pri servisu Švajcarca, koji je odličnom igrom sa osnovne linije i pre sve forhendima uspeo da dobije veoma važan poen.

Prvi put je viđen đus u četvrtom setu, međutim Sten je uspeo da dobije dva poena zaredom i da povede sa 4:3. Do kraja seta viđena je ništa manje spektakularna igra, međutim igrači nisu uspevali da naprave razliku na protivnikov servis pa se ušlo u drugi taj-brejk na meču, 6:6.

U 13. gemu četvrtog seta malo je reći da je Sten Vavrinka briljirao, pošto je potpuno dominirao i zasluženo došao do izjednačenja. Presudan je bio šesti poen taj-brejka, kada je Mari pogrešio a Švajcarac došao do mini brejka. Do kraja seta nije ispuštao mini-brejk, pa je sa 7:3 slavio u 13. gemu.

Silno motivisan posle izjednačenja, Švajcarac je furiozno krenuo u petom i već u prvom gemu napravio brejk za 1:0. Lako je Sten potvrdio brejk bez izgubljenog poena, a onda je usledio novi šok za Britanca.

Loše je servirao prvi teniser planete, što je Vavrinka znao da iskoristi i da razornim udarcima tera protivnika na greške. Vavrinka je stigao do nove brejk lopte, uspeo da je iskoristi i povede sa velikuh 3:0.

Nastavio je Švajcarac da melje britanskog predstavnika, oduzevši mu još jedan servis gem, čime je poveo sa velikih 5:0. Stegla se ruka Stena u odlučujećem gemu, Mari je to iskoristio i smanjio zaostatak na 5:1.

Ipak, nije ga to omelo da ponovo oduzme servis Mariju i da tako dođe do velikog trijumfa i "osvete", pošto ga je Mari prošle godine eliminisao u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar