Ponovo protest majki u Podgorici

U centru Podgorice danas su ponovo protestovale korisnice naknada za majke sa troje i više djece zbog toga što su im smanjena primanja, a poručile su da neće odustati od svojih zahtjeva.

Region 08.06.2017 | 20:50
Ponovo protest majki u Podgorici
Član Koordinacionog odbora Željka Savković ponovila je da je njihov prvi zahtjev vraćanje na naknade od 70 i 40 odsto prosječne neto zarade, a drugi zahtjev su ostavke.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji se danas obratio majkama na protestu, rekao je da je Demokratski front upozoravao da će naknade biti ukinute "ako pobijede DPS i njihovi sateliti".

"Da je svih 22.000 majki glasalo za opoziciju danas biste imale naknade. Sve je politika, nemojte da bježite od toga. Politika vam je dala zakon, politika vam je ukinula zakon", naglasio je Medojević.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je majkama da će pobijediti i podsjetio na nove mjere Vlade koje se odnose na rast PDV-a.

"Protivzakonito se uzima od vaše sirotinje. Rupe u budžetu se ne mogu zakrpiti od socijalnih davanja", napomenuo je Vučinić.

Majke su počele sa protestima 16. februara, nakon izglasavanja dopuna i izmjena Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je, međutim, obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20.000 žena koje su uzele naknadu.

Pravo na doživotne naknade je, odlukom Skupštine, svedeno na mjesečna primanja od 264, odnosno 144 evra.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Polako

08.06.2017 18:53

Polako.Sad cete djecu da saljete u Afganistan za NATO.A tu je plata bogovska.Jes da se mora usjati prije 12, al naviknuce.

ODGOVORITE
Name

@Polako

09.06.2017 08:40

Služenje vojske u zemljama članicama NATO je isključivo NA DOBROVOLJNOJ OSNOVI, niko nikada neće biti natjeran. Vojsku služe ljudi koji zbog njima poznatih razloga vole takvu vrstu zanimanja. Svaki vojnik koji se prijavi da ode u bilo koju misiju van svoje države, to radi dobrovoljno i bez prisile. "Za NATO" ginu iskljičivo oni koji to izaberu, nebitno da li je zbog para ili nekih drugih ideala...

Name

Zamjenik direktora

09.06.2017 08:49

Koja jeftina demagogija. Posljednji trzaji ruskih pudlica ili ti tzv opozicije. 99% žena su gospođe članova i članice DF-a i ostalih pro ruskih partija koje je prijem u NATO izbio iz cipelica. Ako se ne smire, idu braća polucrnogorci na traktore junačke i put Vojvodine, put standardne destinacije vikoSRBovskijeh velikoSRBova još od '90-tih... Neopisivo glup narod!

ODGOVORITE