Dvije milijarde evra za Balkan

Evropska unija priprema najmanje dvije milijarde evra dodatne pomoći za područje tzv. zapadnog Balkana.

Region 08.06.2017 | 11:02
Dvije milijarde evra za Balkan
- Nakon sastanka Savjeta ministara EU i evropskog vijeća, gdje se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, imali smo vrlo detaljne razgovore u uredima predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) te komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannes Hahn). Rečeno nam je da će EU morati uložiti dodatna sredstva za stabiliziranje i poboljšanje stanja na Balkanu. Od nas je zatraženo da pretresemo budžet planiran za ovu godinu i iznađemo moduse preusmjeravanja novca u projekte na Balkanu - rečeno je „Avazu" iz izvora bliskih Evropskoj investicijskoj banci (EIB).

Sagovornik lista je, pod uslovom anonimnosti, naveo da se radi o inicijativi Njemačke, koja želi da se Unija snažno angažuje na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Precizirao je i da se na sastancima koje su imali sa zvaničnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih evropskih finansijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dvije milijarde evra.

To bi bio dodatni novac ne onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine.

- Tokom jednog od niza razgovora koje smo imali početkom proljeća sugerisano nam je i da možemo razmisliti o opciji usporavanja ili zaustavljanja nekih od projekata koji se realizuju u Turskoj, s obzirom na sve zategnutije odnose između Ankare i Brisela. Nikakva odluka nije donesena - prenosi sagovornik.

Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Njemačka. Šef diplomatije te države Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) 31. maja ove godine na samitu šefova diplomatija balkanskih šest država, održanom u Berlinu u okviru Aspen instituta, predstavio je neke detalje njemačke inicijative.

Gabrijel je pohvalio učinke inicijative „Berlin plus", pokrenute 2014. godine, ali i istakao da se mnogo više mora uraditi.

- Treba nam „Berlin proces plus"! On mora ostvariti vidljiv napredak u državama u regionu. Stoga, prioritet trebamo dati idejama koje za cilj imaju da od regio-na naprave atraktivno ekonomsko područje. Time će se, neizbježno, dodatno ojačati i učvrstiti tijesne veze sa EU i proces pristupanja biće dodatno ubrzan.

Moramo ubrzati realizaciju velikih infrastrukturnih projekata koji su ekonomski održivi i koji, imaju veliki simbolički značaj, poput autoputa Srbija - Kosovo - Albanija. Kako bi smo to finansirali, predlažem da osiguramo dodatna sredstva. Države članice EU, članice EFTA-e i Evropske ekonomske zone mogu doprinijeti tim dodatnim fondovima svojim donacijama - rekao je Gabrijel.

On se, kako bi se privukli (evropski) investitori, založio i za snažno jačanje nezavisnog pravosuđa, parlamenata i slobodu medija u državama regiona.

- Svjestan sam da košta ovo što predlažem. Ali vam kažem da, ako danas ne osiguramo novac kojim ćemo Balkan zadržati na dobrom kursu tokom ove ključne faze, posljedice bi mogle biti mnogo skuplje po sve nas - upozorio je Gabrijel.

Pozvao je šefove diplomatija balkanskih država da osiguraju da njihove domovine ostanu na evropskom putu, koji ne znači samo ekonomski boljitak nego, iznad svega, mir i sigurnost.

(Fena)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

vss

08.06.2017 09:09

Ne odustaju od upotrebe najmocnijeg oruzja - novca. I oko te dvije milijarde ce se psi jos vise klati. Ovom narodu nema spasa.

ODGOVORITE
Name

Laži i obmane

08.06.2017 10:55

Da, novac je najmoćnije oružije, on neće doći kao poklon nego u vidu ("povoljnih") kredita i psi koji su do prosijačkog štapa doveli budžete kvazi-država na ovom prostoru će se klati - ali prije svega rado pristajati na ultimatume - zbog ovog novca. Ipak, ova vijest otkriva jedan mali detalj, ali on ruši cijelu priču o navodnoj njemačkoj inicijativi. Ključna rečenica je: "Šef diplomatije te države Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) 31. maja ove godine na samitu šefova diplomatija balkanskih šest država, održanom u Berlinu u okviru Aspen instituta, predstavio je neke detalje njemačke inicijative." Ko zna, šta je Aspen institut, on razumije o čemu pričam. (1) Ko finansira Aspen institut? Wikipedia kaže: Carnegie Corporation, the Rockefeller Brothers Fund, the Gates Foundation, the Lumina Foundation, and the Ford Foundation (https://en.wikipedia.org/wiki/Aspen_Institute) (2) Ko je šef? Walter Isaacson, poznati američki pisac biografija (napisao biografije o Stevu Džobs-u, Ajnštajnu...)! Zamisli, biograf a šef! (3) Ko sijedi u tzv. Odboru povjerenika? "Prijatelji" ovog naroda Havijer Solana, Kondoliza Rajs i Medlin Olbrajt (plus gomila drugih pripadnika američke vojno-obavještajne, finansijske, medijske i svake druge "elite"). (https://www.aspeninstitute.org/team/board-of-trustees/) (4) Čime se bavi Aspen institut? Na engleskom se to zove "think tank" (doslovno "misleći rezervoar"), što znači da su to grupa "eksperata" koje finansira američka oligarhija i koja toj oligarhiji svojim "naučnim radovima", "inicijativama", "skupovima" kreiraju plodno tlo (često i alibi) za ostvarenje ciljeva oligarhije. (5) Šta su ciljevi oligarhije? Ukratko: Porobljavanje i otimačina. Oligarhija ne vjeruje u slobodnu trgovinu, inače bi trgovala sa manjim (i vojno slabijim zemljama) kao sa ravnopravnim partnerima. Pošto niko normalan ne želi da preda resurse za male pare, onda se države zadužuju, potom ucjenjuju - a ko se još opire, njega se bombarduje. Istorija je puna "zlikovaca" kao što su Iranci, Srbi, Iračani, Libijci... (6) Ovo dakle nije njemačka inicijativa, nego su njemački političari u ovom slučaju potrčci američke oligarhije.

Name

Riki

08.06.2017 09:11

Crndak u akciju sta cekas kad si dobio öd Lavrova dobit CES i sad.

ODGOVORITE
Name

Pa ti vidi

08.06.2017 09:12

Jedini spas da izađemo iz ovog sivila je da nas EU primi preko reda. Nismo mi u stanju sami da sa sobom vladamo.

ODGOVORITE
Name

Milinko

08.06.2017 11:01

to bi znacilo da Mile, Spira, Majkicka i mnogobrojni drugi na duze vrijeme odu u Focu. A oni nisu zaintetesovani. Znaci da od toga nema nista.

Name

Igor

08.06.2017 09:19

Mile evo para. Vladacete dok zadnji covjek koji moze da radi i potreban je zapadu ne napusti taj tamni vilajet.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.06.2017 09:22

U koje projekte? Ni imovinsko-pravne stvari nisu rješene, a kamoli projekti...jedino da uduvaju pare kako bi zakrpili rupe u budžetima...samo Miletu trebaju te 2 milijarde, a gdje su svi ostali?

ODGOVORITE
Name

EU

08.06.2017 21:25

Stizu Dodiku milione! Sve ce lopovska banda pokrasti.

ODGOVORITE