Zemlja koju “ubija” sopstveni turistički procvat

Stručnjaci predviđaju da će Island ove godine posetiti oko 2. 3 miliona stranih turista, što je pet puta više nego pre sedam godina.

Putovanja 05.06.2017 | 08:50
Zemlja koju “ubija” sopstveni turistički procvat
Pomama za ovom turističkom destinacijom počela je 2010. godine, nakon erupcije vulkana Ejafjadlajekidl, a od tada se ne stišava.

Naravno, nije samo vulkan zaslužan za popularnost Islanda. Zbog pitoresknih pejzaža, živopisnih sela, ali i vešto osmišljene marketinške kampanje, broj turista se u ovoj zemlji iz godine u godinu naglo penje.

U periodu između 2010. i 2014. godine broj tur-operatera se učetvorostručio, a dodatan problem prouzrokovalo je osnivanje nacionalne avio-kompanije Vau er, koja je 2012. godine počela da nudi ekstremno niske cene letova, povezujući Evropu i SAD i služeći mnogima kao stanica za presedanje.

I dok svaka treća osoba na Islandu svoje radno mesto duguje upravo turizmu koji će ove godine zemlji doneti 3.4 milijarde dolara, ovaj uspeh dolazi sa visokom cenom: horde posetilaca takođe uništavaju infrastrukturu i osetljiv lokalni ekosistem.

Situacija je toliko ekstremna da brojni lokalci navode da imaju osećaj da moraju da se odsele tokom leta kako bi napravili mesta za posetioce.

“Osećam kao da ovaj grad više nije moj grad, već nešto kao predgrađe Diznilenda”, rekla je Birgita Jonsdotir, jedna od stanovnica.

Novi hoteli u Rejkjaviku neprestano niču, u međuvremenu je objavljen vodič na engleskom jeziku, u kojem se turistima savetuje kako da se ponašaju (između ostalog i da ne guraju ruke u gejzire da bi videli kako voda pršti).

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar