9 korisnih savjeta za lakše korišćenje Googlea

Google nam omogućava da brzo i jednostavno pretražimo internet. Ali, ovaj proces uz prave komande može da postane još lakši.

Informacione tehnologije 05.06.2017 | 08:45
9 korisnih savjeta za lakše korišćenje Googlea
Većina ljudi koristi Google bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj internet pregledač i ukucaju ono što ih zanima, a Google je taj koji dešifruje njihov zahtev.

Ali, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, tačnije i konkretnije rezultate?

Koristite navodnike za veću preciznost

Ako tražite informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobićete preciznije rezultate ukoliko ime ili naziv stavite u navodnike. Npr. "Mark Zakerberg" umesto samo Mark Zakerberg. Kada koristite navodnike, Google pretražuje celu kombinaciju reči, a ukoliko termine koristite bez navodnika, onda pretražuje na kojim se sve mestima pojavljuju sve tri reči.

Upišite minus za eliminaciju pojedinih rezultata
Ako želite da nađete specifičnu informaciju, gomila rezultata koje Google izbaci može da bude problematična. Međutim, ako upišete traženi pojam i zatim znak minusa i pojam koji treba da bude isključen iz pretraživanja, biće vam lakše da pronađete ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil će eliminisati sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

Stavite zvezdicu umesto nepoznate reči
Ako ne možete da se setite kako se neko zove, ali znate prezime osobe, samo ukucajte zvezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rešenja.

Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa
Ako tražite nečiji profil na društvenoj mreži, ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, koristite tokom pretrage znak "@" i pojam koji želite da pronađete. Npr. ako upišete "@b92.net" dobićete listu svih profila ovog portala na društvenim mrežama.

Ako želite da kombinujete pretrage, koristite naredbu OR
Ako niste sasvim sigurni šta tačno tražite, kombinujte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR da biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Beograd OR Novi Sad će dati rezultate i za Beograd i za Novi Sad.

Ako nešto kupujete i želite više informacija o proizvodima u određenom cenovnom rangu, uz ime proizvoda upišite "dinar/RSD" (ili bilo koju drugu valutu) i cenu
Npr. laptop dinar/RSD 40.000 i dobićete informacije o laptopima koji se prodaju po ceni do 40.000 dinara.

Ako ste spremni da izdvojite neku sumu i tražite nešto u određenom cenovnom rangu, upišite dve tačke (..) između najniže i najviše cene

Npr. putovanje 50.000..100.000 dinara pokazaće rezultate za turistička putovanja u tom cenovnom rangu.

Ako tražite nešto na tačno određenoj web stranici, upišite "site:"

Npr. site:businessinsider.com Google i dobićete sve tekstove vezane za Google na portalu Business Insider.

Ako želite da saznate koje su stranice, kompanije ili pojmovi povezani, upotrebite naredbu "related:"

 Ako npr. ukucate related: b92.net, dobićete informaciju o svim povezanim stranicama.

Naravno, sve ove naredbe moguće je dodatno kombinovati kako biste za što manje vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar