Kako unos vlakana utiče na artritis koljena

Dijeta bogata vlaknima može značajno da smanji rizik od artritisa kolena, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u Annals of the Rheumatic Diseases. Osteoartritis kolena, koji je uobičajen kod starije populacije, jako je bolno i hronično stanje.

Zdravlje 02.06.2017 | 10:55
Kako unos vlakana utiče na artritis koljena
Istraživači su, koristeći podatke dve dugogodišnje studije, analizirali kako povećani unos vlakana utiče na bolest. Sa većim unosom vlakama, provalenca artritisa se smanjivala.

U većoj studiji, oni koji su jeli više vlakana, imali su za 30 procenata manje šanse da obole od osteoartritisa nego onih koji su ga unosili u malim količinama.

U manjoj studiji, grupa koja je unosila više vlakana imala je za 61 procenat manje šansi da obole. Ovaj odnos nije zavisio ni od pola, niti od obrazovanja, ni od toga da li su ispitanici pušili, kao ni od ukupnog unosa kalorija, fizičke aktivnosti, ili unosa masti.
Naučnicima i dalje nije jasno zbog čega je tako, ali vlakna mogu da smanje upalu i plus, regulišu težinu koja je jako bitna za bolesno koleno.

Prosečan unos vlakana u studiji iznosio je 15 grama dnevno, ali preporuka je 25 do 30 grama za većinu ljudi.

"Povećanje unosa vlakana jedan je od najekonomičnijih načina da se smanji bol kod osteoartritisa kolena", rekao je autor studije Žaoli Dai sa Univerzitata Boston.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar