Šta treba uraditi kada dođe do povrede?

RICE metoda primenjuje se kod povreda poput uganuća, nagnječenja i svežih podliva. Podrazumeva odmor (Rest), hlađenje (Ice), kompresija ili pritisak (Compression) i podizanje povređenog ekstremiteta u viši položaj u odnosu na telo (Elevation).

Zdravlje 30.05.2017 | 10:58
Šta treba uraditi kada dođe do povrede?
Po nastanku povrede potrebno je odmah prestati sa fizičkom aktivnošću, da ne bi došlo do još veće povrede. Led odmah treba staviti, ali ne duže od 15-ak minuta. Led smanjuje bolove i upalu te ograničava stvaranje otoka, ali ga uvek ga treba primenjivati preko sloja suve tkanine (gaze ili peškira), da ne bi došlo do oštećenje kože.

Nakon hlađenja povređeno mesto treba obmotati elastičnim zavojem, jer se tako smanjuje otok i ubrzava oporavak. Povređeni ekstremitet treba barem nekoliko sati da bude u povišenom položaju što doprinosi smanjenju otoka.

Krema koje hlade i obloge mogu se primjenjivati nakon što primene RICE metode. Kod većih, izrazito bolnih otoka, potrebno je zatražiti pomoć lekara, pošto je se možda radi o naprsloj ili polomljnoj kosti.

Manje posekotine treba isperiti fiziološkim rastvorom, staviti sterilnu gazu i zavoj, i vazelinsku gazu jer se ne lepi na ranu. Plitke rane očistite i previjte, dok kod dubljih lekar mora odlučiti da li je potrebno ušivanje.

Ukoliko dođe do slučajnog zasecanja prsta nožem, ili odsecanja njegovog dela, potrebno je da povređena osoba bude smirana. Ako je deo prsta amputiran, prioritet je pobrinuti se za povređenog. Tkaninom treba pritisnuti ranu, pa podignuti ruku iznad visine srca.

Prst zamotati u tkaninu, stavitu u plastičnu kesicu i na vrećicu sa ledom. Led ne sme da dođe u direktan kontakt sa amputiranim delom da ne bi nastala promrzlina.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

30.05.2017 22:24

Uglavnom kako god postupite kad odete poslije kod ljekara on ce vam reci da bas tako nije trebalo

ODGOVORITE