BiH - ono što su stranci napravili

Proces proširenja Evropske unije je usporen, ali i dalje ostaje jedna od najvažnijih politika EU, izjavio je Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke u intervjuu za internet stranicu European Western Balkans.

Bosna i Hercegovina 29.05.2017 | 11:39
BiH - ono što su stranci napravili
"Razloge treba tražiti u unutrašnjim izazovima za Uniju, prvo ekonomska kriza, pa onda i migranti. Ali, to ostaje jedna od naših najvažnijih politika. Pravila se nisu promijenila, iako je podrška javnosti opala. Zato smo mi za period slovačkog predsjedavanja stavili kao jedan od prioriteta da se vrati kredibilitet cijelom procesu i mislim da smo u tome uspjeli", rekao je Lajčak.
 
On je istakao da je odgovor na pitanje o budućnosti proširenja u rukama država koje žele biti članice, jer će Unija, bez sumnje, uraditi svoj dio posla. Napredak koji ostvaruje Crna Gora to potvrđuje. Na pitanje o stavovima da je BiH "propala država" Lajčak odbacuje takva mišljenja.
 
"Nepravedno je i licemjerno BiH zvati propalom državom, jer BiH je ono što je smo mi, međunarodna zajednica, od nje napravili. Dejton nije napisan u Sarajevu i Banjaluci. Da, sistem je kompleksan i komplikovan, ali ima napretka. Možda ide sporije nego bi mi htjeli, ali je ključno pitanje funkcionalnosti države. Pomoglo bi da je međunarodna zajednica jedinstvena, jer podjele unutar nje dovode i do podjela u BiH", navodi Lajčak.
 
Prema njegovim riječima, ruski uticaj u regionu je logična posljedica manje uključenosti Unije.
 
"Ne možemo sakriti činjenicu da je EU postala manje vidljiva i aktivna na političkom nivou. Tako to ide, i onda ne možete biti iznenađeni kada su drugi igrači, koji imaju interes i ulogu, ispune prostor koji ste vi ispraznili", dodao je.
 
Izvor: Fena

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

stereomonodolby4k3khd

29.05.2017 10:40

Da gos.Lajcak,BiH jeste propala drzava,potpuno neuspeo projekat EU,Znam tesko vam je da priznate,da je tako.Definitivno nema nikakve perspektive u toj EU tvorevini,mislim da ce ovakvo stanje ostati veoma dugo,potpuni status quo,Kipar je kopija BIH,ddragi moji gradjani BIH,Zelim vam mnogo zdravlja,ko moze da trpi neka trpi,ko nemoze,ceo svet vam je na dlanu,pa se snalazite.Pozz

ODGOVORITE
Name

Šuplja priča

29.05.2017 11:31

(1) BiH je NAPRAVLJENA da bude propala država kako bi se (isti) narod satjerao u tri tora i tako bio bure baruta koje može lako da se potpali - po potrebi onih koji su je takvu pravili (čitaj: zapad). (2) Dakle, nije (niti je ikada bilo) do nas, nego je do njih. (3) Ovaj interviju treba posmatrati iz perspektive: Ko, šta i kroz koji medij hoće nešto da nam poruči. Lajčak "pere" EU odgovornosti za neuspjeh u pristupanju BiH toj uniji jer je kriv "ruski uticaj". Tako je Miroslave, Rusi su napisali Dejton, Rusi su postavili Visokog predstavnika, ruski generali komanduju OSBiH, ruske sudije sjede u ustavnom sudu BiH... a sve to kroz medij European Western Balkans. Ko ode na njihovu stranicu, vidjeće ko ih finansira. Rusija i Kina? Ne, nego zapadne "NVO". (na dnu prve strane, pod "Powered by").

Name

Fina drzava

29.05.2017 11:15

Fina drzava ta nasa.Pobjegla iz nje sva omladina.Jos malo ovde nece imati ko ni da tuca.Naravno.Kamen.

ODGOVORITE
Name

live

29.05.2017 15:22

Što u Bosni ima to nema u cijeloj EU kakve mi resurse imamo samo smo glup narod svađamo se a drugi nam kradu naše dobro rijeke šume planine.

ODGOVORITE