Merkelova ljuta: Evropa je sama

Nemačka kancelarka Angela Merkel žestoko je kritikovala SAD i Veliku Britaniju u govoru na predizbornom skupu u Minhenu, istakavši da "Evropa mora da uzme stvar u svoje ruke nakon nezadovoljavajućih razgovora na sastanku G7".

Svijet 29.05.2017 | 11:22
Merkelova ljuta: Evropa je sama
"Sada je postalo jasno: Evropa više ne može da se osloni na svoje dugogodišnje partnere iz Velike Britanije i SAD. Naša sudbina je sada isključivo u našim rukama", poručila je kancelarka na skupu u Bavarskoj.
 
Nakon očigledno turbulentnih razgovora na sastancima grupe G7 i NATO alijanse tokom vikenda, nemačka kancelarka je podvukla da je posleratna zapadna alijansa žestoko poljuljana nakon dva udarca: izlaska Britanije iz EU i izborom Donalda Trampa za predsednika SAD.

"Prošla su vremena kada smo morali da se oslonimo na druge. To sam jasno iskusila u prethodnih nekoliko dana. Evropljani su sami", istakla je Merkelova pred oko 2.500 ljudi na skupu u Bavarskoj.

Ona je istakla da će Nemačka i cela EU "prirodno stremiti ka dobrim odnosima sa SAD, Velikom Britanijom, pa čak i Rusijom", a zatim dodala:

"Uprkos tome, za svoju budućnost moramo se boriti potpuno sami. Sudbina Evropljana zavisi od toga!"

Dvodnevni samit G7 u Italiji doneo je sukobljavanje Donalda Trampa sa jedne, i lidera Nemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana u nekoliko stvari.

Lideri tih zemalja apelovali su na borbu protiv izolacionizma i protekcionizma, ističući na "fundamentalnu potrebu za očuvanjem slobodnog tržišta".

Ono u čemu su se složili sa Trampom jeste dodatni pritisak na Severnu Koreju, potrebi za većom saradnjom u borbi protiv terorizma, kao i u podizanju sankcija protiv Rusije.

Međutim, kada je bilo reči o obnavljanju obaveza potpisanih 2015. u Parizu, a koje se tiču borbe protiv klimatskih promena, šest zemalja je potpisalo, dok je Donald Tramp u ime SAD rekao da mu je "potrebno malo više vremena da razmisli".

"Šest protiv jednog"

Angela Merkel je razgovore opisala kao "vraški teške i veoma nezadovoljavajuće", ali i "borbi šestoro protiv jednog". S druge strane, Tramp je bio zadovoljniji, što je iskazao na svom Tviter profilu:

"Samo što sam se vratio iz Evrope. Put je bio veliki uspeh za Ameriku. Rad je bio težak, ali su rezultati bili veliki!"

Tramp je tokom NATO samita u Briselu u četvrtak ponovo osuo paljbu po NATO, optužujući sve one članice koje ne izdvajaju minimum 2% BDP na odbranu da "isisavaju novac američkih poreskih obveznika".

Nakon toga, u posebnim razgovorima opisao je trgovinsku politiku Nemačke kao "veoma, veoma lošu", žaleći se da Nemačka, najveća ekonomija EU, "prodaje previše automobila u Americi".

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

YU

29.05.2017 09:59

Probajte malo ulagati u auto industriju,a ne samo u oruzije i obaranje vlasti u drugim drzavama,mozda i vi prodate koje auto.Pravite smece od auta,a kukate na Njemce.

ODGOVORITE
Name

re

29.05.2017 11:58

Sto bih ja nekad volela da razumem komentar na tekst ako je vec omogucen. Sta li je sa ovim komentarom receno ja ni pomocu trikova ne mogu da otkrijem. Ako YU inace poznaje tematiku o kojoj se ovde pise?