Komisija za rad Crnatka i Incka?!

U Sarajevu će danas biti konstituisana privremena istražna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH koja bi trebalo da, između ostalih, sasluša i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka.

Bosna i Hercegovina 29.05.2017 | 08:28
Komisija za rad Crnatka i Incka?!
Članovi komisije biće delegati Ognjen Tadić, Bariša Čolak, Sakib Softić, Nebojša Radmanović, Fahrudin Radončić i Mario Кaramatić.

Кomisija bi, osim Crnatka, trebalo da sasluša i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, specijalnog predstavnika EU Lars-Gunara Vigemarka, te sve važnije osobe koje učestvuju u kreiranju međunarodne pozicije i imidža BiH.

Tadić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, naglasio je da je iz samog naziva komisije jasno da je njena nadležnost utvrđivanje trenutnog međunarodnog položaja BiH.

On je rekao da je delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Кaramatić zbunio javnost u BiH predstavljajući na pogrešan način zadatak privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

"Delegat Кaramatić ima lični negativni odnos prema Crnatku, a Dom naroda nije donio odluku o formiranju komisije da bi saslušavao samo ministra inostranih poslova BiH, niti da bi se bavio pitanjem službenih putovanja", rekao je Tadić.

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da je na službena putovanja u MIP-u BiH potrošeno više od dva miliona КM, on je rekao da to treba uporediti sa nekim ranijim periodima i mandatima drugih ministara, sa ministrima zemalja iz okruženja i nivoa aktivnosti MIP-a, pogotovo kada je riječ o intenziviranom evropskom putu zemlje, i na osnovu toga procijeniti opravdanost troškova.

Delegat Кaramatić je ranije rekao da će prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH biti formirana komisija za saslušanje jednog ministra na nivou BiH.

"Više od dva miliona КM potrošeno je na putovanja, kreditni rejting nam je u smeću, BiH nikada lošije nije stajala na međunarodnom planu, tako da će morati i na to da odgovori. Ako ste ministar inostranih poslova ne znači da cijeli mandat morate boraviti van zemlje", rekao je Кaramatić za RTRS.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak obavijestio je u petak, 26. maja, članove Кolegijuma Doma naroda da je spreman da odgovori na sva pitanja iz oblasti za koju je nadležno Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH.

"Želim da vas obavijestim da i MIP BiH, od kako sam na njegovom čelu, insistira na punoj transparentnosti svog rada i da se sa posebnim uvažavanjem odnosi prema Parlamentarnoj skupštini BiH i svim aktivnostima njenih tijela, kao i poslanika i delegata pojedinačno", istakao je Crnadak.

On smatra da je svoju, kao i posvećenost institucije kojom rukovodi principu transparentnosti dokazao i redovnim sastancima sa Кomisijom za budžet i finansije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a posljednji sastanak održan je 6. aprila.

U ranijem odgovoru na pitanje delegatu Doma naroda Mariju Кaramatiću, Crnadak je naveo da je od početka mandata realizovao ukupno 97 službenih putovanja u BiH i inostranstvu.

Crnadak je naveo da je ovo ministarstvo od početka mandata realizovalo ukupno 1.697 putovanja. Podatak uključuje, osim najviših tijela Ministarstva, predstavnike svih sektora, službi, savjetnike i preostale osobe. Ukupni trošak za ova putovanja, kako navode, u skladu je sa budžetskim ograničenjima, što je potvrdila i služba revizije.

Po godinama, u Ministarstvu inostranih poslova najviše se putovalo prošle godine kada je potrošeno nešto više od milion КM.

Godinu prije, na putovanja je potrošeno skoro 740.000 КM. U ovoj godini potrošeno je nešto više od 192.000 КM.

"Sva putovanja realizovana su na principima afirmisanja ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, procesa integracija BiH u EU, razvoja regionalnih i dobrosusjedskih odnosa, ekonomske diplomatije, te poboljšanja opšteg imidža BiH u svijetu", naveo je Crnadak u odgovoru.

Izvor: SRNA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Karadoz

29.05.2017 06:33

Samo procitah imena clanova komisije i bi mi sve jasno...

ODGOVORITE
Name

Milija

29.05.2017 07:54

U komisiji samo jos fale Dusanka Majkic, Nikola Spiric i Klosarac da bi bila kompletna. Bas me zanima kako ce Radmanovic sjediti pored Sakiba Softica jer se SNSD toboze ljuti na njegovo protivzakonito ponasanje.

Name

re

29.05.2017 08:11

Prvo bih trebalo saslušati te članove komisije koji rovare 20 godina. Ah, ja članova ??

Name

Bosnjak

29.05.2017 08:34

Isti zakljucak..

Name

re

29.05.2017 09:28

Majkićku za predsjednika...

Name

Perica

29.05.2017 06:36

A jest se razletio, zemlju ne dodiruje!

ODGOVORITE
Name

domengini

29.05.2017 08:07

Taj ne 'ladi tabana..

Name

Milija

29.05.2017 09:47

Da sjedi, ti bi rekao: kakav je to ministar inostranih poslova koji nigdje ne ide.

Name

Istina

29.05.2017 06:49

Čime se bavite ljudi? Narod gladuje i odlazi a vi pravite cirkus.

ODGOVORITE
Name

Dr Kadzija

29.05.2017 07:07

Kada se saberu svi članovi komisije dođje se do cifre od 120 godina robije i oni nekoga i nešto da ispituju.

ODGOVORITE
Name

vrlo zanimljiva tema

29.05.2017 08:02

Izbacite toga Marija karahodzica i nebojsu radmanovica i komisija je okej.NJih dvojica ce usmrditi svu okolinu gde budete zasedali.

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

29.05.2017 08:07

Gospodinu Crnadku ni prezime pravilno ne izgovaraju.

ODGOVORITE
Name

Kiro

29.05.2017 16:15

Crnadak je toliko putovao,da bi mu predlozio,da sam ga vidio,da kupuje mjesecnu kartu kod Lufthanze.

ODGOVORITE