Kritike Tegeltije Slavici Injac

Ministarstvo finansija Republike Srpske smatra neprihvatljivim i na zakonima nezasnovanim stav direktora Agencije za bankarstvo Srpske Slavice Injac da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH.

Republika Srpska 22.05.2017 | 19:17
Kritike Tegeltije Slavici Injac
"Imajući u vidu rješenja novog zakona o bankama, posebno u segmentu ovlaštenja Agencije za bankarstvo Srpske u nadzoru sistemskih banaka, kao i nove instrumente i mjere koje je dužna da primjenjuje u nadzoru i rješavanju problematičnih sistemskih banaka, Ministarstvo finansija ima stanovište da postoje svi potrebni uslovi za nesmetanu superviziju svih banaka u Republici Srpskoj", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da bi svaka promjena u pogledu supervizije banaka u BiH predstavljala prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo, a Ministarstvo finansija nikada neće pristati na takva rješenja.

Iz Ministarstva su poručili da Zakonom o Centralnoj banci BiH, ovoj banci nije utvrđena nadležnost za nadzor bankarskog sektora, te shodno tome, Centralna banka BiH nije ni osposobljena za vršenje posrednog ili neposrednog nadzora nad bankama.

"Ustavom Republike Srpske utvrđeno je da Srpska uređuje i obezbjeđuje bankarski sistem, te da je Zakonom o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske utvrđeno da je jedna od osnovnih nadležnosti Agencije sprovođenje mjera radi očuvanja stabilnosti finansijskog sektora, na koju, u najvećoj mjeri, utiče stabilnost poslovanja sistemski značajnih banaka", saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Injac je danas ocijenila da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH jer je u složenoj zajednici, kakva je BiH, nemoguće segmentirano vršiti nadzor nad bankama koje posluju na cijeloj teritoriji BiH.

"To je rješenje koje već postoji u Evropi jer Evropska centralna banka vrši superviziju sistemski važnih banaka na cijeloj teritoriji Evrope, pa su mnogo značajnije države, poput Njemačke, Austrije, prenijele tu nadležnost na Evropsku centralnu banku", navela je Injac.

Izvor: SRNA

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

stedisa

22.05.2017 17:30

KAD CE TE VRATITI NASE PARE - bagro lopovska ?

ODGOVORITE
Name

Ludilo

22.05.2017 17:55

Koliko firmi ima Tegeltija, niko o tome ne govori. Frfljo koji ne zna sastaviti jednu recenicu.

Name

Mrcevci

23.05.2017 06:00

Hoce zena da skine sa grbace Tegeltiju I njemu slicnu bagru kojoj nikad dosta .U RS SVE PRAVI DOMACINI I DOMACINSKI SE PONASAJU .BAGRA BEZOBRAZNA.

Name

OSNOVNI SUD Banjaluka

23.05.2017 07:46

Mi sa Osnovnog Dodikovog Suda u Banjaluci ćemo,ako Dodik kaže,suditi Evropskoj Centralnoj banci zbog njenog nadzora. Ima da bude kako Dodik i partija kaže ili neće biti nikako....

Name

CBBH

22.05.2017 17:44

Spasava se Injac od krivicnog progona tako sto propagira superviziju na nivou BiH, a dugogodisnji je direktor agencije kojoj je to osnovna nadleznost. Koliki je ona promasaj tek pocinje da izlazi na vidjelo...a inace je kao direktor samo isla po ruckovima i setala Sarajevom da bude vidjena.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

22.05.2017 18:03

Poslije spekulativnog hapena doticne zbog propasti bankarskog sistema i urusavanje sistema R S umjesto da robija u zenici ona se vratila i pojaljuje se u medijima fuj

Name

ABRS

22.05.2017 18:57

Nisu banke propale jer je Agencija za bankarstvo nesposobna vec jer su Injac i kompanija korumpirani i nesposobni sa stanovista struke... Sva krivica za lose stanje u bank sistemu se treba propisati iskljucivo Slavici Injac

Name

LIJAN

22.05.2017 17:53

Kakav gmaz Slavica Injac sloboda za rusenje Agencije za bankarstvo RS treba.je vratiti u tvorza kad je krala i varala valjala joj je Agencija ucjenama i mitom je ostajala na celu agencije a sad kad joj zaprijeti robija rudi sve gnjida

ODGOVORITE
Name

Kasno

22.05.2017 17:53

Kasno gosp. Ministre! O zadrzavanju supervizije banaka na nivou RS, ste trebali razmisljati sa propasti prve, Bobar banke...sad je vec kasno. Gubi se osnov za postojanje Abrs, jer su dvije banke propale i ko zna koliko ce ih jos propasti za vrijeme vaseg "ministrovanja" i nezainteresovanosti za bankarski sektor u RS....jer kako ste pricali "sta vi imate sa tim propadanjem banaka u RS"! Ne znam cega ces biti ministar kad izgubimo kontrolu finansijskog sektora u RS! Bravo! Na vrijeme si se sjetio...ali "malo sutra"!

ODGOVORITE
Name

Zool

22.05.2017 20:34

Banka nije propala nego su pokradene pare iz nje i to organizacijom predsednika RS,premijera,ministra finansija,direktorice Injac kao bedema koji je njih trebao da spreči da to rade,gradonačelnici i direktori koji su deponovali gradski novac i na kraju vlasnici banaka.To je kradja i kriminal.Propala bi mogli reci da je radila sa malim gubitkom duži period ali ovo je školski primjer kriminalne grupe na najvišem nivou.

Name

Miladin

22.05.2017 20:47

Injac je poslavala po Bajinim zakonima-Reko Mile da daš tome toliko i toliko miliona- sektaško pravo.

Name

Miko

22.05.2017 18:02

Bando lopovska! necete izbjeci robiju jer vas goni sud bih.

ODGOVORITE
Name

j lud zbunjenog

22.05.2017 18:02

A zar treba pitati ovu Kenjac za bilo kakvo misljenje?

ODGOVORITE
Name

TRI (nnn) EN

22.05.2017 18:21

Sto joj odmah niste dali otkaz?!!! Ovako neprijatnosti! Neko vrijeme! Sud.BiH će je osloboditi kazne. Ovce ne pamte, nikakva šteta. Opozicija malo da priča i nikom ništa . Naša vlast najbolje zna sto je najbolje za ovce.

ODGOVORITE
Name

Ragib

22.05.2017 19:05

A to je šišanje. Beee

Name

prc

22.05.2017 19:52

KO je pokrao milione iz bobar banke ?

ODGOVORITE
Name

Zoki

22.05.2017 20:34

Ovo je najveci zlotvor svih vremena,a sto se tice kriminala niko mu nije ravan.Najzalije mi je sto je Dodik koga znam,oko sebe okupio ovakvu bagru kao sto je ovaj zvaljavi Tegeltija .Dodik je izuzetno dobar kao covijek,ali su mu ovakvi stavili omcu oko vrata.Pa mi smo nemogu reci gospodine jer to nisi Tegeltija imali svoju Agenciju za revizije Banaka,pa ste ih sve olesili i strpali pod led jadnice.Sve Vam treba dati da upravljate sem financija,lazove jedan nepismeni.h

ODGOVORITE
Name

Milćo

22.05.2017 23:33

Strašno,,,,nemogu da vjerujem,nj na posao a 1500 ljudi iz Bobar kompanije traži posao....uskoro i pavlovic biznis pada neodrživ je a njoj 4500 km Plate...stidite se ...treba vas.....,,bolje da ne pišem.

ODGOVORITE
Name

Znj

23.05.2017 05:22

Tegelitija je najveci lopov kojeg se ni mile ne moze otarasit i posebna mafija koja sefa milu jebe na svakom koraku...

ODGOVORITE
Name

nnn

23.05.2017 05:41

Cinjenica je da su dvije banke zatvorene i da ce vjerovatno jos jedna da se zatvori. Medjutim to je normalno u uslovima trzisne ekonomije, to se dogadja i u razvijenim zemljama zapada! Sreca je da postoji agencija za osiguranje depozita pa su male stedise uspjele da namire svoja potrazivanja. Problem je sto je neko prodao banku za 1 euro a ona realno vrijedi nekoliko stotina miliona i za to su Ivanic i ekipa uzeli proviziju i na osnovu iste se bave politikom vec dugi niz godina. Vjerujem da ce gdja Slavica Ignjac biti smjenjena i primjereno kaznjena ako postoji krivicna odgovornost!

ODGOVORITE
Name

STEVN TEGELTIJA ćić

23.05.2017 11:39

Ja sam čuo od Zorana Tegeltija mog sinovca za nekakvo pranje novca...reko mi je peri striče kapital se tako stiče.. Ništa bez ofšor varijanti...ništa bez Milbauera...ništa bez ujnini Škrbića...

ODGOVORITE
Name

Raso

24.05.2017 06:47

Treba vas u haps obadvoje lopovi i kriminalci.

ODGOVORITE