Partizan blizu MILION evra

Partizan će biti nosilac u prva dva kola kvalifikacija Lige šampiona. Zvezda, Vojvodina i Mladost startovaće već 29. juna u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Plasman u 3. kolo kvalifikacija za LŠ Partizanu donosi milion evra.

Fudbal 22.05.2017 | 23:45
Partizan blizu MILION evra
Partizan je novi šampion Srbije i po deveti put u poslednjih 10 godina igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Crvena zvezda, Vojvodina i lučanska Mladost igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a loša vest je da će takmičenje početi već 29. juna!

Zvezda, dakle, ima tek mesec dana za odmor i pripreme, jer će igrati finale Kupa Srbije protiv Partizana 27. maja. Vojvodina i Mladost tek koji dan više.

Partizan je najuspešniji srpski klub u evropskim takmičenjima u poslednjih 10 godina i da nije bilo crno-belih, ukupni koeficijent srpskog klupskog fudbala bio bi još tužniji nego što jeste.Ovoj konstataciji u prilog ide podatak da će Crvena zvezda igrati kvalifikacije za Ligu Evrope već od 1. kola. Zvezda će biti nosilac u 1. i 2. kolu kvalifikacija, a ako dođe u 3. kolo i potom se plasira u plej-of, neće biti nosilac.

Partizan (koeficijent 16,075) počeće takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2. kola, u kojem će biti nosilac. U 3. kolu kvalifikacija ne bi bio nosilac, i vrlo malo bodova mu je nedostajalo da i u tom kolu kvalifikacija bude povlašćen u žrebu.

Potencijalni protivnici u 2. kolu kvalfikacija za Ligu šampiona uopšte nisu "naivni". Kako sada stvari stoje, to bi mogli da budu irski Dandalk, skopski Vardar, albanski Kukeši, poljska Jaglonija, mađarski Honved, Hibernijan sa Malte...

Kvalifikacije za Ligu šampiona počinju 11. i 12. jula.

Partizan je u prethodnih 10 godina osvojio ubedljivo najviše bodova za srpski fudbal, gotovo koliko i svi ostali srpski klubovi zajedno!

Samim tim što su se plasirali u kvalifikacije za Ligu šampiona, crno-beli su zaradili 250.000 evra, a dobiće još 300.000 evra za nastup u 2. kolu kvalifikacija. Dakle, 550.000 evra samo za, maltene, pojavljivanje na terenu!

Ako se crno-beli plasiraju u 3. kolo kvalifikacija kasa će im biti punija za još 400.000 evra. Dakle, pred crno-belima je potencijalna zarada od oko milion evra samo za kvalifikacije za Ligu šampiona. Na tih milion evra dobio bi još 230.000 evra iz takozvanog "solidarity payments" (iz kvalifikacija za LE, za svaki klub koji ne uspe preko plej ofa za LE da se kvalifikuje za grupnu fazu LE). To ukupno daje sumu od 1.180.000 evra.

PLASMAN U LIGU EVROPE PARTIZANU DONOSI:

***Ukoliko bi Partizan bio eliminisan u 3. kolu kvalifikacija za LŠ, a potom bi uspeo u plej-ofu za LE da se kvalifikuje za grupnu fazu Lige Evrope, on bi zaradio: 950.000 evra ("solidarity payments" iz kvalifikacija za LŠ) + 2.400.000 evra (bonus za plasman u grupnu fazu LE).Ukupno 3.350.000 evra.

***Ako bi Partizan bio uspešan u 3. kolu kvalifikacija za LŠ, a potom bio poražen u plej-ofu za LŠ i time bio kvalifikovan za grupnu fazu LE, njegova zarada bi izgledala ovako: 3.000.000 evra (bonus za nastup u plej ofu LŠ) + 2.400.000 evra (bonus za plasman u grupnu fazu LE) =5.400.000 evra.

PLASMAN U GRUPNU FAZU LIGE ŠAMPIONA Partizanu bi doneo:

2.000.000 evra (bonus za uspeh u plej-ofu LŠ) + 12.000.000 evra (bonus za plasman u grupnu fazu LŠ) = 14.000.000 evra.

(***Reč je o prošlogodišnjim premijama koje je odredila UEFA).

Kada su u pitanju Crvena zvezda, Vojvodina i Mladost iz Lučana, svi će žrebom već 19. juna saznati imena protivnika u prvom i potencijalnih u drugom kolu.

Boljim koeficijentom od Beograđana (9,075 naspram 7,325), stečenim dužim kontinuitetom u Evropi prethodnih godina, Novosađani će takođe biti nosioci u prvoj i drugoj rundi, a umalo da to postanu i u trećoj, u kojoj su za dva mesta ispod "crte".

Između Voše i "granice" nosioca u toj fazi stoje ukrajinska Aleksandrija (9,526) i švajcarski Lucern (9.415).

Treći srpski predstavnik u Ligi Evrope, lučanska Mladost (3,075) ulazi u takmičenje bez povlastica, pa bi prvi rivali mogli da joj budu Mitjiland, Šerif iz Tiraspolja, Dinamo Minsk, Leh, Apolon, Helsinki, AIK, AEL, Skenderbeg, Aberdin, a drugi PAOK, Trabzon, Makabi, Astra, Hajduk Split, Apolon...

Što se tiče Zvezde i Vojvodine, spisak njihovih mogućih rivala na startu čine Fola Eš, Zirja, Škendija, Gorica, Sutjeska, Pjunik, Partizani, Šamrok, Zeta...

S obzirom na to da između prve i druge runde neće biti žreba, 19. juna će biti određeni i parovi 2. kola.

Primera radi, Crvena zvezda bi u toj fazi opet mogla da se sastane sa Kairatom, kazahstanskim vicešampionom koji je eliminisao pretprošlog leta. Uz tim iz Almatija, među nepovlašćenima u toj fazi biće žrebani i Osijek, Minsk, Sarajevo, KR Rejkjavik, Olimpija, Levski, CSKA Sofija, Domžale, Ordabas, Ferencvaroš, Mladost Podgorica, Široki Brijeg....

Logično, u trećem kolu dolaze još snažniji rivali, a njihov spisak razjašnjava koliko će biti težak put ove trojke do baraža.

Od treće runde, u kvalifikacije za Ligu Evrope ulaze Zenit, Galatasaraj, Sparta Prag, Braga, Gent, Bordo, Dinamo Zagreb, šestoplasirani iz Italije, predstavnik Holandije, sedmoplasirani iz Engleske i Španije i tako dalje.

Očekivano, nagradni iznosi u ovom takmičenju su višestruko manji nego u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa pobednik prve runde kvalifikacija dobija 215 hiljada evra, pobednik druge runde 225 hiljada, treće 235 hiljada, baraža 245 hiljada, a značajnije svote dobijaju tek učesnici grupne faze, koji zarađuju garantovanih 2,6 miliona evra.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar