Više članova srbačke "Srne"

Više reda i rada, više članova srbačke "Srne"

Republika Srpska 21.05.2017 | 21:52
Više članova srbačke "Srne"
Lovačko društvo „Srna“ iz Srpca, koje je u prošloj godini imalo 495 članova, nakon pripajanja dijela područja Rakovac i ribnjaka Bardača, raspolaže sa lovištem površine od 27.655 hektara. Uz to, zahvaljujući uspješnoj saradnji ovog udruženja i „Šuma Republike Srpske“, srbački lovci uz naknadu mogu da koristei i komercijalno lovište Šumske uprave na području ove opštine.

Zahvaljujući proširenju lovnih površina, ali i uvođenja više reda i rada, došlo je do povećanja broja lovaca, ali i sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti, rečeno je na današnjoj godišnjoj skupštini „Srne“. Tako je ukupan prihod u prošloj godini iznosio 90.000 maraka ili blizu 20.000 maraka više u odnosu na prethodnu godinu. Da nije bilo dugova prema Poreskoj upravi i Lovačkom savezu Republike Srpske, koji su nastali od 2004. do kraja 2012. godine u iznosu 38.000 maraka, rezultati u radu ovog lovačkog društva, prema riječima predsjednika Gorana Savanovića, bili bi daleko bolji.

„Dobar dio dugova već je izmiren prema Poreskoj upravi, a otpisom ili reprogramom dijela obaveza prema Savezu očekujemo da ćemo narednu godinu dočekati sa pozitivnim finansijskim rezultatom“, rekao je Savanović.

U prošloj godini ostvaren je planirani odstrel od 40 srndaća, 2 srne, 52 fazana i 935 prepelica, a u akcijama uništavanja štetočina odstrijeljeno je 20 lisica i 5 šakala, dodaje prvi lovac u Srpcu Goran Savanović.

Članovi ovog udruženja pokazali su zadovoljavajuću aktivnost u izgradnji lovačkih čeka, hranilišta, sojilišta i pojilišta i iznošenja hrane i soli u toku zime. Članove sekcija krasila su međusobna druženja i saradnje prilikom akcija uništavanja štetočina, ali i sprečavanja krivolova.

Ovo društvo je imalo više inspekcijskih kontrola u kojima nije bilo ozbiljnijih primjedbi, a za odgovoran rad sekretar Goran Šević i lovočuvar društva dobili su pohvale.

„Nažalost, zabilježena su i dva slučaja krivolova u kojima su učestvovali naši lovci, kojima smo zabranili izlazak u lov do završetka istražnog postupka“, rekao je Savanović na sjednici Skupštine srbačkih lovaca.

On je upoznao članove skupštine sa izmjenama i dopunama statuta i pravilnika društva, kao i nove lovne osnove za period 2017-2027. godina. Ove godine nastaviće se sa izgradnjom čeka, postavljanjem fiksnih hranilica za divljač, video kamera, saobraćajnih znakova „divljač na putu“ pored lokalnih i regionalnih puteva uz saglasnost lokalne zajednice i „Puteva Republike Srpske".

Ova godina će biti u znaku obilježavanja jubileja - 70 godina od osnivanja udruženja lovaca u Srpcu, a na tradicionalnom zborovanju biće uručene nagrade i priznanja zaslužnim članovima.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar