Bili i - 3 minuta i 15 sekundi!

"Bili" je u poslednju četvrtinu eliminacione utakmice sa CSKA ušao bez koša iz igre i sa tri izgubljene lopte. A, onda je promenio istoriju oba kluba, kao i Evrolige.  Kako uspevam? To je moj posao. . .  Vasilis Spanulis blista posle pobede nad Armejcima.

Košarka 19.05.2017 | 22:00
Bili i - 3 minuta i 15 sekundi!
Vasilis Spanulis ušao je u poslednju četvrtinu polufinala Fajnal fora Evrolige bez ubačenog koša iz igre.

Do četiri poena u prve tri četvrtine stigao je sa linije slobodnih bacanja, a na tom putu zadovoljio je sopstvene standarde samo u smislu asistencija - imao ih je pet.

Doduše i tri izgubljene lopte.

Pritom, Olimpijakos je gubio 78:82 na ulasku u četvrtu četvrtinu i delovalo je da će zvanični šampion Evrope, CSKA iz Moskve, uspeti da opravda ulogu favorita i plasira se u nedeljno finale.

Ali…

Da je i dalje jedan od najboljih košarkaša koje je Evroliga videla, a Evropa imala, popularni "Bili" pokazao je kada je bilo najpotrebnije, kada se lopta naglo ugrejala, dobila "plikove" i udubljenja, počela da nekontrolisano da odskače, kliza iz ruku, na trenutke bude lakša, pa teža, i tako sve do poslednje sirene koja je ozvaničila novi "skalp" Olimpijakosa predvođenog neumornim Spanulisom.

Ovaj majstor košarke ubacio je deset poena, uz asistenciju, u poslednjoj četvrtini utakmice u "Sinan Erdem" dvorani u Istanbulu, praktično sam kreirajući seriju kojom je srušen branilac trofeja.

Od 4:30, do 1:15 pre kraja utakmice, Spanulis je učestvovao u svih devet poena kojima je Olimpijakos rezultat 67:69 pretvorio u prednost od 76:73, koju je potom uspeo da odbrani u napetoj penal završnici.

Za tri minuta i 15 sekundi igre kada se lomila utakmica, "Kill Bill" je ubacio sedam poena i zabeležio asistenciju Kemu Birču za alej-ap zakucavanje i potpun lom samopouzdanja u protivničkim redovima.

Čovek koji je Evroligu osvajao tri puta, 2009. sa Panatinaikosom, a 2012. i 2013. sa Olimpijakosom, mučio se cele sezone, prosekom od 11,8 poena uz procenat šuta za tri poena od 28,2 odsto i četiri izgubljene lopte u proseku, logično, nije izabran ni u prvu, ni u drugu petorku sezone, ali je ponovo bio najbolji kada je bilo najpotrebnije.

Ovaj 34-godišnji Grk rodom iz Larise, sa jednom skromnom NBA sezonom u karijeri, naglo je podigao formu i samopouzdanje u pet mečeva četvrtfinalne serije sa Anadolu Efesom, pomogašvi svom timu da 1:2 u seriji pretvori u novi plasman na Fajnal for, a onda…

...deluje da je sve nekako bila stvar rutine za igrača kojem nije utakmica, već nepuna četvrtina potrebna da pređe put od "pokojnika do pukovnika".

Opet je Vasilis Spanulis bio čovek odluke za Olimpijakos koji je u odsudnim trenucimaprelomio meč protiv CSKA i odveo atinski tim u finale Evrolige.

Naravno, prve reakcije su bile iskrene.  

"Za ovo se borimo cele sezone. Ovakve pobede su za olimpijakos dar od boga, zato igramo košarku", kaže atinski Bili. 

Kako uspevaš sve ovo, pitao ga je novinar.

"Pokušavam da radim pravi posao za tim. Da u pravom trenutku donosim prave odluke za ekipu. To je moj posao." 

Spanulis kaže i da se nije brinuo iako je bio "neprimetan" u prve dve četvrtine.

“Znao sam da je CSKA dobar tim, da igraju jako u odbrani, ali da će popustiti kako vreme bude odmicalo. Sačekao sam taj detalj, sve ostalo ste videli", zaključio je as Olimpijakosa.



Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar