Analiza i najava: Ko je najbolji u Evropi?!

Došli smo do same završnice Evrolige. CSKA, Fenerbahče, Real Madrid i Olimpijakos se bore za titulu prvaka Starog kontinenta.

Košarka 19.05.2017 | 12:15
Analiza i najava: Ko je najbolji u Evropi?!
Istanbul će tokom nadolazećeg vikenda biti epicentar košarkaškog ludila po imenu - završni turnir Evrolige! Olimpijakos, Fenerbahče i Real Madrid imaće pred sobom samo jedan cilj - da sa trona skinu moskovski CSKA sa evropskog trona. Utoliko će Armija Dimitrisa Itudisa imati teži zadatak, ponajviše zato što je u mnogim knjigama CSKA favorit za overu šampionske titule.

Spektakularni program na završnom turniru otvoriće evropski klasik i okršaj starih rivala - CSKA i Olimpijakosa koji je na programu u petak od 17.30. Mnogo toga ova dva tima pregurala su tokom poslednjih godina, a Armija zbog pirejskih crveno-belih ima užasne košmare.

Tokom poslednjih pet godina Olimpijakos i CSKA ukrstili su koplja na tri završna turnira i svaki put slavio je grčki šampion. Počev od onog kultnog Printezisovog koša u poslednjoj sekundi finala, preko dva sudara u polufinalima. Olimpijakos je u čak dva navrata slavio koševima u završnim sekundama utakmice, a ono što je poveznica sva tri meča jeste da je odbrana grčkog velikana uspela da umanji ofanzivni učinak protivnika za gotovo 20 odsto. U prilog tome govore pobede sa ukupno 123, 122 i 138 poena. Mada je CSKA trenutno u seriji od pet trijumfa nad crveno-belima, a na pobedu u nokaut fazi čeka već devet godina!

Sada je pred nama duel najbolje ofanzive (88 poena u proseku - CSKA) i najbolje odbrane Evrolige (74 poena u proseku - Olimpijakos). I upravo se tu krije tas na vagi koji će presuditi. Ukoliko CSKA svojim raznovrsnim arsenalom bude uspeo da probije zid u reketu Olimpijakosa i protivnika natera da izađe iz sopstvene zone komfora, Moskovljani su u velikoj prednosti. Ipak, Olimpijakosova odbrana retko kada je grešila u odsudnim momentima, a sveobuhvatna kontrola toka lopte, skokova na obe strane, te snažna, fizička defanzivna postavka nateralo je mnoge takmace da sami promene filozofiju. Ono što će zasigurno biti velika prepreka za Olimpijakos jeste centarsko-krilna linija i defanzivna mašinerija Hajns - Hrijapa - Ogastin, gde svako ima već zacrtane zadatke u oba reketa.

Susret Fenerbahčea i Reala izaziva ogromno interesovanje, posebno iz razloga što tako malo detalja deli dva tima na terenu. Ovaj duel je na programu od 20.30.

Fenerbahče igra možda i najbolju košarku u Evropi trenutno, a najbolji pokazatelj toga jeste način na koji je Panatinaikos pometlan u četvrtfinalu. Real ima motiv više da u ovom polufinalu potuče Fenerbahče. Prvenstveno zbog prošlosezonske „metle“ u četvrtfinalu.

Dvorana Sinan Erden biće krcata navijačima Fenera, a bez obzira na sve, očigledne prednosti Fenera, očekujemo ljutu bitku živaca. Jeste Real tim s mnogo aduta, ali je i Fenerbahče pronašao novog vođu u liku Bogdana Bogdanovića! Srpski šuter postao je ime koga se u Realu najviše pribojavaju, iako su u timu i „ajkule“ poput Ekpea Judoa, JanaVeselija, Luiđija Datomea i Bobija Diksona. Mada, Real na takav arsenal može da odgovori sa Serhijom Ljuljem, Lukom Dončićem, Džejsijem Kerolom, te Gustavom Ajonom i Felipeom Rejesom. Dakle, ovde bi odbrana mogla da ima ključnu ulogu.

Bez ikakve sumnje Fenerbahče se u tom segmentu bolje pokazao od madridskog Kralja. Željko Obradović je čovek koji voli da mu svi konci u timu budu savršeno zategnuti, podigao je formu ekipe na najviši nivo u najbitnijem trenutku sezone i ima puno pravo da traži mesto u finalu, ako ne i na tronu.

Ono što, Fener, ipak nema jeste faktor Ljulj - odnosno čoveka koji je donosio velike pobede u najvećim dramama. Bogdanović bi mogao da bude taj igrač, ali tek treba to da pokaže na delu. I iskustvo, što Real ima na pretek sa Rejesom, Noćionijem, Rudijem...

Statistika kaže da je prosek ubačenih koševa u susretima ova dva tima 152. Ne očekujemo, iskreno da ova granica bude probijena, zato tipujemo na manji broj koševa od pomenute brojke.

Gledajući trenutni momentum i raspored snaga među četiri evropska giganta, blagu prednost, ali i teg oko vrata ima Fenerbahče. Željko Obradović, kao osmostruki osvajač evropske titule, najbolje zna kako se dolazi do najvišeg mesta na podijumu. Fenerbahče će imati i strahovitu podršku publike, što može da bude mač sa dve oštrice. Dovoljno je setiti se Berlina prošle godine i kako je Fenerbahče izgubio finalnu bitku od CSKA, u situaciji gde je većinski deo publike bio naklonjen upravo istanbulskom sastavu.

Breme velikih očekivanja nosi svaki igrač u timu, ali kako može da bude teret, tako može da se stvori iskra motiva više da se glavna nagrada osvoji praktično na domaćem terenu. O tome je Žoc više puta govorio tokom sezone.

Što se aktuelnog šampiona tiče, sve oči biće uprte u to koliko će Miloš Teodosić moći da igra. U jednom trenutku šuškalo se da je srpski mag u opasnosti da propusti ostatak sezone zbog hroničnih problema sa Ahilovom tetivom. Ipak, biće deo najvažnijeg dela evropske sezone, iako nije 100 odsto spreman. Ima CSKA mnogo različitih opcija u timu, ali već se bezmalo puta pokazala razlika kada je Teodosić u timu i kada je u civilu. Trebalo bi da bude na vrhuncu.

Olimpijakos je poslednjih godina rival koga najmanje želiš da sretneš na F4. Ono što radi grčki tandem Vasilis Spanulis - Jorgos Printezis ne radi nijedan drugi u ovom delu planete. I ove godine sve će zavisiti upravo od učinka pirejskih božanstava, a otežavajuća okolnost je i ta što u timu nema odavno povređenih kajli Meta Lodžeskog i DanijelaHeketa. Ono što najjači adut Pirejaca je - iskustvo. A protiv toga se ne igra tako lako.

Real je kompletnu sezonu podredio maksimalnom razvoju Luke Dončića i to se ispostavilo kao pun pogodak. Kraljevski klub nijednog trenutka nije izgubio ritam i sada se nalazi u odličnoj situaciji pred F4. Ono što je, ipak, u centru pažnje jeste činjenica da u Realu sve zavisi od Serhija Ljulja, trenutno verovatno najboljeg igrača Evrope. I ukoliko Fenerbahče bude pronašao način da zatvori neverovatnog španskog plejmejkera, biće pred prolazom u finale.

Čeka nas spektakularna košarka. Uživajte.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar