Veličković uz zvuk sirene riješio vječiti derbi!

Ekipa Partizana savladala je Crvenu zvezdu u dramatičnom večitom derbiju u okviru devetog kola Superlige Srbije – 78:77.  Divni dani za crno-bele: Zvezda pala uz zvuk sirene! Poenima Novice Veličkovića Partizan poveo prvi put u poslednjem minutu i srušio crveno-bele - 78:77!

Košarka 18.05.2017 | 21:11
Veličković uz zvuk sirene riješio vječiti derbi!
Partizan je naneo prvi poraz Crvenoj zvezdi u MOZZART Superligi i to zahvaljujući fenomenalnim poenima Novice Veličkovića u poslednjoj sekundi utakmice. Utakmicu je obeležila velika borba, velika neizvesnost, ali i neverovatan broj promašenih slobodnih bacanja gostujućeg tima, koji su možda bili i kobni za Radonjićev tim – 78:77.

Zvezda je promašila 15 penala, međutim, to je uspela da nadomesti odličnim procentom šuta iz igre, ali i mnogo većim brojem skokova, što defanzivnih, što ofanzivnih, koji su joj omogućili značajan broj drugih napada i “bonus” poena. Ipak, Partizan je u samom finišu napravio prevagu i došao do zasluženog slavlja.

Aktuelni šampion je kao i prvom derbiju u MOZZART Superligi bolje otvorio meč, vodio sa 11:2 i 15:4, dok je Partizan je prve poene iz igre postigao tek u 10. minutu i to kada jeAndrić pogođenom trojkom smanjio Zvezdinu prednost na šest poena i uneo ostalim saigračima veliku dozu samopouzdanja, koja im je nedostaja na samom startu utakmice. Crno-beli su tada bili spremni da se uhvte u koštac sa protivnikom, bez obzira što jeRadonjićev tim tokom druge deonice išao i na maksimalnih plus 13 (31:18), ali je Partizan odgovorio serijom 8:1 i sprečio novo odlepljivanje gostiju. Čak šta više, ubrzo je stigao do potpunog egala.

Dugo su dva tima na parketu igrala bez istaknutih lidera i nekoga ko bi jedan tim povukao ka pobedi, pa je rezultat bio na klackalici, uz konstantnu, ali dostižnu prednost Crvene zvezde. Tako je bilo sve dok odgovornost kao i mnogo puta dosad u redovimaRadonjićevog tima nije preuzeo Marko Simonović i serijom vezanih poena pred kraj treće četvrtine doneo crveno-belima novu dvocifrenu zalihu (57:47).

Jovićev povratak na teren doneo je mnogo sigurnosti Zvezdinoj igri, njegovi poeni su bili značajni na samom početku utakmice, ali je ponovo u pravom ritmu bio i Nejt Volters, čije su igre od povratka iz SAD sad već konstantno dobre. Amerikanac je maksimalno iskoristio pružene minute i bio važan šraf Zvezdine igre u trenucima kada se lomila utakmica. Radonjić se odlučio i da ih u jednom trenutku u zajedno drži na parketu, što je dalo rezultata, ali se Partizan ponovo nije dao, već je poenima Hečera vratio naduDžikićevom sastavu. Plejmejker crno-belih je ovoga puta, za razliku od prošlog derbija, uspeo da se izvuče iz kandži Zvezdine odbrane, što je u pojedinim trenucima utakmice mnogo značilo Partizanovom napadu.

Crno-beli su na prelazu izemđu treće i četvrte deonce serijom 9:0 uspeli da dođu nadmoak izjednačenja i potpunog preokreta. To je samo bila najava paklene završnice  u kojoj su se raspucali i jedni i drugi, pa je odluka pala u samoj završnici.

Poseban kuriozitet ovog večitog derbija jeste statistika jer smo videli više šuteva za tri, nego za dva poena, dok su crveno i crno-beli zajedno izveli čak 68 slobodnih bacanja.

Partizan je pogodio 11 od 25 šuteva za dva, 9 od 25 za tri, kao i 29 od 35 penala, a Zvezda je u poene pretvorila 14 od 24 šuta za dva, 11 od 32 za tri, ali i samo 16 od 33 bacanja.

Bio je ovo 256. beogradski večiti derbi, a Partizan sada ima 140 pobeda, 29 više od Zvezde, uz pet remija. Takođe, klub iz Humske revanširao se najvećem rivalu sa Malog Kalemegdana za poraz u prvom delu sezonu, smanjivši na 3:2 u pobedama. Zvezda je jedan trijumf viška ostvarila u borbi za trofej Kupa Radivoja Koraća.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN

Gledalaca: 4.000
Sudije: Belošević, Vojinović, Jevtović

PARTIZAN: Ratkovica 7, Vrabac, Jovanović, Marinković 5, Veličković 16, Majstorović 8, Birčević 12, Koprivica, Andrić 12, Hečer 16, Karahodžić, Luković 2.

CRVENA ZVEZDA: Volters 10, Tompson 3, Dangubić 9, Mitrović, Lazić, Dobrić 1, Simonović 20, Dženkins 6, Gudurić 13, Jović 6, Kuzmić 9, Bjelica.

FMP ubedljiv protiv Vršca! "Panteri" kod kuće lako izašli na kraj sa Vrščanima i upisali šestu superligašku pobedu.

Na početku devetog kola nije bilo iznenađenja.

FMP je u Železniku ubedljivo savladao Vršac, rezultatom 83:63 (26:25, 14:14, 24:11, 19:13), uz dobre role Marka Ljubičića (15 p), Džone Boldena, Dejana Davidovca (po 14) i Dragana Apića (12).

U odsustvu svog kapitena Filipa Čovića zbog povrede, igrači Dušana Alimpijevića "prelomili" su meč u trećem kvartalu, obuzdavši igru gostiju, među kojima se istakao Mirko Đerić (15 p), bek koji je počeo sezonu među "panterima".

FMP je ovom pobedom učvrstio svoju treću poziciju skorom 6-3, dok je Vršac prvi superligaš koji je doživeo i osmi poraz.

Superliga Srbije – deveto kolo:

FMP – Vršac 83:63
Partizan – Crvena zvezda 78:77
Spartak – Dinamik

petak:
20.00 Mega Leks – Borac

Tabela:
1. Crvena zvezda 8-1
2. Partizan 8-1
3. FMP 6-3
4. Mega Leks 4-4
5. Dinamik 3-5
6. Borac 3-5
7. Vršac 1-8
8. Spartak 1-8

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

P.P.

20.05.2017 05:19

Zvezda je dala partizanu da stalno neplacu citavo vrijeme vodila a promasila 17slobodnih bacanja tako da ovi bijednici ko fol pobjedise u nebitnoj utakmici.Vidjecemo na kraju ko ce biti prvi.

ODGOVORITE