Nove trodnevne dijete

Ako ne volite rigorozne režime ishrane, prava stvar za vas bi mogla biti neka od novih dijeta koje osvajaju svet, naročito slavne

Zdravlje 17.05.2017 | 15:34
Nove trodnevne dijete
Ako ne volite rigorozne režime ishrane, prava stvar za vas bi mogla biti neka od novih dijeta koje osvajaju svet, naročito slavne. Zajedničko im je to da se upražnjavaju samo nekoliko dana, najčešće tri, dok ste ostatak nedelje slobodni. Među najpopularnijim su one bez šećera, glutena, mesa i dijeta bazirana na sirovoj hrani, a nutricionista Li Holms ističe koje su prenosti i mane novih trodnevnih dijeta.

BEZ ŠEĆERA
Nutricionisti nemaju ništa protiv da izbacite rafinisani šećer i slatkiše jer povećavaju pritisak i nivo holesterola u krvi. Zamka je kako biti umeren sa šećerom u danima kada ne držite dijetu jer se može dogoditi da preterate, a nakon toga osetite grižu savesti. Takođe, dok je izbacivanje čokolade, keksa i torti korisno, šećeri iz svežeg voća su zdravi i nije dobro da ih eliminišete iz ishrane.

KRATAK POST
Izbacivanje životinjskih proizvoda tri puta nedeljno može poboljšati zdravlje, ali i ne mora. Dijeta fokusirana na povrću, voću, orašastim plodovima i semenkama smanjuje rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Ali, ljudi koji izbace meso često zamenu nađu u prerađenim ugljenim hidratima i ne unose dovoljno proteina, već se hrane jednolično pa rizikuju od anemije, manjka energije, vitamina i minerala, većeg gubitka ili dobitka kilograma. Da se to ne desilo, u vegetarijanskim danima na meniju bi trebalo da bude dosta zeleniša, povrća i voća.

SIROVO DO 16 ČASOVA
Ovaj režim ishrane podrazumeva da se jede sirovo povrće i voće do 16 časova, a zatim kuvana hrana. Doručak u ovoj dijeti je najčešće smuti sa bananom, ručak opet voće ili povrće, a večera kuvani obrok od povrća. Dobro je što je ova hrana siromašna mastima, aditivima, solima, ali sirova hrana ne prija svima. Osim toga, voće sadrži šećer pa ne valja preterivati sa njim. Takođe, pošto u prvom delu dana postimo, može se desiti da od 16 časova "podivljamo" i navalimo na masnu hranu, što će se negativno odraziti na kilograme. Nutricionisti zato nisu za rigorozne režime u koje spada i ovaj jer smatraju da bi trebalo da slušamo telo i damo mu ono za čim u tom trenutku žudi.

BEZ GLUTENA
Izbacivanje glutena na tri dana nedeljno može pomoći ljudima koji su netolerantni na ovaj protein da se polako navikavaju na poseban režim ishrane. Kod populacije koja nema problem sa glutenom, to može biti mač sa dve oštrice jer su proizvodi bez ovog proteina često prerađeni i bogati veštačkim šećerom, što ih čini daleko nezdravijim u odnosu na glutenske.

Zaključak je, kaže Holms - umerenost. Ono što odgovara jednom čoveku ne mora drugom i najbolje je izbegavati prerađenu hranu i onu sa aditivima, jesti minimalno obrađenu i slušati svoje telo.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Naprijed

18.05.2017 06:11

Umjereno i samo umjerene u svi oblastima zivota pa i hrani.

ODGOVORITE
Name

re

18.05.2017 09:58

Tačno tako, ja bih dodao da ova slika iz teksta pokazuje najkvalitetniju moguću hranu za čovjeka i da sa takvom hranom gotovo da nije moguće pretjerati. Problem je što takva ishrana puno košta.