Sedam destinacija na kojima su turisti najnepoželjniji

Venecija je nedavno donela kontroverznu odluku kojom se zabrajnuje otvaranje novih objekata brze hrane koji prodaju kebab. Tim povodom predstavljamo još sedam destinacija na kojima turisti nisu uvek dobrodošli.

Putovanja 17.05.2017 | 15:26
Sedam destinacija na kojima su turisti najnepoželjniji
Ostrva Koh Kaj, Tajland
Dok veći deo arhipelaga i dalje rado dočekuje turiste, na nekoliko lokacija ograničen je pristup zbog zabrinutosti lokalne vlade za životnu sredinu. Zabrana posete ostrvima Koh Kaj Nok, Koh Kaj Nui i Koh Kaj Nai na snazi je od maja 2016. Tajlandsko Ministarstvo morskih i obalskih resursa navodi da je ovu odluku donelo nakon što je utvrdilo da je uništeno 80 odsto korala koji okružuju ostrva.

Butan
Butan od 1974. važi za jednu od popularnijih turističkih destinacija, ali su vlasti odlučile da uvedu neka ograničenja kako bi očuvale netaknute pejzaže ove zemlje i njenu jedinstvenu kulturu. Kraljevstvo na rubu Himalaja tako godišnje može da poseti samo određeni broj posetilaca, a cena vize za većinu turista iznosi vrtoglavih 220 evra po danu boravka.

Španija
Kada je Ada Kolau, prva gradonačelnica Barselone, preuzela svoju funkciju 2015, njene namere da zaštiti grad bile su vrlo ozbiljne.

“Ne želimo da grad postane jedna velika jeftina suvenirska radnja”, rekla je.

Od tada je zabranjena izgradnja novih hotela u centru grada, koja bi trebalo da umiri građane koji se žale na astronomske cene nekretnina. Sajtovi Airbnb i HomeAway takođe su dobili novčane kazne od po 600.000 evra zbog “ilegalne ponude smeštaja”.
Svakodnevna reka (nekulturnih) turista učinila je život u centru grada Palme skoro nemogućim, pa su građani sve češće počeli grafitima da iskazuju svoje nezadovoljstvo. “Turisti, vratite se kući” i “Turisti, vi ste teroristi” samo su neki od natpisa koje je bilo moguće videti.

Isti scenario zadesio je i Magaluf, Ibicu, Kanarska i Balearska ostrva. Lokalne vlasti bile su primorane da se bore sa ovim problemima svim mogućim sredstvima, poput uvođenja posebnih taksi za svaku provedenu noć, ograničenja broja posetilaca, zabrane vožnje sopstvenim automobilom…

Amsterdam, Holandija
Frans van der Avert, izvršni direktor gradskog sektora za marketing, saopštio je da grad posećuje preveliki broj turista.

“Gradovi umiru zbog turizma. Uskoro više niko neće živeti u starim gradskim jezgrima. Veliki broj evropskih gradića već popušta usled navale turista koji ih guše”, rekao je.

Avert je dodao da više neće uložiti jedan jedini evro u reklamiranje Amsterdama.

“Ne želimo još ljudi. Želimo da povećamo kriterijume kada je reč o lvalitetu posetilaca. Želimo ljude koje zaista interesuje da posete naš grad, a ne one koji će dolaziti da se opijaju i luduju tokom noćnih izlazaka. Dolazi nam veliki broj ljudi koji nemaju nimalo poštovanja prema karakteru ovog grada. Lou kost kompanije nam stvaraju velike problemi. Putnici Rajanera su najglasniji”, objasnio je.

Onsen banje, Japan
Veliki broj turista koji putuju u Japan želi da iskusi čari čuvenih lokalnih termalnih izvora (onsen) i javnih kupatila (sento). I veliki broj turista se tamo pušta bez pogovora. To, međutim, nije slučaj ukoliko nosite tetovažu. Studija koju je 2015. objavila Japanska turistička agencija pokazala je da je najmanje polovini tetoviranih turista zabranjen pristup spomenutim mestima, ili su zamoljeni da pokriju svoju tetovažu. Razlog za to je što Japanci ovaj način ukrašavanja tela povezuju sa jakuzama – članovima japanske mafije.

Santorini, Grčka
Najprometnija grčka luka saopštila je 2016. godine da uvodi ograničenje za turističke kruzere. Popularno ostrvo Santorini dnevno je beležilo posetu od 10.000 turista, a taj broj danas iznosi 8.000. Nova odluka će u punoj meri stupiti na snagu najverovatnije ovog leta.

Ćinkve Tere, Italija
Italija je u februaru 2016. saopštila da će ograničiti broj posetilaca koji žele da posete Ćinkve Tere kako bi zaštitila osetljivo prirodno okruženje ovih pet prelepih mesta koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine. Doneta je i odluka da turisti ubuduće moraju da imaju posebnu karticu koja im omogućava pristup naseljima.

“Svakako ćemo biti kritikovani zbog ove odluke, ali to je jedini način da opstanemo”, izjavio je Vitorio Alesandro, predsednik Nacionalnog parka Ćinkve Tere, za list "Republika".

B 92
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar