Država sređuje vile funkcionera

Država je ove godine odvojila veliku sumu novca kako bi se obnovilo nekoliko rezidencija koje propadaju. Među njima je i vila "Mir", u kojoj je bio Milošević.

Srbija 17.05.2017 | 14:00
Država sređuje vile funkcionera
Kako pišu Novosti, vila u kojoj je uhapšen nekadašnji predsednik Slobodan Milošević je čak prva na listi. List podseća da je to velelepno zdanje sagrađeno 1979. dodine za Josipa Broza Tita, kao njegova "intimna rezidencija". Vila inače zauzima oko 3.000 kvadratnih metara.

Za obnovu te vile država je planirala da izdvoji nešto više od 12 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za nabavke klima uređaja, prozora, popravke, krečenje....Novosti navode da je od hapšenja Miloševića 2001. vila prazna, odnosno da u njoj niko ne živi. Ona se koristi samo ponekad za prijeme stranih državnika.

Druga na listi za obnovu je vila u kojoj je veliki deo života provela Titova udovica Jovanka Broz. Reč je o kući u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koja je još dok je Jovanka Broz bila živa, bila u lošem stanju. Ta vila je nekoliko puta bila na planu za renoviranje, ali je navodno nepoverljiva Titova udovica odbijala da pusti unutra stručnjake koji bi procenili koji su radovi potrebni.

Za izradu projekta za obnovu Jovankine vile izdvojeno je 1,2 miliona dinara, plus 250.000 dinara za stručni nadzor nad izvođačem građevinskih radova. Za kompletnu obnovu vile, od podruma do krova, u naredne tri godine, planirano je da se izdvoji 36,6 miliona dinara.

Država će novac za obnovu odvojiti i za Kraljevu vilu u Topoli, za šta je planirana slična suma kao i za izradu projekta i nadzor obnove Jovankine vile. U obrazloženju odluke o obnovi te vile stoji, između ostalog, da je objekat u vrlo lošem stanju i da se radi o važnom kulturno-istorijskom spomeniku koji svakodnevno obilaze turisti.

Iz budžeta će biti finansirano i sređivanje predsedničkog kabineta i Palate "Srbija".

Takođe, država je odvojila i milion dinara za čišćenje slivnika i kišne kanalizacije, popravku staze, farbanje krova i sanaciju pločica oko bazena u vili u Užičkoj 23, u koju se uselio odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2012.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar