Populisti prijete kad mogu da izgube

Novinar Nesweeka Milovan Jovanović ocijenio je u Novom danu televizije N1 da su glavni favoriti za novog predsjednika Vlade Srbije Ivica Dačić i Dušan Vujović. Komentarisao je i izjave o tzv. Velikoj Albaniji, ali i Dodikovu najavu o referendumu o samostalnosti RS, navodeći da su i Rama, Tači i Dodik, kao i Mile Đukanović i Nikola Gruevski populisti i kad god su sučeni sa mogućnošću da izgube vlast dolazi do opasnih izjava i prijetnji.  

Srbija 16.05.2017 | 15:57
Populisti prijete kad mogu da izgube
Od toga ko će od njih dvojice biti novi premijer zavisi i tempo evrointegracija Srbije, smatra sagovornik N1.

Jovanović je rekao da pored lidera socijalista Ivice Dačića i aktuelnog ministra finansija Dušana Vujovića, ne vidi koja bi to treća osoba mogla da se pojavi i zamijeni Aleksandra Vučića na mjestu premijera.

“Rekao sam i posle predsjedničkih izbora – osim Vučića, najveći dobitnik je Dačić. Socijalisti imaju razloga da trljaju ruke, oni će sigurno u novoj preraspodjeli imati veći dio kolača. Ali ta vlada neće imati pun mandat, brzo će doći do prijevremnih izbora. I kakav god rezultat na tim izborima bio, koliko god SPS glasova bude osvojio, socijalisti će biti opet u vladi”, istako je Jovanović.

Jovanović smatra i da je Srbiji potreban novi društveni dogovor, jer od pada Berlinskog zida živi “tumara i luta balkanskim bespućima”.

“Mi smo društvo koje je mimo svijeta, dok je čitav svijet navijao za Makrona, mi smo navijali za Marin Le Pen, dok svijet navija za Zorana Zaeva, mi navijamo za Gruevskog, dok se sav demokratski svijet grozi Kim Džong Una, mi se potajno nadamo i verujemo da će da ispali nuklearne rakete. Zato smo prošli kako smo prošli”, kaže on.

Zato je, prema njegovim rečima, potreban dogovor – da vlast i opozicija, tzv. dvije Srbije, pronađu najmanji zajednički imenilac, ne bi li Srbija iskoračila i postala deo zajedničke evropske porodice, demokratska i pravno uređena država u kojoj ekonomija funkcioniše.

Komentarišuči izjave Edija Rame i Hašima Tačija o tzv. Velikoj Albaniji, ali i najavu Milorada Dodika o referendumu o samostalnosti RS, Jovanović je naveo da su Rama, Tači i Dodik, ali i Milo Đukanović i Nikola Gruevski, populisti, i da su njihovi režimi autokratski, tako da kad god se pojavi alternativa, i kad god su suočeni sa mogućnoću da izgube vlast, dolazi do opasnih izjava i prijetnji.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Konacno Tačno

16.05.2017 14:36

Dzaba je nekome govoriti da Dodik voli Bakira i Federaciju jer mu trebaju da sacuva svoju guzicu.Kad god on pocne ovako laprdati znaci da je ugrozen i onda povlaci dzokere ugrozenosti,nacionalizma,i sve neprijatelje srpstva,a pogotovu Komrak,Bakira,opoziciju i ostale.U sustini to je jedan prostak bez obraza i karakteta koji manipulise narodom ko mudima kad ih prebacuje iz jedne nogavice u drugu.Narode to sto ste zeljeli to ste i imali.Sretno na referendumu.

ODGOVORITE
Name

mile

16.05.2017 15:04

Cijeli je svjet protiv ocjepljenja znaci nekoguca misija tako da se treba da drzava nije cokolada pa da je pola ko hoce.

Name

je li pametnjakovicu

16.05.2017 22:24

A sto ne kazes kad je cijeli svijet navijao za Hilari Srbi su navijali za Trampa?

ODGOVORITE