Susret lidera Srbije i Kine

Predsednik Kine Si Ðinping uveren je da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati, a u razgovoru s Vučićem potvrdio je spremnost za dalje učvršćenje odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje.

Srbija 16.05.2017 | 13:38
Susret lidera Srbije i Kine
„Prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje", rekao je predsednik Kine, čestitajući Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

„Pod Vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje", kazao je on.

Vučić je rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu "Jedan pojas, jedan put za međunarodnu saradnju" i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspela da uradi mnogo.

On je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil.

„Našu putnu infrastrukturu smo razvili u poslednje dve godine više nego u poslednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspeli. Podržavamo politku jedne Kine i uvek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja", kazao je Vučić.

Vučić je zamolio predsednika Sija za pomoć oko uspostavljanja direktne avio linije i pomoći oko funkcionisanja RTB Bor.

Obavestio je šefa kineske države i o napretku pripremnih radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta.

Predsednik Si se zahvalio na konkretnim predlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio- saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji dveju zemalja.

„Ohrabriću i podržaću razgovore oko uspostavljanja direktne linije", najavio je on dodajući da će to pomoći većoj turističkoj razmeni.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xy

16.05.2017 12:45

Neka su kinezi kupili zeljezaru smederevo i neka imaju trziste Srbije,a Srbija nema nista od Kine,po neki zalutali turist a i on gleda neki biznis

ODGOVORITE
Name

boro

16.05.2017 12:54

najbolje je da Nato prospe bombe po nama i budemo pokusni kunići zapada , šta će nam željezara i prijatelji .