Gdje su likovi Žikine dinastije

"Žikina dinastija" je sedmi nastavak filmskog serijala "Lude godine", režisera Zorana Čalića, sa Gidrom Bojanićem, Nikolom Kojom i Markom Todorovićem u glavnim ulogama, snimljen 1985. godine.

Zabava 10.05.2017 | 12:26
Gdje su likovi Žikine dinastije
Naziv serije osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija", koja je sredinom '80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.

Bio je to kultni film, a i danas, 32 godine nakon snimanja, često ćete čuti citate iz tog filma u svakodnevnom govoru.
Gdje su danas i šta rade neki od likova iz Žikine dinastije?

Dragomir Bojanić - Gidra (Žika Pavlović) je bio je jedan od najpoznatijih glumaca u bivšoj SFRJ. Glumio je u mnogobrojnim filmovima, ali slavu je stekao ulogom Žike Pavlovića u devet nastavaka filmskog serijala "Lude godine".

Preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu.



Marko Todorović (Milan Todorović) naš glumac, rodio se 1929. godine u opštini Prnjavor. Glumio je u više desetina filmova, a široj publici je postao poznat nakon uloge Josipa Broza Tita u filmu "Užička republika" iz 1974.
Slavu je stekao ulogom Milana Todorovića u devet nastavaka "Ludih godina".

Umro je u avgustu 2000. godine u Beogradu.



Jelena Žigon (Jelena Todorović) rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu. Nakon uloge Žikine prije imala niz angažmana u domaćim filmovima i TV serijama, ali čini se da je publici ipak ostala najdraža kao Jelena Todorović.

Bila je udata za glumca Stevu Žigona sve do njegove smrti 2005. godine, i sa njim je dobila ćerku Ivanu, takođe glumicu. Jelena danas ima 83 godine i živi u Beogradu.



Dara Čalenić (Dara Pavlović) rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono "ljubi ga majka", jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz "Ludih godina" i drugih filmova o Mariji i Bobi. Oni stariji sjetiće je se i kao Juliške u "Putu oko sveta" i kao Švabice i kao Sonje Petrov u filmu "Nož", našem prvom krimiću.

Dara je napustila Jugoslaviju početkom 70-ih i preselila se u Ameriku, gde je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu.

U Beograd se vratila turistički prije dvije godine i ostala neplanirano duže zbog moždanog udara. Pala je u kolica i njen oporavak ide sporo, ali uz svog voljenog supruga nada se da će iz ove bitke izaći kao pobjednik.



Rialda Kadrić (Marija) danas ima 54 godina. Kao djevojčica je bila član dramskog studija Bate Miladinovića i tako je dobila šansu da igra u pomenutom serijalu, iako je prvobitno reditelj Zoran Čalić u planu za lik Marije imao Sonju Savić.

Devedesetih je napustila zemlju i otišla u Sjedinjene Američke Države, gdje je radila kao novinarka Glasa Amerike. Danas živi u Londonu i navodno je udata za vlasnika nekoliko hotela.



Vladimir Petrović (Boba) danas ima 62 godine. Davno se povukao iz glumačkog posla. Suvlasnik je Radio Indeksa i vlasnik Reklamne agencije. Bavi se marketingom i već tridesetak godina kreira reklamne poruke. U pauzi snimanja "Žikine dinastije" svirao je bubnjeve (jedno vreme i u bendu Olivera Mandića), a dvije godine je režirao i legendarno Indeksovo radiopozorište s originalnom postavom u kojoj su bili Mićko Ljubičić, Bićko, Petrući, Zvonimir Šimunec i ostali.



Nikola Kojo (Miša) je na filmu debitovao s nepunih 11 godina, ulogom dječaka Ivana u filmu "Rad na određeno vreme". Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu "Igmanski marš" (1983), TV seriji "Sivi dom" (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka "Šta se zgodi kad se ljubav rodi" - 1984, "Žikina dinastija" - 1985, "Druga Žikina dinastija" - 1986 veoma popularnog filmskog serijala "Lude godine", što ga je profiliralo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donijelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspjehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, posljednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vrijeme.

Oženjen je Aleksandrom s kojom ima ćerku Anu (2008) i dvije ćerke bliznakinje (2013).



(Kurir)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

siniša blagojević

10.05.2017 17:15

Serije su se snimale u skladu s raspoloživim glumcima

ODGOVORITE
Name

Serije su se snimale

10.05.2017 20:55

S ljudima koji su najvise licili realnosti. Da li bi Stanija bila vjecna kao rialda? Cisto sumnjam. Svi su bili prirodni, bliski, jednostavni i zato traju.

ODGOVORITE