Sok od kupusa prija želucu

Da li ste znali da svež kupus sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma?

Zdravlje 28.04.2017 | 13:07
Sok od kupusa prija želucu
Osim što sprečava avitaminozu, leči sluzokožu organa za varenje, a topla supa od kupusa, olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika. Za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus ili kuvan na pari, jer sadrži obilje neophodnih mineralnih soli, vitamina, kao i hlorofil.

U narodnoj medicini sok od kupusa preporučuje se u terapiji čira na želucu. Ovaj lekoviti napitak trebalo bi uzimati između obroka, a ukoliko izaziva smetnje prilikom varenja, sat vremena posle jela. U tom slučaju, pre obeda treba popiti čaj od kamilice i kima.

Da biste dobili sok, iseckajte 500 g kupusa, sameljite ga, malo posolite i ostavite da odstoji. Potom kupus procedite kroz gazu, a sok držite u frižideru.

Supu od kupusa spremite na sledeći način: u šerpi zagrejte 3 supene kašike ulja, kratko propržite 2 supene kašike brašna, pa dodajte usitnjeno lišće kupusa. Promešajte i zalijte vodom do željene gustine. Kuvajte uz dodatak lovorovog lista, bibera u zrnu i biozačina. Kad kupus omekša, umešajte sitno iseckan čen belog luka, peršunov i celerov list i 2 supene kašike kisele pavlake.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar