Srbac: Revija ruskih filmova

U srbačkom Domu kulture danas se završava revija ruskih filmova, kojoj je prethodila izložba „Rusija – korijeni pravoslavlja“. Ovaj kulturni događaj, koji je privukao veliku pažnju Srpčana, organizovala je Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem „Srpsko-ruski most“, Centrom za kulturu i opštinom Srbac.

Republika Srpska 27.04.2017 | 17:10
Srbac: Revija ruskih filmova
Posjetioci izložbe imali su priliku da vide izuzetno vrijedne eksponate koji potiču od početka pravoslavlja – prve krstove, najpoznatije ikone, pravoslavne knjige, razne zapise i ostale dokumenate.

Otvarajući izložbu, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Anton Sokolov je sa zadovoljstvom istakao da postoji vceliki broj mostova prijateljstva između Republike Srpske i Rusije koje treba i dalje njegovati.



„Naši narodi su kroz istoriju gradili mostove prijateljstva i uz pomoć kulture i vjere pravoslavne održavali bratske veze. Na nama je da to očuvamo i da nadograđujemo prijateljstvo i ljubav koju osjećamo jedni prema drugima“, rekao je Sokolov.

Pogotovo je to potrebno, naglasio je on, u vrijeme „kada smo pritisnuti zapadnom globalizacijom, kada se ćirilica briše, a istorija revidira“.

Jeromonah manastira Osovica Teofil Dimitrić, koji se školovao u Sankt Peterburgu, bio je oduševljen izložbom koja je obilovala vrijednim ikonama, rukopisnim i štampanim knjigama i ostalim eksponatima ruske umjetnosti.



„U periodu kada obilježavamo Hristovo Vaskrsenje, prisjetimo se da nije vaskrsao samo Gospod, već i sve drugo što je besmrtno po blagodaću Božijoj. Tako je vaskrsla i današnja Rusija koja se u poslednjih nekoliko decenija vratila nebeskim, vječnim vrijednostima koje je gajila kroz istoriju“, rekao je jeromonah Teofil.

On je naglasio da je u vrijeme komunističke vladavine u Rusiji ostalo živih svega pet vladika, nakon čega je uslijedilo vaskrsnuće ruske pravoslavne crkve, pa je u periodu dugom pet decenija broj vladika dostigao gotovo 400.

Predsjednik srbačke Podružnice udruženja „Srpsko-ruski most“ Branko Savanović je podsjetio da ovo udruženje prijateljstva putem Koordinacionog odbora „Moja Rusija“ djeluje u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji.



Prisustvujući ovom kulturnom i duhovnom događaju, zajedno sa predsjednikom SO Srbac Milošem Budićem, zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić zahvalio je ruskoj Ambasadi i Udruženju „Srpsko-ruski most“, na organizaciji ove manifestacije koja će doprinjeri daljem razvoju prijateljstva i saradnje dva bratska naroda.

„Izložba i revija ruskih filmova u svakom pogledu će unaprijediti saradnju i biti još čvršći most za naše narode“, kazao je Mikić. Nova direktorka JU Centar za kulturu u Srpcu Sandra Miholjčić istakla je da je ovo druga revija ruskih filmova koju ova ustanova organizuje u Srpcu i da će na repertoaru ubuduće biti više filmova iz bratske Rusije.



Ovoga puta stanovnici grada na ušću Vrbasa u Savu imali su priliku da pogledaju film „Bitka za Sevastopolj“, muzjikl „Stiljagi“, dramu „Dvanaest“ iz 2007. i film „Taras Buljba“, koji će biti prikazan večeras od 19 časova.

(BN televizija/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar