I druge opštine protiv "Šuma"

Kneževo već duže vrijeme ne može da naplati preko milion KM po osnovu naknade od šuma, što je najveći iznos koji „Šume RS“ duguju nekoj opštini.

Republika Srpska 27.04.2017 | 10:53
I druge opštine protiv "Šuma"
Šumsko gazdinstvo „Čemernica“ duguje ovoj maloj i izrazito nerazvijenoj opštini po pola miliona KM za 2014. i za 2015. godinu, a načelnik Kneževa Goran Borojević, kaže da nije bilo uplata ni za ovu godinu.
 
U „Šumama RS“ kažu da Kneževu nisu isplaćene naknade za navedeni period zato što opština nije usvojila godišnji plan utroška novca koji bi dobila od naknada.

- Na osnovu zakona o šumama naknade za razvoj nerazvijenih delova nismo dužni uplatiti, ukoliko opština nije usvojila godišnji plan o utrošku namjenskih sredstava. Skupština opštine Kneževo nema usvojen navedeni plan za 2014. i 2015. godinu - kažu u ovom javnom preduzeću.

Borojević kaže da je glavni  razlog što planovi nisu usvojeni, to što je tada rad Skupštine u Kneževu bio blokiran.

- Kad sam došao na mjesto načelnika usvojili smo navedene planove  retrokativno. U zakonu nigde ne piše rok do kada oni moraju da budu usvojeni - navodi Borojević.

Napominje da nije pošten ovakava odnos prema malim opštinama čija se šumska bogatstva eksploatišu, a da im se to ne plati.

- Nama taj novac znači puno i pomogao bi nam da riješimo mnoge probleme koje imamo - kaže Borojević.

Dug Šuma RS prema opštinama iz ranijih godina popeo se na deset miliona KM, ali su nakon najava pojedinih opština da će ih tužiti, uspjeli da isplate sve osim Kneževu.

Međutim praksa neplaćanja naknada za eksploataciju šuma se nastavalja, pa za prvi kvartal ove godine već duguju 1,8 miliona KM.

Najviše opštini Teslić - 266.307 KM, Čajniču 216.242 KM, Banjaluci 193.921 KM i Kalinoviku 153.725 KM.

- Isplata naknada planirana je najkasnije do kraja maja. Razlog za kašnjenje je manji procenat izvršenja plana u prvom kvartalu, kao i odloženo plaćanje za kupce na 30, 60 i 90 dana, jep preko 50 odsto kupaca ima odloženo plaćanje - pravdaju se u ovom preduzeću.

Nezadovoljni i drvoprerađivači

Drvoprerađivači iz Kneževa se takođe žale da ne dobijaju dovoljno sirovine, a da najveći dio oblovine, uglavnom prva i druga klasa, se preprodaje u Federaciju BiH.

U Šumama RS kažu da se u narednom periodu očekuje veća proizvodnja, tako da bi ovi problemi trebali biti otklonjeni.

- Kupcima za koje se utvrdi da su preprodavali šumske drvne sortimente, oduzećemo tu količinu prilikom ugovaranja isporuke za 2018. godinu - obećavaju u “Šumama RS”.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pa

27.04.2017 08:59

POLAKO SA UPLATAMA - malim opstinama , prvo mILORAD i kumovi ??

ODGOVORITE
Name

SAMO MI

27.04.2017 09:03

ZA ŠUME JE KRIVA AMERIKA, PA ENGLESKA, PA ONDA VJEROVATNO I DŽIBUTI. KOLIKO SAMO LAŽI I PODLOSTI TREBA DA SE I ŠUME UPROPASTE. U NAS JE SVE UPROPAŠTENO. BAŠ SVE.LOPOVKI BALKAN.

ODGOVORITE
Name

Пропаст

27.04.2017 09:14

Сад кад су њихови на власти, колико видим , не помиње се да дугују Општини Хан Пијесак, а у Хан Пијеску сваким даном горе и горе!

ODGOVORITE
Name

Goran

27.04.2017 09:15

Treba svima zabraniti sjecu suma,sve je to bagra lopov i olos.Kako su krenuli za pet godina nece biti drveta u republici.Sto je najgore nista ne posumljavaju samo sjeku i opet u minusu.Pa valjda pa valjda kad nesto sto je dzaba a sjeces,trebas biti u plusu a ne minusu.Jos malo je ostalo sume koja je pristupacna jer vec sad kraj puteva kraj kojih su isjekli sve a nista nisu posadili samo zbunje lijeska i josika.A helikoptere naravno nemaju da sjeku sumu na nepristupacnom terenu.Jednom recju od dodika do bilo koga direktora,sve tezak idiot i imbecil.

ODGOVORITE
Name

liberali Teslića

27.04.2017 09:31

Nedajte ljudi lopovima u opštini Teslić pare. Sve i jednog narkomana si zaposlio LOPOVČINO milane miličeviću. Glaso sam za tebe i pojeo govno. Prodo si nas zajedno sa karamanđom sarajlijama. LOPOVEEEEEEEE

ODGOVORITE