Snimak kiše američkih bombi

Vojska Sjedinjenih Američkih Država rasporedila je svoje snage u Južnoj Koreji, nedaleko od granice sa njenim problematičnim severnim susedom. Upravo tu, na nekoliko kilometara od granice, dve vojske sprovode obimne i žestoke vojne vežbe.

Svijet 26.04.2017 | 17:52
Snimak kiše američkih bombi
Na video-snimku vidi se moćna avijacija koja simulira napade na mete iz vazduha, ali i atiljerija koja sa zemlje gađa ciljeve desetinama razarajućih projektila.
 
Ove vojne vežbe održane su svega nekoliko dana pre nego što su danas SAD počele da raspoređuju moćni sistem raketne odbrane THAAD u Južnoj Koreji.



Pored besne reakcije Pjongjanga, danas se oglasila i Kina, koja je poručila Americi da je "izuzetno zabrinuta".

"Kina želi da poruči Vašingtonu da bi najbolje bilo da smesta povuče raketni sistem iz Južne Koreje, jer time ugrožava situaciju u regionu. Snažan radar tog sistema mogao bi da prodre i na teritoriju Kine i ugrozi bezbednost zemlje", saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

U regionu vlada izuzetna napetost zbog severnokorejskog nuklearnog programa, koji okolne zemlje doživljavaju kao pretnju. Severna Koreja je prošle godine izvela dve nuklearne probe, a veruje se da razvija nuklearne rakete koje bi mogle da dobace do SAD, a mogle bi se lansirati s podmornica.



Kim Džong Un je pre nekoliko nedelja uputio pretnju Seulu i Vašingtonu, rekavši da će "Severna Koreja biti nemilosrdna prema neprijateljima".

Ovo su druge velike vežbe u aprilu, a u prvim je uz Južnu Koreju i SAD učestvovala i vojska Japana. Vežbe su se održavale u međunarodnim vodama blizu Južne Koreje i u njima učestvuju podmornice, brodovi, avioni i helikopteri, preneo je Alijans njuz.

Dve Koreje su tehnički i dalje u ratu jer su posle završetka Korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje ali ne i mirovni sporazum.

(Blic online)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dario

26.04.2017 17:13

Da li je s. koreja ikad rekla da ce nekog napasti..oni ce samo da se brane u slucaju napada..nikad nisu dosli ni pred cija vrata i demonstrirali silu..na svojoj teritoriji vrse pokuse..ne diraju nikog. Bojim se da zlodusi sta neisceniraju.

ODGOVORITE
Name

Pouring cats and dogs

26.04.2017 17:42

Da bi se omogucio novi razvoj i proizvodnja, mora se postojece potrositi.

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

26.04.2017 18:20

100% je tako.

Name

Rs

27.04.2017 07:05

Zivio kim jong un.

ODGOVORITE