Uskoro Fond za liječenje djece

U Republici Srpskoj biće osnovan fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti. Fond bi trebalo da se puni izdvajanjem od plata svih zaposlenih u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja.

Republika Srpska 26.04.2017 | 15:27
Uskoro Fond za liječenje djece
Građani koji ne žele da dio svoje plate izdvajaju u ove svrhe mogu biti oslobođeni te obaveze, ako poslodavcu predaju pisanu izjavu o tome.

Inicijativa za osnivanje ovog fonda pokrenuta je danas na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika udruženja za liječenje djece oboljele od različitih bolesti.

Dodik je istakao da je pripremljen i nacrt zakona koji će ovih dana biti upućen u proceduru, te izrazio nadu da će uskoro biti usvojen, a fond formiran već do ljeta ove godine.

"Fond bi djelovao u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, ne bi imao dodatnih troškova, a imao bi svoj upravni odbor i komisiju, dok bi rad u njemu bio bez naknade. Sve će biti transparentno i svakog trenutka moći će da se vidi koliki je priliv, a koliki odliv novca"; istakao je Dodik.

Procjene su da bi godišnji priliv, prema predloženom principu, bio oko 6,3 miliona maraka godišnje.

"Osim toga svako ko želi, moći će da uplati donacije, a tražićemo i da Savez opština i gradova propiše obavezu opština da učestvuju sa uplatama. Nažalost, djeca dolaze iz svih opština i smatramo da je potrebno da se opštine uključe u sve ovo", rekao je Dodik.

On je podvukao da će se iz prikupljenih sredstava oko 20 do 25 odsto izdvajati za kapitalna ulaganja i dijagnostiku.

Olivera Ratković iz centra „Tvoja riječ“ je istakla da je osnivanje ovog fonda ideja i želja svakog roditelja.

"Ovo će nam omogućiti da što prije i što brže pomognemo svakom djetetu kome je to neophodno. Samo zajedno možemo iznijeti ovako humane i velike projekte", rekla je Ratkovićeva.

(Srna)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

robija

26.04.2017 13:38

Hitno da stupi na snagu!!!!samo trebaju biti razlicite stope!

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

26.04.2017 16:17

DA LI SANJAM ILI JE NEKO TAJNO PROMJENIO USTAV, PA MI DOBILI PREDSJEDNIČKI SISTEM U REPUBLICI SRPSKOJ. KAKO TO DA SE SVE ODLUČUJE U KABINETU PREDSJEDNIKA I TO OD VREMENSKE PROGNOZE DO REPERTOARA POZORIŠTA.... MA KAKAV PREDSJEDNIK I NJEGOV FOND PRI FONDU ZDRAVSTVA RS - TO ĆE SVE TEGELTIJA DA POTROŠI I TO TAMO GDJE ON MISLI DA TREBA - ZA GORIVO ZA AUTA, AVIONE I HELIKOPTERE. JA SAM SAMO ZA NEZAVISNU FONDACIJU ZA LIJEČENJE DIJECE KOJA ĆE JEDINA IMATI SVOJU SVRHU I KONTROLU OD STRANE ČLANOVA FONDACIJE I TAČKA. OVI KRADU IZ OČIJU IM SE VIDI !!!

Name

Ivica

26.04.2017 13:41

Bravo za Vladu RS

ODGOVORITE
Name

niki

26.04.2017 15:09

Sta 'Bravo' ?? Ja su da dajem kome ja hocu a ne da mi vlast odlucuje kome da ona pomaze uzimajuci od mene

Name

Ivica

27.04.2017 05:38

Lijepo je rečeno, ko neće ne mora da plaća, jado

Name

kmkok

26.04.2017 13:46

Dodi je sve teze...mora da smislja kako da dodje do pinke...kriza... "razvoj dijagnostike i prevencije" to ce dati cerki za apoteku...

ODGOVORITE
Name

negativnost nas ubi

26.04.2017 16:12

Nemojte omdah tako negativno pa to je bar lako utvrditi

Name

licemjerstvo level pro

26.04.2017 13:55

Vlada RS, Dodik i njihovi skakavci koji jedu budzete i godine, pricaju o "transparentnosti". Hoce li biti transparetan kao i Fond solidarnosti posle poplava, mislite li na takvu transparentnost? Kako vas nije sramota zar djeca nisu osigurana kod Fonda zdravstvenog osiguranja, zar treba novi Fond za ono sto ste po zakonu duzni da placate i sa postojecim fondom? Bando uzmite se u pamet i ne manipulisite sa onim koji su beznadezni, zar na bijednu platu hocete jos nameta, gdje se to u svijetu placaju dva doprinosa za zdravstvo? Da li ste vi uopste normalni, sad bi da pokupis jeftine poene preko tudjih radnickih ledja. Budi Baja pa odredi porez na luksuz i ekstraprofit, na kuce i nekretnine i imovinu po inostranstvu svojih kumova i pohlepnih tajkuna koji su crno ispod nokata uzeli ovom narodu i iznijeli sve u inostranstvo, smanjite prenaduvane fakture za investicije i izgradnju bolnica, za tendere sa farmaceutskim kucama i ostalim bjelossvjetskim sljamom sa kojim se talite i uzimate ogrmone kolicine novca na mjesecnom nivou i bice i za lijecenje djece.

ODGOVORITE
Name

re

26.04.2017 14:19

Svaaakaaa cast za komentar!! malo je ovakvih misljenja!!

Name

Gospodine

26.04.2017 14:38

U pravu ste vi. Radnik je poslednji koji treba da izdvaja za ovo dok još uvijek nemamo usvojen ni zakon o porijeklu imovine ni oporezivanje svega što ste naveli. Ali, radi se o tome da oboljeloj djeci ovakav zakon daje veću šansu da prežive i da se izliječe. MNOGO, MNOGO ME OVA VIJEST OBRADOVALA, KAO SVAKI NORMALAN ČOVJEK, ŽELIM DA SU SVA DJECA ZDRAVA I SREĆNA. Upravljanje ovim fondom treba dati samo udruženjima roditelja kojim su djeca bolesna, oni najbolje znaju šta to znači. Transparentnost tražiti, OBAVEZNO. Pa kad bi neko na ovome MULJAO, treba ga javno objesiti na nekom javnom trgu.

Name

robija

26.04.2017 14:55

Licemjer,bravo za komentar

Name

re

26.04.2017 15:09

Sramota... sad bi i bolesnu djecu da iskoristi za svoje stranacke poene

Name

Tata

26.04.2017 15:33

Extra komentar, ja prvo pomoslih na vijest super za djecu, a onda procitah komentar i za ovo skidam kapu. Ovo procitati uz vijest na dnevniku. Samo je zalosno da se to nije rjesilo.kroz budzete RS i opstina u nekom minimalnom iznosu

Name

Jok

26.04.2017 14:12

Kakav olos!

ODGOVORITE
Name

pop

26.04.2017 14:17

Jedino paetno od plavuse Zeljke mada sumnjam da je to njena ideja.pod hitno to realizovati

ODGOVORITE
Name

sumnjam

26.04.2017 14:39

I ja sumnjam da je njena Neka Bog oprosti ako griješim Grijeh na moju dušu

Name

Koo

26.04.2017 14:58

Taman ugasili onaj fond za poplave, sad prave novi za bolesnu djecu. Dodik je u RSu i vlada i parlament i predsjednik. Ovo je novi porez, bas me zanima sto ce opozicija reci.

ODGOVORITE
Name

Re Lever Pro

26.04.2017 15:12

Prvo cestam na komentaru,pa kazem:koliko licemjerstva i pokvarenluka.Zar nije sramotno i bogohulnp u danu smrti nevine djevocice politikantski iznositi nesto sto se vec placa.(vidi komentar Lever pro)zar treba glumiti humanitarce i u stilu akciza nametati dobrovoljnost isplata(u stilu haje MORAMO na dobrovoljnu radnu akciju)i u mozak j..... ove glupe narode.Ovo dokazuje karakter nadih politicata koji na laznom humanizmu i borbi za naciju opstaju na vlasti.Nisu jos sve ovce osisane

Name

a oni

26.04.2017 16:26

Opozicija bi ovo trebala da prihvati / a ima pravo predloziti bolja rjesenja, eto, valjda cemo i h cuti

Name

Lujo

26.04.2017 14:59

Ma ja, kupi helikopter na kredit a za potrebe djece se uvodi novi porez.

ODGOVORITE
Name

Kupusar

26.04.2017 15:38

Cekati da donesu zakon pa ih RETROAKTIVNO tuziti u Strazburu za patnju sve one jadne djecice koja su dosad bila pogodjena macehinskim odnosom ovih mafijasa.

ODGOVORITE
Name

POBOLJSATI RJESENJE

26.04.2017 16:25

0.25 % na platu od 400 KM je 1 KM. Bilo bi dobro da se do usvajanja ovo ipak koriguje / osloboditi penzije i plate do 500 KM. A sve preko toga oporezovati, s tim da platni razred od 1.500 KM pa nadalje oporezovati duplo (0.5 ) %. KO bude imao vecu paltu, vise ce i platiti . O ovoj ideji je pisalo po drustvenim mrezama / ideja je bila da se prvenstveno za operacije oboljele djece koje se vrse u insotranstvu u svakom momenutu ima spreman novac a ne da se po drustvenim mrezama apeluje i skuplja novac kada je svaki dan bitan.

ODGOVORITE
Name

Ljubica

26.04.2017 21:00

Slazem se sa komentarom citaoca POBOLJSATI RJESENJE. Dodala bih samo jos ovo,prva necu dozvoliti skidanje ni jedne marke sa moje plate u te svrhe,zato sto ce te pare svuda stici ali do bolesne djece nece. Radije cu svaki mjesec dati direktno nekome ko je bolestan ili sirotinji,gdje sam koliko toliko sigurna da ide u prave ruke. Gdje su tolike pare iz fonda solidarnosti za poplave? Gdje je most kod vitaminke? Sta je sa putevima koji su katastrofalni? I opet kad pada kisa oni u nebo gledaju,jedne marke nisu ulozili u odbranu od poplava. Fond je dobra ideja ali ne u ovoj drzavi i sa ovim lopovima. I tacka.

Name

Realno

26.04.2017 16:29

Nije bitno ko je pokrenuo ovakvu ideju niti ce bili ko dobiti poene bitno je da se pomogne ljudima i djeci sa rijetkim bolestima al uglavnom stradaju djeca od rijetkih bolesti koja se mogu samo lijeciti u srbiji ili inostranstvu a cije lijecenje je izuzetno skupo.Humanost treba da bude na prvom mjestu to je vrlina a lijepo kaze covjek da ko ne zeli da pomogne NE MORA iskljuci se iz humanosti i budi nehuman

ODGOVORITE
Name

dada

27.04.2017 04:21

Novac može ići samo na račun fondacije, a nikako fondu za ovo i ono.Fondu nedam, a djeci sam uvijek pomagala za takav gest me niko ne treba pozivati.Da punim vladine fondove mi nepada napamet.Šta ti radiš od svojih 20 mil.godišnje,sram te bilo !!!

ODGOVORITE