Jokić u fokusu: (Ne)tačni navodi trenera Denvera!

Nikola Jokić i dalje se nalazi pod pritiskom. Od njega se očekuje da ne igra na Eurobasketu, iako se Denver ogradio i rekao da oni to od njega neće tražiti. Ali, na neki način - traže.

Košarka 26.04.2017 | 18:20
Jokić u fokusu: (Ne)tačni navodi trenera Denvera!
Denver Nagetsi, sudeći prema pismu koje je stiglo u KSS, neće braniti Nikoli Jokiću da nastupi za reprezentaciju Srbije na narednom Eurobasketu.

Uostalom, a o tome smo već pisali, oni na to nemaju ni pravo.

Međutim, ono što u pismu ne piše, a što je iz dana u dan sve jasnije, neće ga u toj nameri ni podržavati. Jasno utvrđena pravila dogovorom između NBA i FIBA, koja uskraćuju Amerikancima pravo da evropskim igračima brane nastupe za reprezentaciju (osim u slučaju povrede), ne sprečavaju ljude iz Kolorada da tu i tamo, javno i manje javno, "provuku" da bi oni više voleli kada nova NBA zvezda, 22-godišnji Somborac Jokić, ne bi došla na predstojeće pripreme "orlova" pod vođstvom Aleksandra Đorđevića.

O ovome se aktivno govori još od kada je Jokićev menadžer, Miodrag Ražnatović, nagovestio da će biti problema.

Poslednje u nizu "mišljenja" da bi za Jokića bilo bolje da se odmara i radi na sebi stiglo je direktno od trenera Nagetsa, Majkla Malouna, koji je gostujući na radio stanici "Altitude" iz Denvera, iskorstio priliku da nabroji sve mesece koje je oslonac igre njegovog tima proveo neprekidno trenirajući i igrajući košarku.

Poruka je, naravno, bila jasna.

Maloun je počeo od leta 2015. kada se tada, za Amerikance, anonimni Nikola Jokić priključio kampu Denver Nagetsa.

"Igrao je mnogo za nas od kada je došao ovde, bio je s nama i celo leto pre toga. Onda se naša sezona završila, ostao je ovde još mesec dana i otišao kući, da se spremi za kvalifikacije za Olimpijske igre. Oni su morali da se bore da bi otišli u Rio", rekao je Maloun, a onda izneo tačnu i netačnu informaciju.

"Pobedili su na tom turniru, pobedili su Italiju u produžecima. To se onda završilo".

Pobedili jesmo, ali sa Italijom nismo igrali produžetke iz prostog razloga što Italija nije ni učestvovala, a i sve ostale rivale pobedili smo u 40 minuta igre, prilično ubedljivo.

Pre će biti da nas je Malozun pobrkao sa Hrvatima, koji su igrali finale kvalifikacionog turnira u Torinu i pobedili domaćina, Italiju, posle drame u produžecima.

Maloun je potom nastavio da nabraja…

"Tada je dobio recimo nedelju dana odmora, a onda su se vratili u trening kamp da bi se spremili za Olimpijske igre. Odleteli su dole u Brazil. Vratio se početkom septembra, gde god da je bio i bio je ispražnjen. Fizički, ali pre svega mentalno. Poslednje mesto na kojem je hteo da bude je teretana", pričao je Maloun u dahu, blago preterujući, ali suština je bila tačna.

Jokić praktično od početka sezone 2014/15, njegove poslednje u Mega Leksu, nije imao ozbiljan odmor i potom postepen ulazak u pripreme za narednu sezonu - posle rastanka sa Megom otputovao je u SAD da radi individualno u Denveru i zbog toga morao da se zahvali selektoru Aleksandru Đorđeviću, odigrao je kompletnu NBA sezonu, došao rano na pripreme i proveo celo leto sa "orlovima" i praktično samo produžio u Kolorado na početak NBA predsezone.

Iako su potpuno jasni razlozi zbog kojih bi Maloun i ostali Jokićevi pretpostavljeni u Denveru želeli da on ovog leta ne ode na Eurobasket i odmor posveti sebi, radeći individualno, ono što trener Nagetsa nije rekao je da je danas 25. april, a da Evropsko prvenstvo počinje 31. avgusta.

Od Jokićeve poslednje utakmice u sezoni 2016/17 već je prošlo 13 dana.

Kada god da naš selektor Đorđević zakaže početak priprema, a ovog puta neće morati toliko da porani jer ne postoje kvalifikacije kao za Rio, i Jokić i Boban Marjanović imaće sasvim dovoljno vremena da se odmore.

Isto bi važilo i za Nemanju Bjelicu, ali on je tokom sezone zadobio neugodnu povredu i pitanje je da li će se, poput prošlog leta, na vreme oporaviti za početak priprema. Kod "Belog", za sada, nikada nije postojala dilema želi li, ili ne, da igra za "orlove".

Postavlja se samo pitanje da li Jokić i Marjanović, kao igrači pod ugovorima u NBA, žele naredno leto da igraju za reprezentaciju Srbije ili rade nešto drugo.

Ako pitate Nikolu, poslednje što je on rekao je da - i dalje ne zna šta da radi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar