Salcburg šampion Evrope, Gutmanova kletva traje!

Austrijski klub osvojio Ligu šampiona za omladince, pošto je u finalu od 0:1 stigao do 2:1 protiv Benfike.

Fudbal 25.04.2017 | 10:00
Salcburg šampion Evrope, Gutmanova kletva traje!
Omladinski tim Salcburga postao je šampion Evrope u svom uzrastu, pošto je u finalu Lige šampiona u Nionu savladao Benfiku 2:1, iako je na poluvremenu gubio.

Portugalci su bolju igru u prvom delu utakmice krunisali pogotkom Žozea Gomeša u 29. minutu, kada je odlično reagovao na centaršut iz prekida i udarcem glavom poslao loptu u mrežu. Samo minut ranije, Žoao Filipe je pogodio prečku Salcburgovog gola.

U drugom poluvremenu, ipak, viđena je drugačija slika. Fudbaleri austrijskog kluba su se rastrčali i preuzeli inicijativu. U 49. minutu umalo su došli do izjednačenja, ali je Hanes Volf loše reagovao pred golom Benfike. Rezultat je poravnat u 70. minutu, kada je "rezervista" Daka Patson, takođe glavom, na centaršut iz kornera pogodio metu. Mladi fudbaler iz Zambije bio je strelac po ulasku sa klupe i u polufinalnom duelu protiv Barselone.

Kao i tada, igrači Salcburga su posle izjednačenja stigli do preokreta. Gol za 2:1 i prvu međunarodnu titulu u istoriji kluba (bez obzira o kojoj selekciji se radi) austrijancima je doneo Aleksander Šmit, posle dodavanja Volfa u sredinu kaznenog iz kontranapada.

Ovim porazom nastavljeno je proklestvo koje je 1962. godine na klub bacio tadašnji trener, Mađar Bela Gutman. Podsetimo, on je po osvojenom Kupu šampiona tražio povišicu, ali rukovodstvo lisabonskog kluba to nije želelo da ispuni, pa je razočarani Gutman rekao da Benfika u narednih 100 godina neće osvojiti nijednu evropsku titulu. Za sada, bez obzira da li je reč o A timu ili omladincima, ta kletva traje... Ovo je bio deveti poraz Benfike u evro-finalima, a drugi u finalu Lige šampiona za igrače do 19 godina. Prethodno ih je 2014. savladala Barselona 3:0. Kao što je poznato, A tim

Na putu do trofeja, Salcburg je dva puta bio bolji od Vardara (5:0, 3:0), zatim je na penale izbacio Mančester siti (1:1), pa u osmini finala PSŽ (5:0), u četvrtfinalu Atletiko Madrid (2:1), u polufinalu Barselonu (2:1) i sada Benfiku (2:1).

U timu koji sa klupe vodi 40-godišnji Nemac, Marko Rose, nalazi se i 17-godišnji Srbin, Nikola Stošić, ali vezista našeg porekla nije ulazio u igru u finalnoj utakmici.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar