KFOR otkrio pakleni plan

Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika - izjavio je američki pukovnik

Srbija 24.04.2017 | 13:27
KFOR otkrio pakleni plan
Komandant Multinacionalne brigade Istok u sastavu KFOR-a, američki pukovnik Korvin Lask, izjavio je da je tokom prošlonedeljnih uskršnjih praznika pretila opasnost na verskim svetkovinama koje su održavane tokom hrišćanskog praznika, koji su u istom danu obeležili i pravoslavci i katolici.

– Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika – izjavio je Lask gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.

I pored toga američki pukovnik je kazao da ljudi na Kosovu nemaju puno razloga da brinu za svoju bezbednost, jer je Kosovo, kako je rekao, u poređenju sa drugim zemljama sveta veoma bezbedno.



Prema njegovim rečima, Kfor ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije.

– Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između Kfora i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije od kada sam došao ovde u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije. Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa njima – rekao je američki oficir.



Lask smatra da odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova treba da donesu građani i institucije Kosova, te da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO-u.

Kaže da tranformacija KBS u vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a. Po njemu, pitanje da li će KFOR ostati na Kosovu ili se vratiti kući zavisi od toga da li je Kosovo bezbedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova.



Za Laska ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dve vojne formacije, KFOR i Oružane snage Kosova, sa dve odvojene komande.

Pukovnik Korvin Lask, pod čijom komandom su američki vojnici u bazi Bondstil, kaže da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.

(Telegraf)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

korni

24.04.2017 11:44

Ziveo ateizam i zdrav razum!

ODGOVORITE
Name

Aha

24.04.2017 12:02

E vala ga kotrljate svaka vam čast.

ODGOVORITE