Analiza: Ovaj momak je - Mašina!

Bogdan Bogdanović igra košarku života! I to nije nešto što je počelo u ovoj četvrtfinalnoj seriji protiv Panatinaikosa, ili u nedavnom susretu sa Gacijantepom u turskom prvenstvu, kada je postavio rekord u TBL. Ne. Niz traje otkako se vratio na teren nakon teške povrede skočnog zgloba. Sada je samo naštelovao nišanske sprave i formu doveo do tačke savršenstva. Na veliku radost Željka Obradovića i Aleksandra Đorđevića.

Košarka 23.04.2017 | 22:45
Analiza: Ovaj momak je - Mašina!
Završen je prvi dvokrug četvrtfinalnih utakmica Evrolige. CSKA je u Moskvi slavio u dve dramatične utakmice protiv Baskonije, Efes i Darušafaka pripredili su iznenađenja i s polovičnim učinkom vraćaju se kući, dok je Fenerbahče uzeo najslađi kapital i izvukao maksimum sa gostovanja Panatinaikosu u OAKA Areni. Zvezda vodilja turskog šampiona u ta dva okršaja i čovek koji je zasad apsolutno obeležio ovosezonsko četvrtfinale Evrolige zove se - Bogdan Bogdanović.

Ne samo što je dva puta bio poguban po nekadašnjeg evropskog šampiona, Bogdanović je košarkašima Panatinaikosa održao košarkaški dvočas. S mnogo elegancije, prefinjenosti i odmerenosti u svakom iskreiranom potezu. Naučio je kako da iskoristi sve veštine koje je vremenom stekao i pretvori ih u krucijalnu razliku na terenu. Uloga vođe sve više mu pristaje.

Mada je odavno dao naznake o kakvom potencijalu se radi, Bogdan je sada igru podigao na sledeći nivo - postao je strelac najviše evropske klase. 

Njegove brojke tokom sedmice za nama su neumoljive. Od Fenerovog 151 koša iz dva meča Bogdanović je sam ubacio 48 (19/27 iz igre, 10/14 za tri poena). U prvom 23, potom još 25 poena. I to bez izvedenog slobodnog bacanja. Na to je dodao 13 skokova, 10 asistencija, dve ukradene lopte, četiri blokade... I ukupni indeks korisnosti - 70! U oba navrata po 35. A baš kao i posle prve, Bogdanović je i u drugoj rundi proglašen najkorisnijim igračem (čitaj: MVP).

Još posle prvog trijumfa pisali smo da je Bogdanović stao na drugu poziciju liste Srba s najvišim indeksom korisnosti u plej-of utakmicama Evrolige. Iza Marka Jarića, a ispred Dejana Tomaševića. Posle drugog meča preuzeo je i treće mesto pomenutog spiska. I ne samo to. Postao je prvi igrač u istoriji Evrolige koji je pribeležio po 30 ili više indeksnih poena u dve vezane utakmice doigravanja.



A to je samo početak. Sa ukupno 122 koša, 37 skokova i 24 asistencije Bogdanović je iskočio na vrh kao Fenerbahčeov najbolji strelac, skakač i asistent u evroligaškim plej-of okršajima. Samo u ovom dvomeču s Panatinaikosom postavio je i rekord karijere po broju indeksnih poena (35), defanzivnih skokova (7), ukupnog broja uhvaćenih lopti (8), te blokada (3).

Bogdan Bogdanović igra košarku života. I to nije nešto što je počelo u ovoj četvrtfinalnoj seriji. Ili u nedavnom susretu sa Gacijantepom u turskom prvenstvu. Fenerbahče je tada nadoknadio zaostatak od 24 poena, a srpski šuter bio je centralna figura. Strahovitom paljbom overio je veliki preokret i postavio rekord karijere u TBL s 26 koševa.

Bogdanovićev veličanstveni uspon počeo je onog trenutka kada se vratio teren posle teške povrede skočnog zgloba. Ta muka oduzela mu je skoro dva meseca ove sezone. Ali, nije se predao.

Dovoljno je samo prelistati statističku otkako je ponovo zaigrao. Ne računajući meč protiv Bamberga, kada je doživeo novi peh sa skočnim zglobom (srećom, mali), zbog čega je imao minimalnu minutažu, Bogdanović je u Evroligi prosečno beležio nešto više od 17 poena na 10 utakmica. Olimpijakosu je ubacio rekordnih 27 koševa, odmah zatim i 26 poena Baskoniji! Doduše, furija iz Baskije tada je napravila iznenađenje. Jasno je, košarka mu je baš nedostajala. A to se možda najbolje videlo u meču sezone protiv Efesa, kada je zahtevao da na teren izađe iako prethodno nije trenirao. Želja mu je ispunjena, a on je za nešto više od 16 minuta dao 16 koševa!

Bio je udarna igla i neretko jedina raspoložena šuterska opcija u sedmicama kada je Fener nastupao u okrnjenom sastavu, usled povreda Kostasa Slukasa i Điđija Datomea. Baš tada turski šampion je upao u krizu koja je bar na trenutak zapretila da ozbiljno pomrsi račune. Ali, Bogdanović je mislio drugačije. 

Počeli su da se isplaćuju svi oni, višečasovni, ostanci u dvorani na dnevnom nivou. Svi ispaljeni hici preko metle, ili stolice u sedećem položaju. I tako na stotine pokušaja svakodnevno, na hiljade sedmično. Tada je kao još neiskusni mladić radio na tome da popravi mehaniku šuta. Stvorio je nešto, za oko, mnogo lepo. A opet, tako efektno. Sve je stvar kvalitetne repeticije, a on na parketu izgleda kao mašina!

Kontinuiranim radom, od Partizana do Fenera tvrdoglavo je ispravljao razne košarkaške elemente. Od ubrzanja lateralnih kretnji, odbrane pik'n'rol situacija, do driblinga slabijom rukom, a posebno šutu... Podizao je sebe i stvarao bogati košarkaški portfolio. Vodio se, verovatno, onom starom, da je igrač dobar onoliko koliko je dobra njegova najslabija karika u lancu. 



Ostao je dostojan svom karakteru, ostao je lucidan, hrabar, energičan. Zato je postao veliki strelac. Nisu ga pokolebali ni neki bolni promašaji - od onog protiv CSKA oktobra 2012. godine, zatim protiv Karšijake u Superkupu Turske 2014, do šuta za pobedu u polufinalnom okršaju Evrobasketa sa Litvanijom 2015. i prošlogodišnjeg pokušaja da meč s Amerima u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Riju odvede u produžetak.

Strpljivim i marljivim učenjem, a pre svega verom u sebe, napravio je mnogo velikih stvari.

A sada. Sada drži konstantu na visokom nivou i igra s toliko samopouzdanja da je, između ostalih, i Panatinaikosu postao penicilin. 

Naštelovao je nišanske sprave i formu doveo do tačke savršenstva. Na veliku radost Željka Obradovića i Aleksandra Đorđevića.

Nije ni čudo što ga u Sakramentu željno iščekuju narednog leta. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar