Zbog dotrajalosti srušila se zgrada

Dio zgrade nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“ u tuzlanskom naselju Kreka srušio se danas zbog dotrajalosti.

Bosna i Hercegovina 21.04.2017 | 17:42
Zbog dotrajalosti srušila se zgrada
Po riječima mještana, prava je sreća da niko nije nastradao, jer se srušio dio objekta uz prometnu cestu kojom svakodnevno prolazi veliki broj građana i učenika.

Zgrada koja je izgrađena u vrijeme Austrougarske monarhije bila je epicentar sportskog i društvenog života ovog dijela Tuzle.

Objekt je bio u funkciji sve do 1995. godine, kada je naredbom Sekretarijata za narodnu odbranu opštine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih opština i skladištenje humanitarne pomoći.

Iako je po prestanku ratnih djejstava, i nakon napuštanja privremenih korisnika, zgrada u skladu sa spomenutom naredbom trebala biti obnovljena i vraćena mještanima Kreke, to nikada nije urađeno.

Prije dvije godine Udruženje građana „Kreka“, koje neprekidno djeluje 40 godina, tražilo je i od vlasti Tuzle dobilo jednoglasnu podršku za inicijativu o adaptaciji zgrade i pretvaranju u muzej, dom za sport i društvene aktivnosti, ambulantu i druge sadržaje, ali u praksi se nije uradilo ništa.

Stručnjaci tvrde da je zgrada vrijedan objekt iz oblasti kulturno-istorijskog naslijeđa i to nulte kategorije, ali to do onih koji odlučuju o ulaganju novca nije došlo.

DTV "Partizan" Kreka u prijeratnom razdoblju dobitnik je najviših priznanja bivše zajedničke države za razvoj i afirmaciju fizičke kulture i sporta i kotiralo je kao jedno od najmasovnijih. Odavde su potekli brojni bh. vrhunski gimnastičari, košarkaši, rukometaši, atletičari, stonoteniseri i drugi sportisti i reprezentativci.

Uprkos svemu, apeli stanovnika Kreke da se dom renovira i vrati građanima na korišćenje nisu urodili plodom, a današnjim rušenjem potpuno je dovedena u pitanje njihova želja da ponovo imaju na raspolaganje kompleks sportskih terena i zgradu za društvene potrebe.

Mnogi Tuzlaci vijest o rušenju zgrade dočekali su sa žaljenjem i nostalgijom, a stariji Krečani plačući su razgledali ruševinu.

( Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar