LE: Turci im ovo neće zaboraviti - Srbin i Hrvat istjerali Bešiktaš iz Evrope!

Mitrović i Tošić promašili jedanaesterce, Lion u polufinalu Liga Evrope - 7:6 posle penala! Fudbaleri Mančester Junajteda, Ajaksa, Liona i Selte plasirali su se u polufinale Lige Evrope, nakon dramatičnih revanš mečeva.

Fudbal 21.04.2017 | 00:06
LE: Turci im ovo neće zaboraviti - Srbin i Hrvat istjerali Bešiktaš iz Evrope!
Tragična noć za Bešiktaš! Posle 120 minuta drame i osam serija jedanaesteraca Lion se plasirao u polufinale Liga Evrope -2:1 (6:7 posle penala).

Uloga tragičara pripala je Balkancima, Dušku Tošiću i Hrvatu Mitroviću. Prvo je nekadašnji defanzivac Crvene zvezde u šestoj seriji izgubio dvoboj sa golmanom Liona Lopesom, ali mu se ubrzo revanširao Žale.

Pritisak nije izdržao ni bivši štoper Rijeke Matej Mitrović. I njega je pročitao golman francuskog predstavnika. Pogodio je Gonalons i stavio tačku na dramu na Bosforu.

Kakav je meč viđen na Vodafon Areni, kakva je to bila drama. Videli smo tri gola i isto toliko šuteva koji su završili na okviru. Mogli su i jedni i drugi da pitanje konačnog plasmana reše u regularnom delu. Bešiktaš je poveo pogotkom Taliske u 27.minutu. Bio je to rezultat koji je Turke vodio dalje, ali je Lakazet tuširao stadion.

Taj zlatni Lionov dečko je mogao sve da reši, ubrzo je pogodio i stativu... Napadali su jedni- napadali su drugi. Taliska je dvomeč vratio na početak. I bio je to početak drame. Ono što je Lekazet promašio, ispravljao je sjajni golman Liona Entoni Lopes. SImao je osam odbrana i sačuvao Francuze u životu.

I pored brojnih šansi i u produžecima meč je završen trijumfom Bešiktaša od 2.1. Moralo je da se završi penalima. A tamo su pomenuti Duško Tošić i Mitrović izvukli najdeblji kraj. Lion se plasirao u treće polufinale u klupskoj istoriji. Junak je Lopes.

Turcima preseli penali, Srbin i Hrvat pomogli Lionu

Bešiktaš je odmah krenuo u apsolutnu ofanzivu protiv Liona, da bi posle propuštenih prilika Tosuna i Hačinstona, ipak uspeo da povede u 27. minutu.

Ozjakup iz kornera pronalazi usamljenog Talisku u kaznenom prostor, a on iz okreta šalje loptu "iz kolena" po zemlji u mrežu Liona.

Međutim, nije prošlo ni deset minuta, a Francuzi su poravnali. Gonalon proigrava na levoj strani kaznenog usamljenog Lakazeta, Fabri istrčava sa gol linije kako bi mu "skratio" ugao, ali sjajni napadač Liona ga lobuje za 1:1.

Nakon što je Lakazer propustio odličnu priliku za preokret u 41. minutu, Turci nastavljaju da pritiskaju u nastavku, početkom drugog dela nove prilike ne koriste Taliska i Tosun, sjajno brani Lopes, ali ofanziva opet donosi domaćinu prednost.

Adrijano je poslao savršen centaršut sa leve strane, pogodio je bukvalno u čelo Talisku koji postiže novi pogodak u Istanbulu i poravnava ukupan rezultat.

U samoj završnici oba tima su bila blizu gola za plasman, Kvarežma je pogodio stativu pet minuta pre kraja, dok je s druge strane Lakazet pogodio prečku u 90!

Totalni fudbal viđen je i u produžecima, a fantastičnu šansu u 102. minutu propušta Taliska. Proigrao ga je Kvarežma, a on šutira za malo pored desne stative.

Deset minuta kasnije malo je nedostajalo da Toliso odvede Lion dalje, ali je fantastično odbranio Fabri, udarac u donji desni ugao.

Pobednika su na kraju odlučili penali. Redom su naizmenično pogađali Babel, Fekir, Toson, Toliso, Hačinson, Getal, Arslan, Ribus, Taliska, Valbuena, Ujsal i Dijakabi, dok Lopes nije zaustavio šut Dušku Tošiću.

Srbina je na trenutak spasao Žale, koji šutira preko gola, ali mu istom merom "uzvraća" Hrvat Matej Mitrović, čiji promašej ne propušta Gonalon, koji odvodi Lion među četiri najbolja tim u LE.

"Crveni đavoli" su eliminisali Anderleht pobedom sa 2:1, golom Markusa Rašforda u 107. minutu, ali su zbog povrede ostali bez Zlatana Ibrahimovića.

Domaćin je poveo već u desetom preko Mhitarjana, gosti poravnavaju u 32. golom Hanija uz dosta sreće, da bi se u nastavku ispromašivale obe ekipe, a šansu da utiša Old Traford propustio je i Ivan Obradović.

Šalke je sa 2:0 u regularnih 90 izborio dodatnih 30 minuta protiv Ajaksa, koji je u 80. ostao sa desetoricom igrača. Domaćin stiže i do 3:0, golman Farman ga vanzemaljskom igrom ga održava u igri, ali Holanđani sa dva gola u poslednjih deset minuta, Junesovim u 120, zasluženo prolaze dalje.

Poslednji je rešen meč u Istanbulu, gde je Bešiktaš sa 2:1 izborio produžetke protiv Liona, a tačka je stavljena nakon još dramatičnijih penala. Posle osam serija tragičari turskog kluba bili su Srbin Duško Tošić i Hrvat Matej Mitrović, čije promašaje koristi Gonalon i odvodi Francuze dalje.

Prva se dalje plasirala Selta, koja je remizirala 1:1 u Genku, a dalje je prošla pobedom od 4:2 u prvom meču na svom terenu u Vigu.

Junajted prošao, izgubio Ibrahimovića

U vrlo otvorenom meču na Old Trafordu, Junajted je poveo "na vreme", u desetom ninutu. Rašford je dobio loptu na levoj strani, nije uspeo da proigra Ibrahimovića, ali mu se fudbal vratio u noge.

U međuvremenu se napadu priključio Mhitarjan, koji dobija loptu na ivici kaznenog, a onda šalja precizan šut između dvojice defanzivaca u donji levi ugao.

Anderleht se hrabro suprotstavio velikanu i opasno pretio golu Romera, a odličnu šansu posle greške povređenog Roha propušta Dendonker.

Ipak, gosti poravnavaju u 32. minutu. Nakon odbitka iz kaznenog prostora Tilemans pogađa prečku uz pomoć odbitka od štopera Junajteda, a lopta pada u noge Sofijaneu Haneu koji se posle dosta sreće snašao brže od rivala i ubacio je u mrežu.

Usledila je serija promašaja na obe strane, s jedne strane nisu mogli da pogode Pogba, Lingart, Šo, Rašford koji je uspeo i da prevari golmana, potom Ibrahimović koji je imao zicer kakav se ne propušta, a sa druge Ačempong, Dendonker i Tilemans su mučili Romera.

U poslednjem napadu na utakmici koleno je povredio Ibrahimović, umesto koga u igru ulazi Marsijal. Junajted

Na startu produžetaka Pogba je zamalo makazicama vratio vođstvo Junajtedu, ali je izblokiran ispored gol linije, da bi s druge strane Obradović poslao "projektil" sa više od 20 metara, ali je neko zakačio loptu na putu ka golu, pa je završila u korneru.

Gostujući defanzivci blokiraju dva opasna pokušaja Felainija i Rašforda u nastavku, da bi u poslednjim trenucima prvog produžetka Romero imao problema posle udarca Tilemansa, ispada mu lopta iz naručja, ali stiže do nje pre rivala.

Ipak, u 107. minutu Junajted stiže do pogotka. Nakon jedne dubinske lopte Felaini je spušta glavom do Rašforda, a on sjajnim potezom petom vara Mbođia i Spajića, da bi potom je zakucao u mrežu i iskupio se za brojne promašaje.

Belgijanci su imaju još jednu sjajnu šansu u 120. minutu, šutirao je Mbođi glavom sa peterca, ali za malo iznad gola, pa Junajted se provlači u polufinale.

Pravda zadovoljena u 210'

Šalke je morao da igra na sve ili ništa od početka meča u Gelzenkirhenu, ali se mučio domaćin da konkretno zapreti rivalu iz Amsterdama.

U dobrim prilikama bili su Gorecka i Mejer, koji pogađa i stativu. S druge strane, Šene na startu drugog poluvremena stavlja na muke golmana domaćina Farmana iz slobodnog udarca.

A onda se sve preokrenulo u roku od pet minuta. Šalke do 55. postiže dva gola i poravnava ukupan skor.

Šalke uspeva konačno da povede u osmom minutu drugog poluvrmena, Leon Gorecka posle lošeg prvog poluvremena donosi nadu domaćinu u preokret.

Sjajni vezista krade loptu na sredini terena, a onda posle kombinacije sa Burgštalerom izlazi sam na golmana Ajaksa i trese mrežu.

Samo tri minuta kasnije Nemci su poveli 2:0 i izjednačili ukupan rezultat. Posle akcije defanzivaca Hevedesa i Kolašinca po levoj strani, reprezentativac BiH šalje centaršut na "penal" do Burgštalera koji poluvolejom pogađa gol Holanđana.

Dodatni problem za Ajaks dogodio se deset minuta pre kraja, zbog dva žuta kartona u roku od svega sedam isključen je desni bek Feltman.

Minut kasnije Farman sprečava Ziječa da vrati prednost Ajaksu, nakon čega sjajnu priliku za Šalke ne koristi Hevedes. Ispratio je centaršut sa desne strane i dobro gađao glavom, ali pored stative.

Deset minuta pre kraja Šalke dobija vetar u leđa, zbog dva žuta kartona u roku od sedam isključen je desni bek Ajaksa Fetlman, pa gosti ostaju sa desetoricom.

To domaćin koristi u produžetku, a pobedu mu donosi Danijel Kaliđuri. Posle još jednog sjajnog centaršuta Kolašinca sa leve strane, on na petercu pogađa glavom bukvalno nakon što je preskočio rezervistu gostiju Dolberga.

Međutim, deset minuta pre kraja gosti stižu do zasluženog gola. Posle centaršuta sa desne strane, Nastasić je pokušao da ispuca loptu koja pogađa Firgevera i odbija se u gol.

Remi "overio" plasman

Selta je maksimalno koristila ofanzivnu igru na koju je Genk bio primoran pa je pretila Belgijancima od samog starta meča na Kristal Areni.

Sjane šanse u prvom poluvremenu propuštaju Pione Sisto i Klaudio Buve, prvi promašuje ceo gol sa ibice kazenog, dok drugom šut sjajno brani Metju Rajan.

Na startu drugog poluvremena opet su u glavnim uglovama bili Buve i Rajan, a opet pobedu odnosi golman Genka, još lepšom intervencijom.

Međutim, pola sata pre kraja Španci "overavaju" plasman. Sisto krade loptu Kastanju na sredini terena, kreće ka kaznenom između četvorice igrača Genka, ali dok su oni pratili da li će lopta na levu ili desnu stranu do Aspasa ili Gvidetija, Sisto "zategao" i postigao sjajan gol sa 20-ak metara.

Četiri minuta kasnije Genk poravnava, Trosar krade loptu defanzivcima Selte, ulazi u kazneni prostor, a onda sjajnom dijagonalom trese mrežu španskog tima, ali ovaj gol samo ublažava eliminaciju Belgijanaca.

ČETVRTFINALE LIGE EVROPE - Revanš susreti

Bešiktaš - Lion 2:1 (1:1) - 6:7 pen - prvi meč 1:2
/Taliska 27 i 58 - Lakazet 34/

Genk - Selta 1:1 - prvi meč 2:3
/Trosan 68 - Sisto 62/

Mančester Junajted - Anderleht 2:1 (1:1) produžeci - prvi meč 1:1
/Mihtarijan 10, Rašford 108 - Hani 31/

Šalke - Ajaks 3:2 (0:0) - prvi meč 0:2
/Gorecka 53, Burgštaler 56. Kaliđuri 101 - Virgever 111, Junes 120/

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

HA, HA, HA, HA!!!

21.04.2017 07:25

DUSKO TOSIC PROMASIO PENAL I TO NEKA SENZACIJA?! PA, OVI OCIGLEDNO NE ZNAJU STA JE ON PROMASIO U PRIVATNOM ZIVOTU, INACE BI ODMAH SASTAVILI NAJJACI KONZILIJUM PSIHOLOGA I PSIHIJATARA DA GA PROUCAVAJU.

ODGOVORITE