Analiza: Niko ne može da brani Jokiću da ide na Eurobasket!

Denver može samo da sugeriše svojoj zvezdi šta je najbolje za njega, ali će odluka na kraju biti njegova. Ipak, da li je realno očekivati da se 22-godišnjak suprotstavi svojim poslodavcima?

Košarka 21.04.2017 | 20:40
Analiza: Niko ne može da brani Jokiću da ide na Eurobasket!
Denver Nagetsi, osim u specijalnim slučajevima, ne mogu da zabrane Nikoli Jokiću da igra za reprezentaciju Srbije.

Kako narednog, tako ni bilo kog drugog leta.

Mogu samo da mu savetuju da to nije dobro za njega i predlože mu da leto provede radeći na sebi.

NBA klubovi, prema sporazumu potpisanom sa FIBA, mogu da zabrane igračima nastupe za nacionalne timove samo ako se utvrdi da su povređeni i da ne mogu da se oporave pre početka nekog turnira za koji su pozvani, što je bio slučaj sa Bobanom Marjanovićem i San Antonio Sparsima pre dva leta.

Pomenuti sporazum garantuje selektorima nacionalnih timova da igrače pod ugovorom sa NBA franšizama mogu da koriste najduže 35 dana pre prve utakmice na turniru, mada se događa i da Amerikanci svojim igračima ne postavljaju nikakve uslove kada su pripreme u pitanju i da oni rade sa reprezentacijom i duže od pet nedelja.

Dakle, ukoliko se Jokić odluči da leto 2017. provede na individualnim treninzima kako bi, što je i naveo kao svoje mane, odnosno planove, popravio fizičku spremu i još neke nedostatke u igri, odluka će biti – njegova.

Međutim, pitanje je da li je realno da se na kraju druge NBA sezone Jokić suprotstavi savetu, ili bolje reći mišljenju svojih poslodavaca. Planovi koje trener Majkl Maloun i ostali iz Denvera budu stavili pred 22-godišnjeg košarkaša iz Sombora možda neće biti obavezujući, ali će sigurno biti - opterećujući, jer Jokića u svakom slučaju očekuje teška odluka posle koje neće svi biti srećni, a najmanje on sam.

"Imajući u vidu sporazum između NBA i FIBA, jasno je da Denver tu nema završnu reč. Postavlja se samo pitanje da li sve zainteresovane strane mogu da se usaglase šta je najbolje za ovog mladog košarkaša koji bi u narednih desetak godina trebalo da bude glavni stub državnog tima i jedan od zaštitnih znakova NBA", piše "Politika".

"Kao igrač od nacionalnog značaja, Jokić zaslužuje posebnu strategiju KSS i utoliko je ovaj trenutak delikatniji", navodi se u tekstu i konstatuje:

"Inicijativa Saveza bi urodila plodom samo ukoliko se svi slože, pa i Denver, da je moguća odluka koja će biti trostruko korisna: pre svega za Jokića, a zatim i reprezentaciju Srbije i Nagetse. Podrazumeva se da bi KSS platio i odgovarajuće osiguranje".

"Politika" podseća i da je KSS pod vođstvom tadašnjeg predsednika Dragana Đilasa prošle godine bio spreman da plati osiguranje za Bobana Marjanovića.

Jokić, ako bude želeo ili mogao, imao bi pravo da se priključi trenizima selektora Aleksandra Đorđevića najranije 28. jula, ali...

Vezivati buduću Jokićevu odluku, ma kakva ona bila, sa potezima nekih drugih Evropljana koji imaju status zvezda u NBA ligi, ne bi bilo ni ispravno, ni merodavno, jer pored toga što je Nikola na početku karijere, bilo je i biće svakakvih primera:

- i da su se igrači, poput Nikole Batuma, odazivali uvek;
- i da su se košarkaši, poput velike većine (Dirk Novicki, Toni Parker, Manu Đinobili, Pau i Mark Gasol), odazivali gotovo uvek i tek povremeno odlučivali da leto provedu odmarajući se i radeći na sebi;
- i da su se igrači, poput recimo Danila Galinarija, retko kada pojavljuju u nacionalnim timovima;

Galinari je, primera radi, za 28 godina odigrao 44 utakmice za reprezentaciju Italije i nijednu od 2007. do 2011, mada treba reći i da je tokom karijere imao problema sa ozbiljnim povredama.

Na kraju, Jokić će neminovno imati slobodno leto 2018. godine za rad na sebi, jer je FIBA promenila kalendar takmičenja i Mundobasket prebacila na neparne godine. Deluje iz ovog ugla da je kompromis moguć i da postoji prostor da jedan od najtalentovanijih igrača Evrope i radi individualno i odradi pripreme za Eurobasket sa ostalim reprezentativcima, ali šta god da bude epilog ove sve učestalije neprijatne priče po ljubitelje košarke u Srbiji, dve stvari su neminovnosti - "orlovi" imaju kvalitet za medalju i bez Jokića, a ovog majstora košarke gledaćemo neminovno u dresu naše zemlje u budućnosti.

Pitanje samo koliko ćemo na to čekati.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar