Analiza: Koje NBA zvezde (ne)ćemo gledati na Evrobasketu?!

Ostala su još 132 dana do početka Evropskog prvenstva 2017. godine. Kao i pred svako leto, navijači se pitaju na koje NBA zvezde će moći da računaju njihove selekcije.

Košarka 21.04.2017 | 22:50
Analiza: Koje NBA zvezde (ne)ćemo gledati na Evrobasketu?!
Srbija nije jedina koja strepi zbog najavljenog izostanka svoje najveće zvezde – Nikole Jokića, mada je velika većina NBA igrača već najavila da će biti deo svojih reprezentacija. I predstojeći Evrobasket će poput prethodnog biti održan u četiri zemlje – Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, u kojoj će se igrati završnica turnira.

Favoriti za medalje su uglavnom iste selekcije (Srbija, Španija, Litvanija, Grčka, Hrvatska, Turska, Francuska...), a nijanse između njih mogle bi da odluče upravo odustajanja nekih bitnih igrača iz NBA lige.

Loša vest za sve pretendente na titulu je da će Španci verovatno biti kompletni, a kad to kažemo mislimo na braću Gasol. Francuzi prolaze kroz smenu generacija, pa neće biti Tonija Parkera, ali i još nekoliko zvučnih imena.

Nemci traže naslednika za Dirka Novickog, Hrvati imaju ogromne ambicije "nahranjene" upravo igrama svojih momaka iz NBA, Turcima tim kriji politika, a Grci imaju potencijalnog MVP-ja u svojim redovima.

Grupa A (Helsinki) – Finska, Francuska, Grčka, Slovenija, Poljska, Island

Evrobasket 2017. prestavlja početak nove ere za Francusku, jer su se posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru prošle godine od nacionalnog tima oprostili dugogodišnji nosioci igre Toni Parker, Mikael Želabal i Floran Pjetrus.

Francuzi će predstojećeg leta biti dodatno oslabljeni odustajenjem sjajnog šutera Nikole Batuma, posle 13 godina u selekciji.

"Nisam propustio takmičenje sa Francuskom od 2004. godine, računajući i juniorski nacionalni tim. Odluka je doneta. Zvanično obaveštenje daću na kraju NBA sezone. Ukoliko donesem odluku da ne igram, biću proglašen za izdajicu ili za čoveka koji igra samo za novac. Međutim, nastupao sam 127 puta za nacionalni tim, dva puta sam igrao protivno mišljenju ljudi iz Portlanda, a na Evropskom prvenstvu sam igrao sa povredom ramena", rekao je Batum.

Ambicije tima će umnogome zavisiti od toga da li će u njemu biti Rudi Gober. Pre nekoliko meseci je rekao da je vrlo motivisan da igra na EP, ali se dosta toga promenilo od tada. Centar Jute je jedan od najboljih francuskih košarkaša ove sezone, ali Džez se domogao plej-ofa, a on se u međuvremenu i povredio.

Njegov status je najneizvesniji od francuskih igrača iz NBA, a eventualni izastanak bi mogao da nadoknadi Žofre Lovernj. Iako nema ni približnu statistiku kao Gober u NBA, bivši kapiten Partizana će ipak predstavljati jednog od boljih krilnih centara na Evrobasketu.

"Imamo sjajan tim, mnogo talentovanih igrača. Siguran sam da ćemo imati veoma kvalitetan sastav i sjajno leto", rekao je Lovernj.

Francuzi u NBA: Aleksis Ažinsa (Nju Orleans Pelikans), Nikola Batum (Šarlot Hornets), Boris Dijao (Juta Džez), Evan Furnije (Orlando Medžik), Rudi Gober (Juta Džez), Žofri Lovernj (Čikago Buls), Timote Luvavu-Kabaro (Filadelfija 76ers), Toni Parker (San Antonio Spars), Ian Mahinmi (Vašington Vizards), Kevin Sefarin (Indijana Pejsers), Aksel Tupan (Nju Orleans Pelikans).

Jedno od novih imena na spisku selektora Vensana Kolea mogao bi da bude bivši bek Mega Leksa, 24. pik sa drafta prošle godine od strane Filadelfija 76ersa Timote Luvavu-Kabaro.

"Moj cilj je poziv u reprezentaciju. Bio sam nedavno u kontaktu sa Savezom, nadam se da ću uskoro dobiti poziv. Ne znam šta da očekujem i dali će me pozvati, ali ako se nađem na širem spisku boriću se za mesto u timu na EP. Uradiću sve da se nađem u timu. Znam da mogu da pomognem reprezentaciji i imam uticaj", rekao je Luvavu-Kabaro.

On je dobio veću minutažu u Siksersima tokom aprila, što je iskoristio i prosečno beležio 18 poena i tri asistencije po meču. Neizvestan je nastup i Evana Furnijea. On nije bio u timu u Riju, iako je želeo, jer je odbio poziv za kvalifikacioni turnir, a selektor Kole nije hteo da menja taj tim, izuzev jedne rokade i dolaska Gobera umesto Adrijena Moermana. S druge strane, svoj dolazak najavio je veteran Boris Dijao.

"Biću dostupan selektoru sigurno, nemam ništa drugo u planu. Razgovarao sam sa Koleom, ali samo o sezoni, nismo ulazili u detalje oko EP jer još nije saopšten širi spisak, ne znamo koji su sve igrači dostupni", rekao je igrač Dijao.

Iskustvo Koleovom timu mogao bi da donese centar Indijane Kevin Serafin, iako nije bio član selekcije od OI 2012.

"Voleo bih da opet igram za reprezentaciju. Vrlo mi je bitno i volim da nosim nacionalni dres. Nisam još razgovarao sa Savezom, ali je nešto što ću uraditi u jednom trenutku. To mi je cilj. Ima nekoliko meseci do EP, to je proces koji teče korak po korak, ali bih voleo da budem deo tima narednog leta. Trenutno sam koncentrisan na sezonu u Pejsersima", rekao je Serafin.

Centar Pelikansa Aleksis Ažinsa se nije javno izjašnjavao. Krajem sezone je imao problema sa povredom šake, a naredne ga očekuje žestoka konkurencija u borbi za reket tima, jer su tu Entoni Dejvis i Demarkus Kazins. Logično je očekivati trejdi, iako je u drugoj godini četvorogodišnjeg ugovora.

Grci će opet igrati važnu ulogu, pre svega što će ih na EP predvoditi Janis Adetokumbo. Jedna od najvećih zvezda u usponu u NBA će na predstojećem EP biti među glavnim kandidatima za MVP priznanje, bez obzira na konačan rezultat Grčke.

"Ako budem zdrav, biću u timu", jasno je poručio Adetokumbo, zvezda Milvoki Baksa svojim zemljacima.

Sa prosekom od 22,5 poena uz 8,8 skokova, 5,5 asistencija i dve blokade po utakmici u NBA, na Evrobasketu bi trebalo da dominira poput Dirka Novickog svojevremeno. Jedini igrač u NBA koji predvodi tim u poenima, skokovima, asistencija, ukradenim loptama i blokadama!

Grci još nisu dobili konačan odgovor od centra Sakramento Kingsa Kostasa Kufosa.

"Nisam još siguran da li ću igrati, moram da razmislim", rekao je Kufos koji je bio deo vrlo turbulentne sezone u Kingsima, a nije siguran ni da li će ostati u Sakramentu i naredne, što mu svakako pravi glavni problem u vezi sa nastupom za reprezentaciju.

Njegov saigrač Kostas Papajanis ima velike planove što se tiče individualnog napretka narednog leta, ali u njima je i nacionalni tim.

"Ako budem zdrav igraću za reprezentaciju na EP. Pre prvenstva se igra Letnja liga, ali će mi Kinsi dozvoliti da igram sa nacinalni tim. Ako sve bude u redu, ne bude povreda, igraću za Grčku", rekao je Papajanis.

Grčka: Janis Adetokumbo (Milvoki Baks), Kostas Kufos (Sakramento Kings), Jorgos Papajanis (Sakramento Kings)

Slovenija će na EP moći da računa na svoju prvu zvezdu Gorana Dragića. On iza sebe ima sjajnu sezonu u dresu Majami Hita sa prosekom od 20,3 poena, 5,8 asistencija i 3,8 skokova po meču u NBA ligi.

"Uvek je privilegija igrati za reprezentaciju. Radujem se Evropskom prvenstvu. Jedan sam od najstartijih u timu, imamo mnogo talentovanih igrača, pa se i sam osećam mlađe. Imam 30 godina, nism imao teže povrede, pa se osećam odlično. Momci su sjajni takmičari, odlično igraju u najboljim evropskim ekipama", rekao je Dragić.

Dragić je kapiten tima koji sa selektira Srbin Igor Kokoškov, a posle 70 utakmica za reprezentaciju (peti u istoriji iza Jake Lakoviča, Uroša Slokara, Gorana Jagodnika i Marija Kraljevića), predstojeće EP bi mu moglo lako biti oproštajno od nacionalnog tima.

Nema informacija da li će na EP nastupiti veterani Saša Vujačić i Beno Udrih.

Najveća zvezda Poljske Marčin Gortat nije trenutno voljan da nastupa na EP sledećeg leta, ali se Poljaci nadaju da će selektor Pžemislav Karnovski uspeti da ga ubedi da promeni odluku.

Igra na kartu napretka, Karnovski smatra da može da unapredi igru centra Vašingtona. Problem je izuzetno naporna sezona iza Gortata, koji je sa Vizardsima izborio i mesto u plej-ofu, a realno je očekivati da se tu zadrže duže od prve runde.

Slovenija: Goran Dragić (Majami Hit), Beno Udrih (Detroit Pistons), Saša Vujačić (Njujork Niks)
Poljska: Marčin Gortat (Vašington Vizards)

Grupa B (Tel Aviv) – Izrael, Nemačka, Ukrajina, Italija, Litvanija, Gruzija

Nemci sa podmlađenim sastavom nisu uspeli da se domognu OI prošlog leta preko kvalifikacija, ali izuzetno talentovani tim očekuje mnogo bolje naredno. Lider ekipe će biti plejmejker Atlanta Hoksa Denis Šruder. Prosečno beleži 18 poena, šest asistencija i tri skoka po meču u NBA.

"Borićemo se maksimalno na svakom meču, verujem da možemo do druge runde, a tamo je sve moguće. EP 2015. je bilo sjajno iskustvo za nas uprkos rezultatu. U nekim mečevima sam morao da nosim tim, kao što sad radim u Atlanti, a sviđa mi se takva odgovornost. Jedva čekam novo takmičenje sa reprezentacijom", rekao je Šruder.

Na Šruderu je još jedna dodatna odgovornost, mora da preuzme ulogu koju je godinama imao legendarni Dirk Novicki.

"Pratio sam ga dok sam odrastao, ali ne igramo na istoj poziciji. Od njega sam naučio mnogo toga kako biti uzor u reprezentaciji. Mnogo mi je pomogao na EP 2015, samo gledanje koliki je profesionalac, njegovu radnu etiku, bila je velika inspiracija i motivacija. Pokazao je šta moraš da uradiš da bi bio najbolji, on je izuzetan primer za svakog košarkaša", istakao je Šruder.

Uz njega važan šraf bi trebalo da bude i Paul Zipser iz Čikaga, ali nema zvaničnih informacija da li će biti na raspolaganju selektoru Flemingu.

Nemačka: Dirk Novicki (Dalas Meveriks), Denis Šruder (Atlanta Hoks), Paul Zipser (Čikago Buls)

Izrael vidi veliku prednost u tome što će biti domaćin jedne od grupa u prvoj fazi, a najveći adut biće njegova jedina NBA zvezda Omri Kaspi. Krilo Minesota Timbervulvsa bio je kapiten nacionalnog tima na prošlom EP.

Ukrajina će na EP biti među autsajderima, ali i ona ima svoj adut iz NBA lige. U pitanju je Aleksej "Aleks" Len.

"Nadam se da će se sve srediti narednog leta i da ću se na vreme pridružiti timu. Želim da igram za reprezentaciju. Razgovarao sam sa ljudima iz Saveza, ali ne još sa trenerima. Dobili smo dobru grupu, možemo pobediti Izrael, Gruziju i boriti se sa Italijom i Nemačkom koji prolaze kroz traniziciju. Ako svi budu u selekciji, imaćemo odličan tim. Glavni cilj je da prođemo grupu, posle svašta može da se dogodi", rekao je Len.

On je u protekloj NBA sezone prosečno beležio 7,6 poena uz 6,6 skokova za Finiks Sanse. Len se nada da će u ekipi biti i Džoel Bolomboj iz Jute, njegov vršnjak koji je takođe do NBA došao preko NCAA lige.

Izrael: Omri Kaspi (Minesota Timbervulvs)
Ukrajina: Aleksej Len (Finiks Sans), Džoel Bolomboj (Juta Džez)

Dosta se spekuliše da li će Danilo Galinari biti na raspolaganju Etoreu Mesini jer bi predstojećeg leta mogao biti slobodan agent.

"Nema razloga da propustim Evropsko. Samo me povreda može sprečiti da ne igram za reprezentaciju Italije, koja mi je važnija od svega. Propuštao sam ranije turnire, ali samo zbog povreda. Želimo da osvojimo konačno nešto", rekao je Galinari.

S druge strane, Mesina još uvek nema potvrdan odgovor od Marka Belinelija.

Na prethodna dva Evrobasketa Litvanci su gubili u finalu, sada žele titulu. Vrlo bitno za ovaj tim je što će moći da računaju na naslednika velikog Sabonisa, njegovog sina Domantasa, koji je imao odličnu ruki sezonu u dresu Oklahoma Sitija.

"Vrlo mi je važno da igram za reprezentaciju. Volim da predstavljam svoju zemlju na velikim turnirima, bez obzira da li je to EP, SP ili OI. Ponosan sam što sam iz Litvanije i uvek želim da igram najbolje što mogu za svojuzemlju. Igraćemo u teškoj grupi, kvalitet je sve veći i veći u Evropi, svaka selekcija ima nekoliko dobrih igrača", rekao je Sabonis.

Nosioci igre Jonas Valančunas i Donatas Motejunas verovatno će biti na raspolaganju selektoru za EP, mada se još uvek nisu izjasnili, bar ne javno.

Iako je već u poznim godinama, Zaza Pačulija će predvoditi Gruzine na EP.

"Vrlo sam uzbuđen jer ću peti put u nizu predstavljati zemlju na EP. Igraćemo u nama vrlo bliskoj zemlji, mnogi Gruzini žive u Izraelu, pa ćemo imati odličnu podršku. Izraelci vole košarku i sport pa će biti i zabavno. Neće biti lako, ali se svi radujemo turniru. Dugo sam u timu, znam svoju ulogu, šta tim treba, kako da ga vodim. Ne moram samo da postižem mnogo poena, već da budem vođa. Ja samo tako i nam da igram, da dam sve od sebe", rekao je Pačulija.

On pre svega želi da se oduži zemljacima za ogroman broj glasova koji su mu dali u izboru igrača za protekli NBA Ol-star. Nije izborio mesto u Nju Orleansu, ali je dobio na milione glasova.

Italija: Marko Belineli (Šarlot Hornets), Danilo Galinari (Denver Nagets)
Litvanija: Mindaugas Kuzminskas (Njujork Niks), Donatas Motiejunas (Nju Orleans Pelikans), Domantas Sabonis (Oklahoma Siti Tander), Jonas Valančunas (Toronto Reptors)
Gruzija: Zaza Pačulija (Golden Stejt Voriors)

Grupa C (Kluž) – Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Češka, Crna Gora, Španija

Već godinama Hrvati važe za jedan od najtalentovanijih timova na kontinentu, a EP 2017. bi trebalo da predstavlja konačni ispit ove mlade generacije. Njen lider je sjajni šuter Vašington Vizardsa Bojan Bogdanović.

"Uvek sam srećan i ponosan kad obučem nacionalni dres i predstavljam svoju zemlju. Volim da igram za reprezentaciju svakog leta. Uvek želim da pomognem da budemo konkurentni. Imamo talentovan i ambiciozan tim, a meni je tek 27 pa će budućnost biti sve bolja za nas", rekao je Bogdanović.

Glavni cilj Hrvata je nokaut faza koja će se igrati u Istanbulu, gde je Bogdanović debitovao za reprezentaciju i proveo neko vreme kao igrač Fenerbahčea.

"Imamo interesantnu grupu, sve je moguće. Nadam se da ćemo biti prvi ili drugi kako bismo izbegli teže rivale, ali je prioritet da se plasiramo u Istanbul. Imamo talentovan tim koji sa mnogo ambicija čeka ovo EP", istakao je šuter Vizardsa.

Hrvata je posebno obradovala izjava Darija Šarića da ne zna koliko će se zadržati u Filadelfiji jer ga od jula očekuju treninzi sa reprezentacijom, što je začudilo američku novinarku.

"To je drugačija kultura. Igram za Hrvatsku od detinjstva, mislim da ima već devet godina. Svakog leta igram za nacionalni tim, bilo to za ekipu do 16, 17, 18 godina ili starije, igrao sam sve. To mi veoma znači, imamo sjajan tim i sigurno ću nastaviti da igram za reprezentaciju", rekao je Šarić.

U debitantskoj sezoni u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu Šarić je prosečno beležio 12, 8 poena po meču, uz 6,3 skokova na ukupno 81 odigranoj utakmici.

Planove selektoru Aleksandru Petroviću donekle je poremetila odluka mladog Marija Hezonje da "preskoči" ovo leto zbog individualnog rada u Orlando Medžiku.

Hrvatska: Dragan Bender (Finiks Sans), Bojan Bogdanović (Vašington Vizards), Mario Hezonja (Orlando Medžik), Dario Šarić (Filadelfija 76ers), Damjan Rudež (Orlando Medžik), Ivica Zubac (L.A. Lejkers)

"Ne verujem da ću igrati na EP. Očekuje me dugo leto u Orlandu. Ne mogu još da kažem zvanično, ali ne verujem da će se to dogoditi", rekao je Hezonja, iako je ostavio blago odškrinuta vrata za promenu odluke.

Hezonja je žrtvovao prošlo leto i Letnju ligu sa Orlandom kako bi pomogao reprezentaciji da se kroz kvalifikacije plasira na Olimpijske igre. Bio je ključni šesti igrač tima sa skoro deset poena proseka, a glavna uloga mu je bio šut za tri poena. S druge strane, selektor na raspolaganju sigurni ima Damjana Rudeža, ali nije siguran da li će ga voditi na EP.

"S Rudežom je jednostavna situacija, ako mi bude bio potreban u rotaciji desetorice igrača, onda ću ga zvati, ako bude 11. ili 12. igrač, onda mi neće trebati. Hezonja je bio zabrinut na sastanku. Plaća se haos u Orlandu, menjao se koncept igre tokom sezone, a u tome se niko ne snalazi. Ta je ekipa prepuštena invidivualnim učincima. Frustriran je, ali se uspeo opustiti, oraspoložiti. Dogovor je da ostane u SAD, gde će trenirati dva meseca, a onda se u Dubrovniku priključiti reprezentaciji", nada se Petrović.

Mladi Dragan Bender je imao problema sa povredom pred kraj sezone, a selektor Petrović ga očekuje na pripremama selekcije krajem jula, nakon Letnje lige.

"Igrao sam za mlađe selekcije i uvek se borio za medalju. Želim da doživim opet takvu posebnu atmosferu kada dođeš u završnicu turnira, kada si blizu medalje. Imamo mlad, odličan tim, jedva čekam da igram sa momcima. Naš cilje je titula", ambiciozan je Bender.

Jedna od nada Hrvatske u budućnosti je i Ivica Zubac, koji je zablistao u ruki sezoni u Los Anđeles Lejkersima.

"On je napadački sjajan igrač. Ima "brze" ruke, razume košarku. Njegov problem može biti obrana od "pika" u visokoj zoni, gde su ostala trojica u prednosti. Moraće tu da napravi iskorak, ali ima vremena za prilagođavanje. Razgovarao sam s njim, srećan je što će biti na spisku, ali na njemu je da se izbori za mesto u reprezentaciji", rekao je selektor Hrvatske.

Dok je predsednik Partizana Nikola Peković bliži penziji nego košarkaškom terenu, Crnogorcima ostaje da se uzdaju u drugog kršnog Nikolu – Vučevića.

Centar Orlando Medžika je napredovao tokom sezona od rezerve do jednog od nosilaca igre tima sa Floride, a raduje se što će opet nastupiti na EP sa reprezentacijom.

Tokom sezone je beležio prosečno 14,6 poena uz 10,4 skokova, a za EP planira da unapredi još jedno svoje "oružje".

"Čeka me veliki rad narednog leta, jer želim da trojke i šut sa distance postanu jako i pouzdano oružje u mojoj igri. Tako će ovo leto biti posvećeno radu u popravljanju šuta, u individualnom radu pre priprema za Evrobasket sa reprezentacijom. Napravio sam već korak napred kada je šut sa distance u pitanju. Prvi put u karijeri verujem da mogu biti više nego dobar šuter za tri poena. Želim da postanem raznovrsniji igrač, to će mi mnogo koristiti u karijeri", rekao je Vučević.

Svoju odluku od nastupu na EP još uvek nije doneo jedan od ključnih igrača Češke Tomaš Satoranski.

On će u leto ući posle naporne sezone sa Vašington Vizardsima koji su se domogli plej-ofa NBA lige, a on planira da dodatno radi individualno kako bi sledeće sezone imao još veću ulogu u timu.

To bi moglo da ga odvuče od reprezentacije, ali Česi ne igraju tako često na velikim takmičenjima, što je glavni adut selektora kada je u pitanju odluka Satoranskog.

Crna Gora: Nikola Vučević (Orlando Medžik), Nikola Peković (Minesota Timbervulvs)
Češka: Tomaš Satoranski (Vašington Vizards)

Ključno pitanje za Špance je da li će igrati braća Gasol – Pau i Mark. Problem je što obojica nastupaju u plej-ofu NBA lige, a već su i u godinama kada moraju da paze na sebe kako bi duže "trajali.

"Pau mi je rekao da će igrati, ali prvo da vidimo kako će sezona da se završi. Moramo ih pratiti da bismo videli u kakvom će fizičkom stanju da budu, posebno igrači koji nastupaju u plej-ofu. Moramo čekati dok se to ne završi, ali je ideja da se na širem spisku nađu svi naši najbolji igrači", rekao je slektor Serđo Skariolo.

On će narednog leta na treninzima posebno mnogo posla imati ako tu bude Mark, jer je zbog povreda propustio prethodna dva velika takmičenja.

"Imamo vremena i mogućnosti da promenimo naš stil igre u odnosu na prethodne dve godine kada Mark nije bio sa nama. Moramo ga učiniti bitnim delom naše igre. Ali imaćemo mnogo posla", dodao je selektor Španije.

"Furija" će biti izuzetno jaka u reketu jer su svoj nastup potvrdile još dve NBA zvezde – Nikola Mirotić i Serž Ibaka.

"Nikola i Serž su istakli želju da igraju, ali još nisu sigurni zbog svojih situacija sa ugovorima. Svaki od njih ima posebno okolnosti, ali me raduje njihova želja", rekao je Skariolo.

Velika promena će se ipak dogoditi u španskom timu, veterani Hose Kalderon i Serhio Rodriges su najavili penziju kako bi otvorili prostor za mlađe igrače, a to bi trebalo da iskoristi Riki Rubio.

Španija: Aleks Abrines (Oklahoma Siti Tander), Hose Kalderon (Atlanta Hoks), Mark Gasol (Memfis Grizlis), Pau Gasol (San Antonio Spars), Huan Ernangomes (Denver Nagets), Vili Ernangomes (Njujork Niks), Serž Ibaka (Toronto Reptors), Nikola Mirotić (Čikago Buls), Serhio Rodriges (Filadelfija 76ers), Riki Rubio (Minesota Timbervulvs)

Plejmejker Minesota Timbervulvsa konačno iza sebe ima sezonu bez povreda, pa bi trebalo da bude i jedan od nosilaca igre "Furije". Ali...

"Nisam 100 odsto stiguran. Odlučiću na kraju sezone", rekao je pre mesec dana Rubio, ali odluka još uvek nije stigla. S druge strane, sjajni bek Serhio "Ćaćo" Rodriges se stavio na raspolaganje svom selektoru.

U timu će svakako biti i braća Enangomes, Denverov Huan i Njujorkov Vili, koji predstavljaju budućnost reprezentacije, dostojne naslednike braće Gasol kad se i oni povuku, a to bi moglo biti već nakon ovog EP.

"Braća Gasol su ogromna inspiracija za mene. Dosta sam na učio od njih, želim da mi karijera teče kao njihova. Vrlo su inteligentni igrači, mudri, strpljivi, vođe. Mislim da bi u reprezentaciju trebalo da uđe još mladih igrača, to ne bi oslabilo ekipu. Mladi igrači poput mog brata Huanča, Abrinesa i drugih iz Endesa lige mogu pomoći da održimo kvalitet", rekao je Vili.

Iako je u prošlosti često bio višak u timu, svoje mesto kod Skariola bi posle dobre sezone u Oklahoma Sitiju mogao naći i Aleks Abrines.

"Moj cilj je da igram mnogo godina za reprezentaciju. Želim da budem odličan reprezentativac. Dolazi mnogo talentovanih igrača u selekciju", potvrdio je svoju željuAbrines.

Grupa D (Istanbul) – Turska, Srbija, Velika Britanija, Rusija, Belgija, Letonija

Turci kao domaćini imaju velika očekivanja na predstojećem EP, a mi najbolje znamo šta za njih znači kad su organizatori velikog turnira.

Međutim, neće moći da računaju na svoje dve od tri NBA zvezde. Enes Kanter neće biti u timu ne zbog sportskih, već zbog političkih razloga. On je postao jedan od "državnih neprijatelja" jer je izabrao suprotnu stranu od one koju predstavlja predsednik države.

S druge strane, drugi centar Emre Ašik je neizvestan zbog problema sa bakterijskom infekcijom usled koje je izgubio mnogo mase. Turci kažu da se oporavlja, ali je teško očekivati i njegov nastup.

"Ašik je bitan deo tima, ali je izgubio na težini zbog virusa. Verujem da će biti spreman za EP", rekao je direktor reprezentacije Omer Onan.

Njihov izostanak se koliko-toliko neće ostetiti jer će u timu biti Ersan Iljasova. Jedan od retkih visokih igrača koji je višestran kada je u pitanju završnica napada, iza sebe ima soludnu sezonu u NBA sa prosekom od 13,1 poena i 5,9 skokova po meču, iako je promenio čak tri tima.

"Iljasova je važan deo našeg tima, daće sve od sebe za našu selekciju", najavio je njegov nastup član UO KS Turske Husejin Bešok.

Turska: Omer Ašik (Nju Orleans Pelikans), Ersan Iljasova (Atlanta Hoks), Enes Kanter (Oklahoma Siti Tander)

Jedan od rivala Srbije u Istanbulu Letonija, može da računa na svog ključnog igrača Kristapsa Porzingisa.

"Nalazimo se u teškoj i zanimljivoj grupi, sa jakim selekcijama kao što su Srbija i Turska, puni iskustva i znaju kako se pobeđuje na takvom turniru. Nemam nikakvu dilemu oko nastupa na Eurobasketu. Voleo bih da pomognem nacionalnom timu da se plasira u drugu fazu, za to će nam biti potrebna velika sreća", rekao je Porzingis.

Porzingis iza sebe ima individualno sjajnu sezonu u NBA ligi, gde je prosečno beležio 18,1 poen, 7,2 skokova i 1,5 asistencija. Glavnu podršku imaće u krilu San Antonio Sparsa, bivšem igraču Partizana Davisu Bertansu.

"Sanjam medalju sa reprezentacijom na EP. Drugi veliki san je plasman na Olimpijske igre. To bi bila velika stvar za malu zemlju kakava je Letonija. Nadam se da ćemo proći u drugi krug, a da ćemo u nokaut fazi imali i malo sreće i napraviti veliki rezultat", rekao je Bertans.

Iako nema zvanične potvrde, jedini ruski NBA igrač Timofej Mozgov bi trebalo da bude deo tima u Istanbulu. Centar L.A. Lejkersa je bio jedan od ključnih igrača "Zbornaje" u kvalifikacijama za Evrobasket, a za Ruse igra od 2009.

U timu čije će jezgro činiti igrači mahom iz ruskih klubova (CSKA, Lokomotiva, Zenit, Himki), Mozgov bi trebalo da bude startni centar i igrač oko koga će dosta toga da se vrti u ekipi Sergeja Bazareviča.

Letonija: Kristaps Porzingis (Njujork Niks), Davis Bertans (San Antonio Spars)
Rusija: Timofej Mozgov (L.A. Lejkers)

Srbija je posebno priča. Već smo pomenuli da je najveća Zvezda Nikola Jokić neizvestan, jer Denver Nagetsi žele da leto provede u individualnom napretku kako bi ih sledeće sezone predvodio do plej-of, a tek ga očekuje razgovor sa timom u kojem će pokušati da izbori nastup za "Orlove".

S druge strane, Nemanja Bjelica se trenutno oporavlja od operacije stopala. Njegovu rehabilitaciju u Beogradu prati i predstavnik Minesote, još uvek ne može da se osloni na nogu, pa je teško očekivati da će ga Timbervulvsi pustiti da bez odgovorajuće forme ugrozi svoju NBA sezonu na EP.

Treći srpski predstavnik u NBA je centar Detroita Boban Marjanović. On tek čeka pravu šansu u Pistonsima, ali za razliku od prošlog leta ne mora da juri novi ugovor. On je izrazio želju da bude deo tima na EP, pa sve zavisi od selektora Aleksandra Đorđevića, koji ima lepu "ponudu" što se tiče centara.

Srbija: Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs), Nikola Jokić (Denver Nagets), Boban Marjanović (Detroit Pistons)

Britanci su drugi tim u grupi koji se Evrobasketa domogao preko kvalifikacija. Nosilac igre tima je tokom borbe za EP bio veteran Ben Gordon koji je odavno napustio NBA, ali bi mogli da imaju jednog člana najjače košarkaške lige na svetu u Istanbulu.

U pitanju je krilo L.A. Lejkersa Luol Deng, koji je bio deo tima na OI u Londonu 2012, ali nije igrao kvalifikacije. Deng nije igrao za Britance na EP 2013. zbog povrede, dok se ekipa nije kvalifikovala na prethodno.

Nije nastupio ni u tim kvalifikacijama jer VB nije mogla da plati NBA odštetu. Nema informacija da li će biti deo ekipe američkog trenera Džoa Prantija, asistenta u Milvoki Baksima.

Velika Britanija: Luol Deng (L. A. Lejkers)

Evropsko prvenstvo 2017. počinje 31. avgusta, a finale u Istanbulu je 17. septembra. Titulu brani Španija.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar