Bakterijska upala sinusa muči alergične

Povećana koncentracija polena u vazduhu izaziva ozbiljne respiratorne tegobe.

Zdravlje 20.04.2017 | 09:44
Bakterijska upala sinusa muči alergične
KIJANjE, obilna sekrecija iz nosa i svrab u grlu ovih dana intenzivno muče one koji su alergični na polene biljaka. U ordinacijama kažu i da je povećan broj onih koji traže pomoć izabranog lekara, jer im se uz ove tegobe javljaju povišena telesna temperatura, slivanje sekreta niz ždrelo, otežano gutanje i ponekad jak bol u grlu.

Doktor Svetlana Valjarević, iz Službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da je reč o bakterijskom sinuzitisu koji zahteva terapiju antibioticima:

- Pacijenti koji inače boluju od alergijskog rinitisa imaju veći rizik od obolevanja od sinuzitisa zbog toga što alergijsko stanje dovodi do otoka sluznice nosa, sekreta u nosu i otežane drenaže sinusa.

Bakterijski sinuzitis, osim kada je izazvan zapaljenskim procesima zuba ili povredom, uvek je udružen sa zapaljenjem sluznice nosa (rinitis), tako da bi najprecizniji naziv infekcije bio bakterijski rinosinuzitis.

- Ovaj zapaljenski proces je dosta čest - kaže dr Valjarević. - Neophodno je da se sanira antibioticima, jer može da uzrokuje širenje procesa sa sluznice sinusa na kost sinusa ili na strukture oka. Takođe može da se proširi na zapaljenje srednjeg uha, ždrela, donjih respiratornih puteva, da uzrokuje pogoršanje bronhijalne astme, ali i meningitis i gnojne kolekcije u mozgu.

Infekcija najčešće počinje kao obična prehlada praćena malaksalošću, gubitkom apetita i povišenom telesnom temperaturom. Osim curenja sekreta kroz nos i niz ždrelo i bolova u grlu, mogu da je prate jače ili slabije glavobolje, kao i osećaj punoće sinusa.

Uz antibiotike od pomoći mogu da budu kapi za poboljšanje drenaže sinusa, dok iritirano ždrelo i nadražajni kašalj umiruje inhalacija čajem od žalfije, biljni sirupi, oriblete i pastile. Analgetici se savetuju samo ako je telesna temperatura iznad 38,5 stepeni Celzijusa i praćena bolovima delova tela.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar