Analiza: Šta dalje za Zvezdu? Slijedi operacija u totalnoj anesteziji!

Možda će ova sezona biti šampionska, ali na svedočanstvu jedne generacije doslovce će pisati - nisu dobili veliku utakmicu 14 meseci!

Fudbal 20.04.2017 | 23:40
Analiza: Šta dalje za Zvezdu? Slijedi operacija u totalnoj anesteziji!
Sve je rečeno u kultnoj rečenici još kultnijeg domaćeg ostvarenja: „Centrala može da pogreši jednom, ali ne više puta.“

Možda ova sezona za Crvenu zvezdu na kraju bude i šampionska, ali taj pehar namenjen prvaku države neće imati ni ukus, ni miris euforije i velikih evropskih dostignuća. Taj trofej imaće samo dejstvo instant zabave, mada je zanemarljiv broj navijača kojima je do zabave jer će na svedočanstvu jedne generacije doslovce pisati: Nisu bili sposobni da dobiju veliki meč punih 14 meseci, niti su bili blizu da pobede večitog rivala u tri prvenstvena duela. A to se u Crvenoj zvezdi ne prašta. Ovaj tim nije ni recidiv prošlogodišnjeg gde se savršeno znala hijerhijska postavka sa strancima jasnih zaduženja. I tačka. Nema dalje.

Prošle godine u ovo vreme, mogli ste da pročitate tekst o tome kako Zvezdan Terzić treba da preuzme rizik, stavi sve na crveno, i pokuša da uđe u Ligu šampiona. Crvena zvezda je satkana od kontradiktornosti, pa je posle 12 meseci bez obzira na ishod šampionske trke (naravno, i kup je opcija), prinuđena na drugačiji rizik. Letošnji naboj, tako prirodan i normalan osećaj da je vreme za evropski uzlet, izrodio je, narodski rečeno, „grbav“ tim. A što se grbavo rodi, niko ga više ne ispravi. To je pokazao Sasuolo! To je pokazao onaj septembarski derbi, pa onaj u martu i na kraju ovaj aprilski u kojem je Crvena zvezde devastirana, u kojem je označen kraj jedne filozofije.

Da krenemo s kontradiktornostima koje smo pomenuli i prethodnom pasusu: ove zime Crvena zvezda je dovela Vujakliju, strelca tri prvenstvena gola, koji posle toga nije našao mesto u protokolu za duel protiv Partizana. Dovela je Pavkova koji statira na treninzima. Šansu je dobio Sikimić, nesumnjivo korektan igrač, ali i igrač koga od juna neće biti na Marakani.

Idemo dalje: prošlogodišnji tihi heroj Slavoljub Srnić je skrajnut do te mere da Džon Ruizi posle dve nedelje netreniranja dobija šansu pre njega. Na nekadašnjem članu Čukaričkog je bilo da izvadi kestenje iz vatre u finišu meča sa Partizanom kada su igrači Crvene zvezde bili pod opijatima teškog poraza. Nije uspeo.

Crvena zvezda je ove zime na velika vrata dovela i bivšeg kapitena Nenada Milijaša, uz reči da će se njegov doprinos videti tokom važnih plej-of duela. Nekadašnji reprezentativac Srbije, jedan od retkih koji oseća Crvenu zvezdu, samo popunjava broj, nema dakle nikakva ovlašćenja da trgne tim neiskorišćenog potencijala. Verovatno se leči romantičnim sećanjima na 2014. godinu kada je grupa iskusnih boraca održala klub na nogama i donela titulu. Sada samo vezanih ruku može da gleda prizore u svlačionici.

I na posletku, sedmorici igrača srpskog šampiona ističu ugovori u junu. Hteli to da priznaju odgovorni iz Ljutice Bogdana ili ne, tek ovog leta će im biti potrebna osmorica novih startera. Rez za koji niko od odgovornih (čitaj: Zvezdan Terzić) nije imao snage da izvede sada će morati da bude izvršen pod totalnom anestezijom.

Jer i oni najzagriženiji navijači, koji u svemu vide polupunu čašu, spoznali su posle stradanja od Partizana da su za narednu sezonu u nekom novom timu, punom krvi, zacementirani samo Abraham Frimpong i napadač Ričmond Boaći. Ako bude bilo sreće (i samo sreće) tu će biti i jedini produkt dostojan velike prodaje, golman Filip Manojlović,bez obzira na veliki kiks u derbiju. Ostali su spremni za kartu u jednom smeru ili diskontnu prodaju. Tako je - kako je. Zvezda u ovom trenutku nema ni tim velikog kvaliteta, ni ekipu s tržišnom vrednošču. Ima samo potrebu da na svakih šest meseci menja veliki deo prve postave.

A to se, kao i serijski porazi u derbijima u finansijski osekaćenom klubu, ne prašta. Kada govorimo o promašenoj selekciji i lošoj konfiguraciji tima na usnama prvo zatitra imeGelora Kange. Nesumjivo je da je Gabonac jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji igrač Crvene zvezde, ali ovakvom timu, koji igra s jednim napadačem, plejmejker takavih karakteristika nije potreban. Ugušen je, koliko i on guši oba krila. Njegova velika ovlašćenja i treće fudbalsko oko ponekad budu kontradiktorni... Zbog svega toga i nestabilnosti Kanga je idealan za prodaju i punjenje kase.

O Le Taleku i Džonu Ruizu smo sve rekli u ocenama sa derbija. Francuz je konstantnim padom forme postao crvljiva jabuka koja je zarazila kompletan vezni red, čak i Mičela Donalda. Igrača koji ima sjajan karakter i crtu vođe... Ali ta nejdnakost koja se oseća naterala je i njega da radi ono što ne ume.

Dakle, maglovita budućnosti i maglovitih nekoliko meseci. Tim pre što bi eventualni gubitak titule natovraio ogroman pritisak na leđa svih odgovornih s Marakane. Jer u sledećoj sezoni ne bi imali odličnu početnu prednost (umesto dve titule viška u odnosu na Partizan stiglo bi - izjednačenje) i konfor zonu da urade ono što je odavno zrelo.

Da ponovo promene filozofiju i posvete se bacanju u vatre talentovane dece. Jeste to populistički, čak i naivno, ali pod presingom emocija navijači Crvene zvezde su ubeđeni da bi Uroš Račić ponudio više od Le Taleka, Luka Adžić i kapiten omladinskog timaCvetković više od Džona Ruiza, da bi štoper Frimpongove brzine Slađan Rakić bio korisniji od Aleksandra Lukovića... Ako ništa drugo - probudila bi se masa.

Teška vremena za Zvezdan Terzića. Vreme je za novi rizik, za operaciju u totalnoj anesteziji. Zvezdi je potreban novi tim. I eventualna titula tu ništa ne menja.

Izvor: mozzartsport

Foto: STAR SPORT

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pop

21.04.2017 04:55

Totalna promena ,od igračkog kadra stručnog štaba sve je za otpad.

ODGOVORITE
Name

re pop

21.04.2017 17:42

Da sidje bog nemoze pomoci srpskom fudbalu,a bogami ni Srbiji. NAZALOST;