Bogdane, majstore! Bogdanović pretekao Tomaševića i stao iza Jarića!

Srpski šuter sada je drugi Srbin s najvišim indeksom korisnosti u plej-of utakmicama Evrolige! Iza Marka Jarića, a ispred Dejana Tomaševića. . .

Košarka 19.04.2017 | 12:15
Bogdane, majstore! Bogdanović pretekao Tomaševića i stao iza Jarića!
Istoriju piše Bogdan Bogdanović! Mladi snajperista prosto je eksplodirao u prvom četvrtfinalnom meču Evrolige, razneo Panatinaikos i ušao u probrano srpsko društvo onih koji su ostavili dubok trag u elitnom klupskom takmičenju.

Bogdanović je odigrao jednu od najboljih partija ove sezone i bio je gotovo nezaustavljiv. Ubacio je 23 poena, uz čak devet pogodaka iz dvanaest pokušaja iz igre, odnosno pet hitaca iz šest pucanja sa distance. Na sve to dodao je pet skokova, četiri asistencije, dve ukradene lopte i šest iznuđenih faulova, čime je skupio indeks korisnosti - 35!

I tako postao drugi Srbin s najvišim indeksom uspešnosti u istoriji Evrolige, gledajući isključivo plej-of utakmice. Odnosno, nekadašnja osmina finala, onda i četvrtfinala. Ispred srpskog asa sada je samo Marko Jarić, koji je 1. februara 2001. godine odigrao neverovatnu partiju u ogromnom trijumfu Kindera iz Bolonje nad Estudijantesom rezultatom 113:70! Bila je to tadašnja osmina finala elitnog takmičenja. Nekadašnji reprezentativni plejmejker tada je imao 21 poen (7/10 iz igre), pet skokova, devet asistencija, šest ukradenih lopti i šest iznuđenih prekršaja, za vrtoglavih 40 indeksnih poena!

Bogdanović je pretekao Dejana Tomaševića, koji je sedam dana posle Jarića postavio svoj rekord u ovoj fazi takmičenja - indeks 34. Takođe u osmini finala. On je u ubedljivom porazu Budućnosti od Reala rezultatom 62:76 prikupio 20 poena (10/12 iz igre), 15 skokova, dva završna dodavanja, dve ukradene lopte i čak osam pretrpljenih faulova.

Ujedno, Bogdanović je ušao na listu 15 igrača s najvišim indeksom korisnosti u istoriji Evrolige tokom četvrtfinalnih okršaja. Na prvoj poziciji i dalje su dve legende - Karlton Majers iz bolonjskog Fortituda i Alonso Ford iz vremena kada je igrao za Peristeri. Obojica su 2001. godine ubeležili po 45 indeksnih poena. Prvi u osmini finala, drugi u četvrtfinalu Evrolige.

Potom sledi triling Luis Skola (Taukeramika, današnja Baskonija), Šaulijus Štombergas(takođe Baskonija) i Gregor Fućka sa pribeležena po 43 indeksnih poena, u različitim vremenskim razdobljima. Slede Romejn Sato (Montepaski) i Jarić sa po 40, Nikolaos Ekonomu (Olimpijakos, 39), Nikola Vujčić (Makabi, 38), Terel Mekintajer (Montepaski, 37) i Mihailis Kakiuzis (AEK Atina, 37), te Riki Hikman (Makabi, 36), i ponovo Terel Mekintajer(Montepaski, 36). Bogdanović je stao rame uz rame sa Linasom Kleizom (Olimpijakos, 35) na deobi četrnaeste pozicije. 

TOP 5 - LISTA SRPSKIH IGRAČA S NAJVIŠIM INDEKSOM KORISNOSTI U PLEJ-OFU

1. Marko Jarić (Kinder Bolonja, 2001. godine) - 40
2. Bogdan Bogdanović (Fenerbahče, 2017. godine) - 35
3. Dejan Tomašević (Budućnost, 2001. godine) - 34
4. Dušan Kecman (Partizan, 2010. godine) - 30
5. Nenad Krstić (Anadolu Efes, 2015. godine) - 29

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar