Jokić u dresu Srbije tek 31. avgusta 2019. godine?!

MONDO je kontaktirao KSS povodom najave da bi Eurobasket 2017 mogao da prođe bez Nikole Jokića. Ako tako bude, vrlo verovatno ćemo čekati 2019. godinu da bismo ovu sliku videli opet.

Košarka 18.04.2017 | 23:15
Jokić u dresu Srbije tek 31. avgusta 2019. godine?!
Srpska košarkaška senzacija, Nikola Jokić, mogao bi sledeći put da obuče dres reprezentacije 31. avgusta 2019. godine, prvog dana takmičenja na FIBA svetskom prvenstvu u Kini i to pod uslovom da se Srbija tamo plasira.

Dobro ste pročitali...

Menadžer 22-godišnjeg Somborca, Miodrag Ražnatović, uzbudio je inače nemirnu srpsku košarkašku javnost i navijače u našoj zemlji zloslutnom najavom Jokićevog izostanka iz predstojećeg pohoda "orlova" na evropsko zlato.

Ražnatović je, iako se ogradio da ništa još nije zvanično, nagovestio da postoji mogućnost da se Denver Nagetsi suprotstave odazivanju Jokića u seniorsku reprezentaciju Srbije za pripreme za Eurobasket 2017, koji će od 31. avgusta do 17. septermbra ove godine biti održan u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

"Orlovi" su, inače, "upali" u Grupu D zajedno sa Velikom Britanijom, Rusijom, Letonijom, Belgijom i Turskom, tako da će kompletno takmičenje odigrati u Istanbulu, ali to je sad manje važno.

Jokić je tokom svoj druge NBA sezone napravio veliki iskorak u odnosu na debitantsku, ispostavilo se da se oko njega gradi kompletna filosofija igre Denverovog tima i da se, sada, u Koloradu s njim još ozbiljnije računa. Treba reći i da je Nikola ove sezone bio 363. u ligi po visini primanja, a ujedno i među najboljim napadačkim opcijama u najjačoj konkurenciji na svetu i da ga u skorijoj budućnosti očekuje potpisivanje, sasvim izvesno, jednog od najjačih ugovora za Evropljanina u istoriji NBA.

Ražnatović je istakao i da bi Jokićev izostanak važio eksluzivno za leto 2017. i da bi on potom igrao redovno za reprezentaciju narednih pet ili deset godina.

MONDO je tim povodom zatražio reakciju čelnika Košarkaškog saveza Srbije, međutim predočeno nam je da u ovom trenutku niko iz Sazonove 83 ne želi da se upliće u ovu priču iz više razloga, a osnovni su ti što - citiramo reči neimenovanog sagovornika:

- je i dalje sve neformalno;
- Denver nije zvanično doneo zabranu igraču da igra na Eurobasketu;
- ni Jokić nije još saopštio svoju odluku;

Utoliko, procena da bismo na Jokićev nastup u seniorskom timu Srbije mogli da čekamo sve do 2019. godine, krajnje je nezvanična, ali i procena utemeljena na brojnim prethodnim iskustvima i – činjenicama.

Problema sa (ne)odazivanjem naših NBA zvezda na pripreme reprezentacije, bilo da je razlog ugovor koji ističe tog leta ili potreba da se period između dve sezone provede na individualnim treninzima u SAD, odnosno Letnjim NBA ligama, bilo je pregršt prethodnih godina i, nakon što bi usledile najave poput Ražnatovićeve, najčešće bi se na kraju i događalo da momci ne mogu ili ne žele da dođu.

Isti trend važio je i za zemlje naših suseda, mada je bilo i drugačijih primera, koji se mogu svrstati u kategoriju "raritet".

Dok nam ostaje da se nadamo da će u Jokićevom slučaju epilog biti drugačiji, odnosno dok čekamo rasplet uvek komplikovane priče sa mnogo faktora koji moraju da se poklope, neke stvari su poznate - po završetku Eurobasketa 2017, prvo naredno veliko takmičenje na kojem će (možda) nastupiti reprezentacija Srbije je FIBA svetsko prvenstvo, ali ne 2018. godine.

FIBA je u pokušaju da povrati izgubljeni uticaj i autoritet u svetskoj košarci napravila nekoliko "rezova", koji se tiču i samog Mundobasketa.

Naredni u Kini "preskočiće" parnu i prvi put od 1967. biti održan u neparnoj godini - 2019, a promenjen je i sistem kvalifikacija za Svetsko prvenstvo prema kojem nikome, pa ni prvacima kontinenata, učešće nije zagarantovano.

Dakle, ukoliko bi "orlovi" Aleksandra Đorđevića pokorili Stambol i vratili se na tron Evrope prvi put od 2001. godine, kada su takođe trijumfovali u gradu na Bosforu, svakako će morati u kvalifikacije za SP u Kini.

I sam sistem kvalifikacija je FIBA promenila i od "sezonskog", zbijenog u mesec dana pred veliko takmičenje, odlučila se da primeni FIFA/UEFA format prema kojem će se reprezentacije okupljati u toku takmičarske sezone, tako da je već poznato kada će u prvoj i drugoj fazi kvalifikacija nastupati reprezentacija Srbije:

- novembar 2017;
- februar 2018;
- jun 2018;
- septembar 2018;
- novembar 2018;
- februar 2019;

To su termini u kojima će 32, pa potom 24 evropske reprezentacije iz "A" divizije, odlučivati kojih će se 12 plasirati na Mundobasket koji počinje poslednjeg dana avgusta 2019. godine.

Već na prvo oko jasno je da će Đorđević imati velikih problema da okuplja najbolje igrače koje ima i da, kako Srbija, tako i ostali timovi, neće u istim postavama igrati kvalifikacije i samo Svetsko prvenstvo. NBA igrači, poput Jokića, ali i Bobana Marjanovića, Nemanje Bjelice i onih koji će u međuvremenu otići u najjaču ligu sveta, hipotetički će moći da budu na raspolaganju samo u dva od šest okupljanja - u junu i septembru 2018. godine.

Da li će ih tada selektor zvati, da li će za to biti potrebe, da li će oni biti zdravi i ko će biti protivnici Srbije na putu ka Kini (malo je verovatno da će NBA igrači biti zvani na mečeve protiv, recimo, Slovačke, Švedske, Bugarske, Belorusije, itd), ostaje da se vidi.

Ako nam Ražnatović nije rekao nešto što je manje-više poznato i odlučeno, pa se samo čeka da bude i ozvaničeno, zaista je moguće da ćemo Jokića u reprezentaciji Srbije gledati za 867 dana, odnosno za dve godine, četiri meseca i 15 dana…

Jokić već jednom izostao

Nikola Jokić već je jednom preskočio pripreme reprezentacije i Eurobasket 2015, jer je posle odlaska iz Mega Leksa u Denver odlučio da leto provede sa Nagetsima i pripremi se što bolje za ruki sezonu u NBA ligi. Prošlog leta, kada je nagovestio šta može i zna, ali i zacementirao mesto u timu trenera Majkla Malouna, dao je veliki doprines pohodu "orlova" na olimpijsko srebro u Riju 2016. i proveo celo leto sa Đorđevićem i drugovima iz nacionalnog tima.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar