Tužba zbog opasnog otpada?

Hrvatska nije odustala od namere da na granici sa BiH pravi skladište nuklearnog otpada, dok iz Republike Srpske najavljuju rešavanje spora pred međunarodnim sudovima.

Region 13.04.2017 | 19:31
 Tužba zbog opasnog otpada?
Gradnju skladišta u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori još treba da potvrdi Vlada Hrvatske.

Od toga najviše strahuju stanovnici opštine Novi Grad, koja je od Trgovske gore udaljena oko dva i po kilometra. U radijusu od pet kilometara je i sliv reke Une, ali i izvorište „Donje Mlakve“ iz kojeg se vodom snabdeva Novi Grad.

Načelnik ove opštine Miroslav Drljača kaže da je plan Hrvatske da nuklearni otpad iz Slovenije skladišti na granici sa BiH jedinstven primer da jedna zemlja dovozi otpad iz druge zemlje uz teritoriju treće države.

– Nuklearni otpad je latentna opasnost jer nikada ne znate kada može doći do incidenata i ekološke katastrofe. Kako da objasnimo nekom da može ulagati u Novi Grad, a pred vratima nam je nuklearni otpad - kaže Drljača.

Dodaje da su Slovenci ponudili Hrvatima da skladište bude u blizini nuklearke Krško, ali da su to odbili jer je u slivu Save.

Odnosom Hrvatske razočarani su i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Kažu da nemaju zvaničkih saznanja o daljim aktivnostima Hrvatske. Nezvanično su saznali da većina primedbi institucija RS i BiH nije prihvaćena. Međutim, odlučno najavljuju dalju borbu.

- To će, u slučaju nastavka inicijative hrvatske strane, imati za ishod pokretanje arbitražnog procesa i spora pred međunarodnim sudom - saopštili su iz resornog ministarstva.

I Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH prigovorila je zašto se nije odustalo od lokacije Trgovska gora nakon raspada bivše države, s obzirom da se ta lokacija nalazi praktično na granici dve države. Odgovoreno im je da se ta lokacija nalazi na teritoriju Hrvatske i da su sve aktivnosti vezane za to područje u njenoj nadležnosti.

Iz hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost kažu da je za ovaj Nacionalni program prethodno proveden postupak strateške procene uticaja na okolinu, koji je pozitivno ocenjen od strane Ministarstva zaštite sredine i prirode Hrvatske.

Direktor Zavoda, Saša Medaković, kaže da se ovaj program odnosi samo na narednih osam godina, u kojima je predviđeno privremeno skladištenje, a da će trajno odlagalište biti utvrđeno 2043, čija će lokacija biti određena 15 godina ranije.

- U takvom postupku ne očekuje se nikakav uticaj niti na zdravlje ljudi niti na okolinu. Budući operater skladišta to mora dokazati pred regulatornim telom, odnosno Državnim zavodom, ali i pred ministarstvom nadležnim za zaštitu sredine, što uključuje i studiju uticaja na sredinu kao i prekogranične konsultacije – poručuje Medaković.

Dodaje da će tako biti dokazana potpuna sigurnost planiranih objekata u skladu s visokim međunarodnim standardima i najboljom praksom. Nakon toga izdaće se dozvole za gradnju, zbog čega će sve potrajati nekoliko godina.

Četiri lokacije za otpad

Trgovska gora u Dvoru ostala je jedina potencijalna lokacija za odlaganje nuklearnog otpada nakon što je hrvatska Agencija za posebni otpad od Vlade dobila mandat da utvrdi potencijalne lokalitete.

Hrvatska je 1998. imala 34 takva lokaliteta, a s vremenom su ostala 4 - Papuk, Psunj, Moslavačka i Trgovska gora. Predstavnici hrvatskih lokalnih zajednica tvrde da su Papuk i Psunj političkim lobiranjem, a kasnije i Moslavačka gora, izuzeti iz ovog plana.

Zaključuju da Trgovska gora nije imala moćne političke zaštitnike i da je zato ostala jedina meta.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

14.04.2017 18:11

Priznaju te kao drzavu,da bi uskladistili nuklearni otpad.

ODGOVORITE