Sve što niste znali o seksu

O seksu kao da znamo sve, a opet, svaki put možemo naučiti nešto novo.

Zanimljivosti 28.03.2017 | 08:17
Sve što niste znali o seksu
Seks može bitii divlje i nežno iskustvo; i bojno polje i utočište u kom se osećamo voljeno.

Jedna je od najvažnijih pokretačkih sila, ali da li znate sve o njemu?

Seks je bolji od brojanja ovaca
Istraživanje koje je sprovela kompanija Sankcuary Spa pokazalo je da jedna od šest žena nakon seksa bolje spava, a naučnici to potvrđuju i objašnjavaju pojačanim lučenjem hormona oksitocina i smanjenim lučenjem hormona stresa, kortizola, tokom odnosa. Te hormonalne promene telo dovode u opušteno stanje, koje olakšava i ubrzava uspavljivanje.

To nije sve: tokom seksa se povećava nivo estrogena u ženskom telu, a to podstiče REM fazu i osigurava dublji i čvršći san.

Ako želite seks, ne terajte dragog da kuva
Muškarci koji pomažu ženama u kućnim poslovima, kao što su peglanje, usisavanje ili pranje sudova, ređe vode ljubav, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji American Sociological Review. U istraživanju je učestvovalo 4.500 parova, a rezultat je obeshrabrujući za žene: muškarci koji kod kuće popravljaju i rade tradicionalno muške poslove, lakše i brže se uzbude nego oni koji rade tradicionalno ženske poslove, poput kuvanja, pranja i čišćenja. Imajte to na umu pre nego što od svog partnera zatražite da okači veš ili prebriše prašinu.

Kondomi ne utiču na kvalitet orgazma
Mnogi misle da kondomi smanjuju intenzitet orgazma ili otežavaju njegovo postizanje, ali to nije tačno. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Indijani pokazalo je da je verovatnoća da žena doživi orgazam jednaka kad partner koristi kondom i kad ga ne koristi. Štaviše, kondomi mogu pomoći parovima da duže i opuštenije vode ljubav, tvrde autori studije.

Glumi, ne glumi
48 odsto žena je barem jednom u životu odglumilo orgazam, pokazala su istraživanja, a stručnjaci tvrde da za takvo pretvaranje nema razloga: sasvim je normalno da ne postignete orgazam svaki put.

92 otkucaja srca sa suprugom, 150 s ljubavnicom
Naučnici sa Univerziteta u Dalasu pokazali su da seksualni odnos može izazvati potpuno nepravilno ubrzanje srčanih otkucaja (tahikardija). Kod 21 muškarca i tri žene proveravali su srčani rad za vreme ljubavnog odnosa mesec dana nakon infarkta. Kod polovine ispitanika zapazili su nestabilnost, a kod petoro se razvila aritmija. Činjenica je pak da je to ljubavno uzbuđenje došlo 30 dana nakon srčanog infarkta, odnosno da su ispitanici još bili pod svežom psihičkom traumom.

Zanimljiv je u tom slučaju bio i slučaj ispitanika koji je imao ljubavni odnos sa suprugom, ali i s "prijateljicom". Za vreme seksa sa suprugom srčani rad ubrzao se na 92 otkucaja u minuti, ali je zato u krevetu s ljubavnicom sezao i do 150 otkucaja.
 
Što je broj različitih položaja tokom odnosa veći, žene imaju veće šanse da dožive orgazam. Australijski naučnici tražili su od 20.000 osoba oba pola da opišu nedavna erotska iskustva. Ispostavilo se da je tokom odnosa orgazam doživelo 50 odsto žena. Od žena koje su stimulisane ručno i oralno zadovoljeno je 70 odsto, dok su one kojima je pružena predigra, ručna, oralna stimulacija i na kraju snošaj doživele vrhunac u 86 odsto slučajeva. Raznolikost položaja i stimulacije nije nimalo uticala na verovatnoću postizanja muškog orgazma.

Posao ne godi seksu
Poslovni stres ugrožava seksualni nagon, potvrdila je francuska studija sprovedena na više od 500 žena - 70 odsto ispitanica izjavilo je da im opterećenje poslom ubija libido. A što je libido manji, manje su i šanse za postizanje orgazma. Zato sve (poslovne) stresove ostavite pred vratima spavaće sobe.

3.000 puta je 3.000 puta
Prosečan čovek, bez obzira na pol, vodi ljubav oko 3.000 puta tokom života, a ljubi se pune dve nedelje. Prva nežna i spontana polna iskustva pripadnici oba spola najčešće doživljavaju između 13. i 14. godine života, pokazalo je francusko istraživanje, a u seksualne odnose obično stupaju dve do četiri godine kasnije.

Iako o prvom odnosu s roditeljima razgovara samo 16 odsto mladića i 26 odsto devojaka, za mesto prvog seksa 30 odsto mladića i 40 odsto devojaka izabere roditeljski dom.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar