Najčudniji festivali

Ne, ovde sigurno nećete pronaći InMusic, EXIT i slične, "normalne" festivale. Ovi su toliko neobični da za mnoge od njih verovatno nikada niste čuli, a ako uživate u pomalo neobičnim stvarima, ovi festivali će vam se verovatno toliko svideti da ćete poželeti što pre da ih posetite.

Putovanja 12.01.2017 | 08:31
Najčudniji festivali
Festival blata (Južna Koreja)
Vreme održavanja: 21-30. jul

Boryeong festival se održava se na tri kilometra dugoj peščanoj plaži na jugozapadu zemlje. Blato se smatra lekovitim, tako da većina posetilaca ovde dolazi zbog blatnih kupki i masaža, ali i na rvanje u blatu.

Bacanje ovaca (Španija)
Vreme održavanja: 23. januara

Malo selo obeležava Dan Svetog Vinsenta na zaista neobičan način: bacanjem živih ovaca s crkve, koje onda hvata okupljeno mnoštvo. Ipak, pre nego počnete da paničite, recimo da je pre 15 godina prestalo sa bacanjem živih ovaca, jer se dogodilo nekoliko nezgoda…

Kotrljanje sira (Engleska)
Vreme održavanja: 29. maj

Na Kuperovom brdu u Glosterširu održava se festival koji iz godine u godinu posećuje na desetine hiljada ljudi. Niz brdo se baci četiri kilograma težak sir koji takmičari pokušavaju da uhvate, međutim, taj zadatak je veoma težak s obzirom na to da je najveće izmerena brzina sira jednom dostigla 113 kilometara na sat. Nije ni čudo što se ovde svake godine događaju spektakularni padovi, a slomljenih kostiju ima u izobilju.

Festival tuče (Bolivija)
Vreme održavanja: 7. maj

Ovaj festival teško da može da se svidi uverenim pacifistima. Naime, jednom godišnje stotine muškaraca u bolivijskom gradu Macha, nakon uživanja u domaćim alkoholnim pićima, izlaze na ulicu i započinju međusobne tuče. Bacaju se i kamenja, ali najčešće rade šake, a na festivalu, tokom istorije je zabeleženo i nekoliko smrtnih slučajeva. Ali ko prođe bez ozbiljnijih povreda, posle uživa u tradicionalnim plesovima, muzici i sličnom.

Festival preskakanja beba (Španija)
Vreme održavanja: 18. jun

Ovaj festival traje već duže od 400 godina. Naime, novorođenčad poređaju na ulicu, nakon čega ih preskoči čovek obučen u žuto i na taj način decu odreši istočnog greha. Naravno, oslobađanje navedenog greha se radi i krštenjem, ali lokalci ne odustaju od ove tradicije.

Festival bojenja tela (Austrija)
Vreme održavanja: 28.-30. jul

"Body painting" prilično je popularan u poslednjih nekoliko godina, a ono što umetnici uradei na telima su zaista prava remek dela. Ove godine festival slavi 20. godišnjicu, pa su najavljena razna čuda.

Festival nošenja supruga (Finska)
Vreme održavanja: 30. jun-1. jul

Muškarci nose svoje supruge, tj., preciznije rečeno, trkaju se sa njima. Postoji nekoliko tehnika nošenja supruga, a nagrada za pobednika je primamljiva. Naime, koliko vam je supruga teška, toliko litara piva dobijate.



B 92
foto:you tube

Komentari / 0

Ostavite komentar